Tο WWF Ελλάς και το «Μπορούμε» διοργανώνει διήμερο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Impact Hub Athens.

Τι κοινό έχουν οι σεφ Λευτέρης Λαζάρου, Άκης Πετρετζίκης, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Tip the chef και Troo Food Liberation με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Παιδικό Μουσείο, το Let’s go green και την ομάδα Playroom; Όλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμμετέχουν με ευφάνταστες δράσεις στο διήμερο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων.

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. 179 κιλά τροφής σπαταλάει κάθε χρόνο ένας Ευρωπαίος, πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια 590 ευρώ ανά νοικοκυριό. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων αποτελεί κομβικό σημείο για την αλλαγή προτύπου και στάσης ζωής επιφέροντας πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία, το περιβάλλον και τον προϋπολογισμό του κάθε νοικοκυριού.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη των πολλών πτυχών της σπατάλης τροφίμων και η συμμετοχή του κοινού μέσα από προτάσεις, λύσεις και συμβουλές για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού. Για δύο μέρες, οι πολίτες προσκαλούνται να δουν έμπειρους και ταλαντούχους σεφ να μαγειρεύουν ευφάνταστες συνταγές με περισσεύματα τροφίμων ή κοντόληκτα προϊόντα. Τα εν λόγω τρόφιμα θα μαγειρευτούν με απλούς τρόπους σε μια επίδειξη τεχνικών και συνταγών αξιοποίησης περισσευούμενων τροφίμων.

Το παιδικό κομμάτι του φεστιβάλ γεμίζει με υπέροχες δράσεις και βιωματικά προγράμματα από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, την ομάδα Playroom και το Let’s go green. Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται στον συνδυασμό των τροφών και επανεκτιμούν τη μεσογειακή διατροφή μέσα από τη διαδικασία της παρασκευής ενός φαγητού, ανακαλύπτουν τον δεκάλογο εξοικονόμησης φαγητού και τον τρόπο καταπολέμησης της σπατάλης και μαθαίνουν να κομποστοποιούν από τη θεωρία στην πράξη.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο διοργανώνει ένα βιωματικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους, όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να διαβάζουν τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων κάνοντας το πρώτο καθοριστικό βήμα για την πρόληψη της παραγωγής τροφικών αποβλήτων. Παράλληλα, οι καλεσμένοι μπορούν να περιηγηθούν σε έκθεση φωτογραφίας του Andrea Bonetti, να παρακολουθήσουν βραβευμένα ντοκιμαντέρ που πραγματεύονται τη σπατάλη τροφίμων και να μάθουν να κομποστοποιούν ό,τι δε γίνεται να καταναλωθεί.

Τέλος, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μια διαφορετική περιήγηση στα ράφια και στην κουζίνα του σπιτιού τους και να μάθουν απλούς πρακτικούς τρόπους περιορισμού της σπατάλης. Το κλείσιμο του διήμερου φεστιβάλ θα γίνει μαζί με τους φίλους της ιστοσελίδας «Οι Συνταγές της Παρέας». Τα μέλη της δυναμικής κοινότητας μαγειρικής θα φτιάξουν γλυκά στο σπίτι τους και θα τα φέρουν στο Impact Hub Athens με σκοπό να δοθούν μέσω του «Μπορούμε» σε ίδρυμα ή φορέα που τα χρειάζεται.

Σάββατο 25 Ιανουαρίου

– 11:00
Τροφοανακατέματα: Παιδιά, τι περίσσεψε σήμερα και τι μπορούμε να το κάνουμε; Από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (διάρκεια 60′ για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών).

Ταινίες μικρού μήκους και ενημερωτικά σποτ για τη σπατάλη τροφίμων

– 12:00
«Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας»

Γλυκιές συνταγές με περισσεύματα και νόστιμες εκπλήξεις για παιδιά και μεγάλους από τον Άκη Πετρετζίκη (διάρκεια 60′).

Μία μέλισσα διηγείται
Διαδραστικό παιχνίδι για την εξοικονόμηση φαγητού από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

– 13:00
Τροφοανακατέματα
Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (διάρκεια 60′).

Taste the waste
του Valentin Thurn, με ελληνικούς υπότιτλους (διάρκεια 57′).

Βιωματικό εργαστήριο
Διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (διάρκεια 90′).

– 14:00
Υγιεινές και θρεπτικές συνταγές
Αξιοποίηση φρούτων και λαχανικών με ευφάνταστους τρόπους από την ομάδα TrooFood Liberation (διάρκεια 60′).

