Το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στη hip hop χορευτική σκηνή, συνεχίζεται με το ”D-Construction” / «Από-δόμηση» από την πρωτοποριακή γαλλική ομάδα χορού Dyptik που θα παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260 – Πλατεία στις 19 και 20 Ιουνίου.

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση των βραβευμένων Γάλλων χορογράφων Souhail Marchiche και Mehdi Meghari, έξι χορευτές με εμπειρία στον χορό του δρόμου (street dance), υπό τους ήχους αραβικής μουσικής με σύγχρονο beat, χρησιμοποιούν την κινητική γλώσσα του hip hop και του breakdance για να εκφράσουν την επαναστατικότητα, την οργή και τον πόνο, τη φυγή και την ανάγκη για ελευθερία, που μετά την εμπειρία του εγκλεισμού, λόγω της πανδημίας, μας αγγίζει ακόμα περισσότερο.

Dyptik

S.Marchiche, M.Meghari ©Dyptik

Πυρήνας του έργου είναι η κατάργηση των καθιερωμένων ορίων μεταξύ χορευτών και θεατών, σε μια παράσταση που θέλει να θέσει υπό αμφισβήτηση του παραδοσιακούς κοινωνικούς δεσμούς. Το ”D-Construction” / «Aπο-δόμηση» καλεί το κοινό να ζήσει μια σχεδόν εξεγερσιακή εμπειρία επανακαθορισμού του δημόσιου χώρου, μέσα από την αυτοσχεδιαστική και φρενήρη φόρμα του hip hop. Κινούμενοι ανάμεσα στο κοινό, οι έξι χορευτές επιδιώκουν την άμεση επαφή με τον θεατή, παρακινώντας τον να συμμετέχει στη δράση και να απαλλαχθεί από τον ρόλο του παθητικού δέκτη, δημιουργώντας έτσι αυθόρμητες, αυτοσχεδιαστικές και συναρπαστικές συνέργειες.

Dyptik

©Dyptik

Η ομάδα χορού Dyptik ιδρύθηκε το 2012 στο Σαιντ-Ετιέν της Γαλλίας από τους hip hop χορογράφους Souhail Marchiche και Mehdi Meghari. Έχοντας ως βάση τα Dyptik Studios , που από το 2014 έχουν εδραιωθεί ως σημαντικός χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης για την γαλλική hip hop σκηνή, η ομάδα Dyptik έχει παρουσιάσει με μεγάλη επιτυχία έργα της διεθνώς.

Οι χορογράφοι Souhail Marchiche και Mehdi Meghari πρωτοστατούν στην ανάδειξη της hip hop χορευτικής κουλτούρας και αισθητικής τόσο στη Γαλλία όσο και στο εξωτερικό, έχοντας δημιουργήσει μια πολυπολιτισμική, συμπεριληπτική κοινότητα χορογράφων και χορευτών.

Λειτουργώντας ως καλλιτεχνικό δίδυμο, έχουν αφιερώσει το έργο τους στη μεταφορά της street dance δημιουργίας από τον δρόμο στη σκηνή, ιδρύοντας το πλέον δημοφιλές γαλλικό hip hop φεστιβάλ, Festival Trax, που στόχο έχει την ανάδειξη νέων χορευτών και χορογράφων απ΄ όλο τον κόσμο.

*Cover photo: ©Dyptik