«Δάφνες και Πικροδάφνες»: Ένα έργο σταθμός της νεοελληνικής δραματουργίας στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Δάφνες και Πικροδάφνες

Η παραγωγή του ΚΘΒΕ των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, σε σκηνοθεσία Αντρέα Κουτσουρέλη, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη

Η παραγωγή του ΚΘΒΕ «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, σε σκηνοθεσία Αντρέα Κουτσουρέλη, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη μετά από μεγάλη περιοδεία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα (Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα Σέρρες, Σοχός, Νάουσα, Βέροια, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Έδεσσα, Φλώρινα, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Κομοτηνή), με την στήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας -Θράκης.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών από τις 18 έως και τις 21 Απριλίου, ενώ θα κλείσει τον κύκλο της περιοδείας της το Μάιο με τρεις ακόμη παρουσιάσεις στην Πτολεμαΐδα, στο Άργος Ορεστικό και στην Κοζάνη.

 «Δάφνες και Πικροδάφνες», ένα έργο σταθμός της νεοελληνικής δραματουργίας. Πρόκειται για μια οξυδερκή κριτική της σύγχρονης πολιτικής σκηνής, δοσμένης με κωμικό τρόπο, που προβάλλει το σκοτεινότερο κομμάτι του πολιτικού συστήματος, την αλυσιδωτή διαπλοκή που επιβιώνει μέσω των πιο ευτελών τρόπων άσκησης εξουσίας: του εκβιασμού και του ρουσφετιού.

Πρόσωπα έρμαια των παθών τους, φιλόδοξα, ημιμαθή, συνένοχα, που εκβιάζουν, απειλούν και προδίδουν με μεγάλη ευκολία σχέσεις και αξίες, αποτελούν ένα σημαντικό γρανάζι του τοπικού πολιτικού συστήματος.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου, τέσσερις άντρες που έχουν άμεση εμπλοκή με συγκεκριμένους υποψηφίους της ίδιας κομματικής παράταξης στην Τρίπολη, συζητάνε για τις επερχόμενες εκλογές. Η κουβέντα παρεκτρέπεται όταν τα προσωπικά συμφέροντα τους διασταυρώνονται και ο καθένας προσπαθεί με την παράθεση πληροφοριών, στοιχείων ή ενόχων μυστικών του παρελθόντος να «βγάλει από τη μέση» τον άλλον υποψήφιο του ίδιου συνδυασμού.

Όλοι νομίζουν ότι κινούν ή μπορούν να κινήσουν τα νήματα της εξουσίας προς όφελός τους αλλά, ταυτόχρονα, διαπιστώνουν πως είναι δεμένοι και οι ίδιοι στο πλέγμα των νημάτων αυτών. Μια γυναικεία μορφή, που δεν εμφανίζεται στη σκηνή, μοιάζει να κατευθύνει πρόσωπα και πράγματα (ή μήπως αποτελεί και αυτή ένα ακόμα ασταθές θεμέλιο του ίδιου πολιτικού οικοδομήματος).

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο αυτού του έργου, δεν είναι η απολύτως ρεαλιστική αποτύπωση της πολιτικής πραγματικότητας και το διεφθαρμένο πολιτικό παρελθόν της χώρας, αλλά το σημείο της προβολής της αστάθειας αυτού του φαύλου συστήματος, το οποίο εμφανίζεται στη δυνατότητα ανατροπής και αλλαγής του.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία- Μουσική Επιμέλεια: Αντρέας Κουτσουρέλης
Σκηνικά – Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας
Φωτισμοί: Τάσος Δαηλίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος
Φωτογράφιση παραγωγής: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος
Βοηθοί σκηνοθέτη (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Λουκία Κοίλια, Γιώργος Σαμαρινίδης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Βούτος (Αλέκος), Κώστας Ίτσιος (Τάσος), Νίκος Νικολάου (Βασίλης), Δημήτρης Παλαιοχώριτης (Κώστας)

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 13 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.