Μία μέλισσα διηγείται
Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (διάρκεια 60′).

Ταινίες μικρού μήκους και σποτ για τη σπατάλη τροφίμων

– 15:00
Πεθαίνοντας στην αφθονία
του Γιώργου Αυγερόπουλου, παραγωγή Εξάντας (διάρκεια 53′).

– 16:00

Μαγειρεύουμε δημιουργικά με κοντόληκτα προϊόντα, παρέα με τους Tip the chef (διάρκεια 90′).

«Σημαίες» και «Μαγειρεύουμε;»
Δύο εικαστικά παιχνίδια για τη σωστή διατροφή και την αποφυγή της σπατάλης τροφίμων από την ομάδα Playroom (συνολική διάρκεια 180′, για παιδιά ηλικίας 4-14 ετών).

Ταινίες μικρού μήκους και ενημερωτικά σποτ για τη σπατάλη τροφίμων

– 17:00
«Σημαίες» και «Μαγειρεύουμε;»
Playroom (β΄μέρος).

Taste the waste του Valentin Thurn, με ελληνικούς υπότιτλους (διάρκεια 57′).

Βιωματικό εργαστήριο
Διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (διάρκεια 90′).

– 18:00
Ταινίες μικρού μήκους και ενημερωτικά σποτ για τη σπατάλη τροφίμων

Kυριακή 26 ιανουαρίου


– 11:00

Τροφοανακατέματα
Παιδιά, τι περίσσεψε σήμερα και τι μπορούμε να το κάνουμε; Από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (διάρκεια 60′, για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών).

Ταινίες μικρού μήκους και σποτ για τη σπατάλη τροφίμων

Βιωματικό εργαστήριο
Διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (διάρκεια 90′).

– 12:00
Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας
Γλυκιές συνταγές με περισσεύματα και νόστιμες εκπλήξεις για παιδιά και μεγάλους από τον Άκη Πετρετζίκη (διάρκεια 60′).

Μία μέλισσα διηγείται
Διαδραστικό παιχνίδι για την εξοικονόμηση φαγητού από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (διάρκεια 60′).

Ταινίες μικρού μήκους και σποτ για τη σπατάλη τροφίμων

– 13:00
Τροφοανακατέματα
Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (διάρκεια 60′).

Πεθαίνοντας στην αφθονία του Γιώργου Αυγερόπουλου, παραγωγή Εξάντας (διάρκεια 53′).

Βιωματικό εργαστήριο
Διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (διάρκεια 90′).

– 14:00
Τι περίσσεψε σήμερα και πώς θα το μαγειρέψουμε;
Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου έχει τις συνταγές (διάρκεια 60′).

Μία μέλισσα διηγείται
Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (διάρκεια 60′).

Ταινίες μικρού μήκους και σποτ για τη σπατάλη τροφίμων

– 15:00
O Γέω:Ο γαιοσκώληκας & η κομποστοποίηση
Θεατρικό εκπαιδευτικό παιχνίδι από την ομάδα Let’s go green (α΄μέρος, συνολική διάρκεια 210′, για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών).

Ταινίες μικρού μήκους και σποτ για τη σπατάλη τροφίμων

– 16:00
Γρήγορες και γευστικές συνταγές
Ο Λευτέρης Λαζάρου μαγειρεύει για εμάς αξιοποιώντας ό,τι έμεινε στην κουζίνα (διάρκεια 60′).

O Γέω:Ο γαιοσκώληκας & η κομποστοποίηση
Let’s go green (β΄μέρος).

Taste the waste του Valentin Thurn, με ελληνικούς υπότιτλους (διάρκεια 57′).

– 17:00
O Γέω:Ο γαιοσκώληκας & η κομποστοποίηση

Let’s go green (γ΄μέρος).

Ταινίες μικρού μήκους και σποτ για τη σπατάλη τροφίμων

– 18:00

Πεθαίνοντας στην αφθονία του Γιώργου Αυγερόπουλου, παραγωγή Εξάντας (διάρκεια 53′).

Εορταστική λήξη της εκδήλωσης με τις Συνταγές της Παρέας
Τα μέλη των Συνταγών της Παρέας φέρνουν μαζί τους γλυκά και το «Μπορούμε» αναλαμβάνει τη δικτύωση με φορείς που τα χρειάζονται. Στο χώρο θα φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας του Andrea Bonetti για τη σπατάλη τροφίμων.