Οι Dead Kennedys και οι Panx Romana, δύο μπάντες με ιστορία φωτιά, έχουν δώσει ραντεβού για ένα Πάρτι κωφαλάλων την Κυριακή 1 Ιουλίου 2018 στο Piraeus 117 Academy.

Περιμέναμε χρόνια να δούμε τους Dead Kennedys που μαζί με τους Panx Romana πάντα δίνουν το παρόν στο δικαίωμα να ονειρευόμαστε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Γιατί η σιωπή, όπως αφήνουν να εννοηθεί, πρέπει να θεωρείται έγκλημα πολέμου. Έτσι, κρατάμε τις αισθήσεις μας ενεργές και σε εγρήγορση με “Holidays In Cambodia” και “Διακοπές Στο Χακί”, με “Bedtime For Democracy” και “Pax Americana”, με “California Über Alles” και “Πάρτι Κωφαλάλων” και τόσα άλλα που θα πυρπολήσουν την βραδιά με τα ίδια εύφλεκτα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν, όταν γράφτηκαν 40 χρόνια πίσω.

Οι Dead Kennedys φέρουν τον τίτλο ενός εκ των πιο δημοφιλών Αμερικανικών punk hardcore συγκροτημάτων των late ’70s και early ’80s. Φροντίζοντας από τα πρώτα βήματά τους, με όπλο τους το καυστικό χιούμορ (το όνομα της μπάντας είναι χαρακτηριστικό άλλωστε αυτής της νοοτροπίας) να ασκήσουν κριτική σε ζητήματα που “έκαιγαν” όπως η κυβέρνηση Jerry Brown, οι yuppies, η οικολογική καταστροφή, ακόμη και η θρησκεία, σε μια εποχή που καυστικές και προβοκατόρικες συμπεριφορές τέτοιου τύπου αποτελούσαν κόκκινο πανί στις συντηρητικές Αμερικανικές κοινωνίες, και με τον χαρακτηριστικό σκοτεινό τους ήχο που τρόπον τινά γεφύρωνε τη Βρετανική punk των Sex Pistols με το surf rock των The Ventures, δεν άργησαν να βρεθούν στο προσκήνιο κερδίζοντας πολυάριθμους οπαδούς, αλλά και αρκετούς πολέμιους.

Η εκκεντρική τους συμπεριφορά όμως δεν σταματούσε εκεί, με τον τότε frontman του σχήματος, Jello Biafra, να θέτει το 1979 υποψηφιότητα για δήμαρχος του San Francisco, κάτι που ξεκίνησε ως φάρσα και τελικά κατέληξε να τραβάει τα βλέμματα της δημοσιότητας, με τον ίδιο να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση και τελικά με ακροδεξιές πολιτικοθρησκευτικές οργανώσεις να εναντιώνονται στην ύπαρξή του σχήματος και με τη μπάντα να αποκτά διαταραγμένες σχέσεις με τις αρχές, καταλήγοντας -μεταξύ άλλων- να έχουν αυστηρή αστυνομική επίβλεψη σε κάθε συναυλία τους.

Από την πολυτάραχη πορεία των Dead Kennedys δεν έλειψαν όμως και οι εμπορικές επιτυχίες, με τα “California Über Alles” και “Holiday In Cambodia” να καθίστανται διαχρονικοί punk ύμνοι, το “Too Drunk To Fuck” να μπαίνει στα Βρετανικά Top 40 singles το 1981 και το ντεμπούτο “Fresh Fruit For Rotting Vegetables” να γίνεται χρυσό στη Βρετανία! Η κυκλοφορία του τρίτου σε σειρά album τους με τίτλο “Frankenchrist” το 1985 αποτέλεσε και την πιο προβοκατόρικια και αμφιλεγόμενη στιγμή του συγκροτήματος, χάρη στο poster που συνόδευε την κυκλοφορία, το “Penis Landscape” του διάσημου Ελβετού καλλιτέχνη H.R. Giger, που επιδεικνύοντας μία σειρά από γεννητικά όργανα να επιτελούν σεξουαλική πράξη, οδήγησε το σχήμα σε πολυάριθμες δικαστικές διαμάχες και τελικά στη διάλυσή τους, με το “Bedtime For Democracy” album να αποτελεί το κύκνειο άσμα τους, αλλά και μία από τις πιο “συμπαγείς” δισκογραφικές τους στιγμές.

