Η Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου, έχοντας από καιρό προγραμματίσει αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Δέρπαπα, στις 20 Οκτωβρίου 2014, με έργα από τη Συλλογή Βογιατζόγλου, τιμά τη μνήμη και την τέχνη του ζωγράφου -που χάθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2014- παρουσιάζοντας 70 έργα του, ελαιογραφίες από την πρώτη, δεύτερη και τρίτη περίοδο της δουλειάς του, σχέδια, ψηφιδωτά, γλυπτά και χαρακτικά.

Ο καλλιτέχνης έζησε μακριά από τις αίθουσες τέχνης τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, αλλά υπήρξε ουσιαστικά παρών στα εικαστικά δρώμενα του ελληνικού χώρου, χάρη στους ανθρώπους που τον πίστεψαν και τον ακολούθησαν πιστά σε όλες τις διαδρομές που χάραξε, προσωπικές και επαγγελματικές.

Στην έκθεση στην Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου, τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στις 20:00, παρουσιάζεται η ιδιαίτερη σχέση δημιουργού – συλλέκτη και οι επιλογές που έγιναν με γνώμονα την εκτίμηση και τη φιλία. Εξού και ο υπότιτλος «Το Χρονικό μιας Φιλίας».

Στη διάρκεια των 20 περίπου χρόνων που ο συλλέκτης Γιώργος Βογιατζόγλου ακολουθεί τα εικαστικά ίχνη του Γιώργου Δέρπαπα, ο φιλότεχνος έχει την ευκαιρία να δει την αμφίδρομη ανάπτυξη των έργων στο χώρο, χωρίς χρονολογική διάταξη, αφού ακολουθήθηκε η σειρά των συναντήσεων των δυο φίλων και όχι η αναδρομική παρουσίαση.

Παράλληλα στο χώρο προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Σγουράκη από τη σειρά «Μονόγραμμα».