Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021, η ομάδα SUM και το σύνολο Latinitas Nostra παρουσιάζουν το ”Danke” / «Ευχαριστώ» στις 20 και 21 Ιουλίου στην Πειραιώς 260.

Μία απροσδόκητη συνομιλία τεχνών. Πρωταγωνιστές στη σκηνή του Χώρου Ε της Πειραιώς 260 είναι δύο αργαλειοί Jaquard. Επί σκηνής και ένας υπολογιστής, ένας ηθοποιός, αλλά και το σύνολο παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra, που μαζί με τη δημιουργική ομάδα SUM παρουσιάζουν το ”Danke” («Ευχαριστώ»).

Danke - Φεστιβάλ ΑΘηνών

©Giorgos Kaplanidis

Danke - Φεστιβάλ ΑΘηνών

©Giorgos Kaplanidis

Η παράσταση βασίζεται στο κορυφαίο έργο του μπαρόκ Γερμανού συνθέτη Dietrich Buxtehude (1637-1707), ”Μembra Jesu Nostri”. Κάθε μία από τις εφτά καντάτες είναι αφιερωμένη σε ένα διαφορετικό πληγωμένο μέλος του σώματος του Χριστού. Η εμφανής ομοιότητα της κωδικοποιημένης χειρόγραφης παρτιτούρας του Buxtehude, με τις διάτρητες καρτέλες που χρησιμοποιούνται τόσο στις μηχανές ύφανσης όσο και στους πρώτους υπολογιστές, οδήγησε στον πρωτότυπο διάλογο ανάμεσα στα τόσο ετερόκλιτα μέρη: Ενώ η ορχήστρα ερμηνεύει την κάθε καντάτα, οι δύο αργαλειοί υφαίνουν υπερμεγέθη υφασμάτινα τάματα του αντίστοιχου μέλους. Ο ίδιος κώδικας μεταφράζεται ζωντανά σε ηλεκτρονικό ήχο μέσω υπολογιστή, που συνδυαστικά με τον μηχανικό ήχο των αργαλειών δημιουργεί ένα αναπάντεχα απολαυστικό μουσικό αποτέλεσμα.

©Giorgos Kaplanidis

Danke - Φεστιβάλ ΑΘηνών

©Giorgos Kaplanidis

*Cover photo: ©Giorgos Kaplanidis