Το έργο της κολεκτίβας Depression Era παρουσιάζεται αυτό το φθινόπωρο στο Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση, με τίτλο «Depression Era: Στην Εποχή της Ύφεσης», θα φιλοξενηθεί στο κτήριο της οδού Πειραιώς, από τις 6 Νοεμβρίου του 2014 έως τις 11 Ιανουαρίου του 2015 και θα παρουσιάσει 250 φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα που πραγματεύονται την ελληνική κρίση.

Η έκθεση, που επιμελείται η ίδια η κολεκτίβα, είναι ένα μωσαϊκό διαφορετικών αφηγήσεων και νοημάτων, μια συλλογική καταγραφή του τραυματικού μετασχηματισμού της κρίσης μέσα από εικόνες και λόγο. Πρόκειται για το αποτέλεσμα τριετούς συνεργασίας της κολεκτίβας, και της εμπλοκής των μελών της σε συνεχή δημιουργικό, πολιτικό, κοινωνικό και αισθητικό διάλογο: ένα ζωντανό, ανοιχτό καλλιτεχνικό αρχείο που επεξεργάζεται την πραγματικότητα της εποχής και του τόπου.

Το έργο που παρουσιάζεται στην έκθεση «Depression Era: στην Εποχή της Ύφεσης» κατοικεί στο αστικό και κοινωνικό τοπίο της κρίσης. Ξεκινάει ως πείραμα συλλογικότητας: καταγράφει την ελληνική πόλη και τις παρυφές της, ιδιωτικές ζωές που βρίσκονται στο περιθώριο, την κατάρρευση του Δημόσιου και την ανάδυση των Κοινών, καθώς και στιγμιότυπα της καθημερινότητας που συνήθως μένουν κάτω από την επιφάνεια. Προσπαθεί να καταγράψει και να ερμηνεύσει, με καθαρή ματιά, τον κοινωνικό, ιστορικό και οικονομικό μετασχηματισμό που συντελείται στην Ελλάδα. Δέχεται, μέσω της διπλής σημασίας της λέξης Depression, ότι η εντροπία, η καταστροφή, η αβεβαιότητα και η πτώχευση είναι – εκτός από απτή πραγματικότητα – και καταστάσεις του νου.
Μας εισάγει σε μια εποχή όπου η έννοια της προόδου, η ιδέα της ανάπτυξης και το αντανακλαστικό της αισιοδοξίας μπορεί να μην αποτελούν τους κυρίαρχους τρόπους αντίληψης και επαναδημιουργίας του κόσμου.

Μέσω αυτής της συλλογικής αφήγησης, υπονοούνται ως παράγοντες της εξίσωσης, όχι μόνο οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και η σύγχρονη κουλτούρα του ευρωπαϊκού και δυτικού κόσμου γενικότερα, το αξιακό σύστημα του ακραίου οικονομισμού και οι συνέπειές του στις κοινωνίες. Η κολεκτίβα Depression Era συμφωνεί ότι οι εικόνες και τα κείμενά της δεν είναι ελληνικά αλλά ευρωπαϊκά, είναι παράθυρα προς ένα αναπόφευκτο κοινό μέλλον της Ευρώπης, κατοικώντας αμφότερες πλευρές της κόκκινης γραμμής της κρίσης και παρουσιάζοντας την εναλλακτική, ανεπίσημη ιστορία της.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Σάββατο 29 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί portfolio review, ενώ την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014, θα γίνει ανοιχτή συζήτηση με προσκεκλημένους από το χώρο της τέχνης, της φιλοσοφίας, της επιστήμης και του ακτιβισμού, με θέμα τον ρόλο της τέχνης και του φαντασιακού στη διαμόρφωση του τοπίου μετά την κρίση. Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, η κολεκτίβα θα διοργανώνει, με την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σειρά εργαστηρίων και σεμιναρίων.