Φημισμένοι για τις ζωντανές τους εμφανίσεις που συνδύαζαν το χάος με τη θεατρικότητα (βοηθούσε σε αυτό και η μουσική τους που βάδιζε σε αυτό το μοτίβο), οι Dead Kennedys στην ολιγοετή αυτή πορεία τους κατά την πρώτη περίοδο ύπαρξής τους, κυρίευσαν σκηνές σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου με Η.Π.Α., Καναδά, Ευρώπη και Αυστραλία να υποκλίνονται σε αυτό που από την αρχή φαινόταν πως θα αποτελούσε αξία διαχρονική για τον punk -και όχι μόνο- ήχο.

Πλέον με την αρχική σύνθεση της μπάντας κατά τα 3/4 (East Bay Ray, Klaus Flouride και D.H. Peligro (ο οποίος πέρασε και από τις τάξεις των RED HOT CHILI PEPPERS και ήταν αυτός που τους έφερε σε επαφή με τον κιθαρίστα John Frusciante)), πλην του τραγουδιστή Jello Biafra, όπου έχει αντικατασταθεί από τον Ron “Skip” Greer (THE WYNONA RIDERS, τραγουδιστή του σχήματος από το 2008 που ως χρονιά σηματοδοτεί και τη νέα, πιο ενεργή συναυλιακά περίοδό τους), οι Dead Kennedys εφορμούν και πάλι στα Ευρωπαϊκά εδάφη, με την Αθήνα να παίρνει σειρά την Κυριακή 1η Ιουλίου 2018.

Οι PANX ROMANA είναι το άσυλο των ημερών της αθωότητας ανήσυχων αμούστακων νεαρών από τα ’70s. Από τότε κρατά το εφηβικό τους όνειρο να κάνουν μια μπάντα που θα είχε δυνατή φωνή και στάση ζωής βασισμένη στην πράξη. Έτσι η μπάντα υπήρχε πάντα σαν “Παραμάνα Band” αλλά χωρίς μουσικά όργανα, αλλά και όταν απέκτησαν, δεν γνώριζαν πώς να τα κρατήσουν. Όμως ο εμπρησμός του Punk ’N’ Roll από τις αρχές του 1977 ήταν αρκετός για να δημιουργηθεί η πρώτη πανκ ροκ “συμμορία” της Αθήνας και να εμφανιστούν οι πρώτες μπάντες του είδους της εποχής.

Από το 1982 δημιούργησαν μια από τις πιο ιστορικές μπάντες της εγχώριας σκηνής, τους Panx Romana,  που ήδη έχει κλείσει 36 χρόνια ζωής με την αρχική τους σύνθεση, με την οποία δραστηριοποιούνται στις ζωντανές τους εμφανίσεις και στο studio. Δε σπάσανε, πιστεύουν ακόμα, έχουν κάτι να μας πουν, να μας φωνάξουν.. “Σήμανε Συναγερμόοο…”.

Σε μια εποχή που καταρρέει, οι Panx Romana με την καταιγιστική μουσική τους, τους αιχμηρούς και ουσιαστικούς στίχους και τη στάση τους, ενώνουν ολόκληρες γενιές μέσα από τραγούδια για ισότητα, ελευθερία και ανθρωπιά. Ιδέες και έννοιες που βάλλονται με πάθος. Είναι η δύναμη του συνειδητοποιημένου Rock ’N’ Roll που “Ζει τ’ όνειρο ακόμα και ας μοιάζει ουτοπία”.

Αυτή η δύναμη είναι που ενώνει φωνές, στην συχνότητα των Panx με διαχρονικά παλαιά, αλλά και νέα τραγούδια μιας μπάντας, που η εποχή μας τη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ… Έχουν κυκλοφορήσει 6 επίσημα άλμπουμ, κάποια DIY και έχουν συμμετάσχει σε πολλές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η νέα τους δουλειά, “Pax Americana”, είναι σε ατόφια DIY παραγωγή.