Ως συμβολική κίνηση σύνδεσης του σήμερα με το αύριο, του project «Όπερα & Μόδα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, φιλοδοξεί να λειτουργήσει η έκθεση «Dammi i colori… The making of» που καταγράφει καρέ-καρέ την προετοιμασία της φετινής παράστασης μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Βασίλη Μακρή. Η έκθεση πραγματοποιείται από τις 25 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η αποτύπωση αρχίζει από τα πρώτα στάδια προετοιμασίας του project “Όπερα και Μόδα” σε επιμέλεια της Ίσμας Τουλάτου, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να ρίξει μια ματιά στο «παρασκήνιο» της χρήσης του μακιγιάζ, της λειτουργίας του ως ενδύματος, της σύνδεσής του με το υλικό του βεστιαρίου αλλά και με τις ειδικές εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν. Πώς συλλαμβάνει ο δημιουργός την πρώτη ιδέα; Πώς αντιδρά όταν δεν τον ικανοποιεί; Πόση χαρά αισθάνεται όταν βλέπει να παίρνει σάρκα και οστά ό,τι έχει στο μυαλό του; Πώς ένα ιστορικό θεατρικό κοστούμι μπορεί να λειτουργήσει ως μια σύγχρονη δημιουργία υψηλής ραπτικής, «διαπερνώντας», ταυτόχρονα τις βασικότερες τάσεις του 20ου αιώνα; Πώς όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μια ευρύτερη συζήτηση για τον ρόλο του θεατρικού ενδύματος και γενικότερα την ευρύτερη σύγκλιση της Όπερας με την Μόδα, δυο κόσμων εξίσου λαμπερών και πολυσυλλεκτικών;

Ο Βασίλης Μακρής φωτογραφίζει επαγγελματικά από το 1985. Ειδικεύτηκε αρχικά στην αρχιτεκτονική φωτογραφία, ενώ τα τελευταία χρόνια φωτογραφίζει συστηματικά πρόβες και παραστάσεις, υποστηρίζοντας τις τέχνες και τα γράμματα, στην Ελλάδα της κρίσης. Από το 2011 συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή.