Το αφιέρωμα του exile room στο Σύγχρονο Αμερικάνικο Ντοκιμαντέρ συνεχίζεται με μια διπλή προβολή την Πέμπτη 20 Μαρτίου στις 19:00 και στις 21:00. Πρόσκληση σε ένα ταξίδι από τις χωματερές του Τέξας μέχρι τη σκοτεινή πλευρά του Αμερικάνικου Νότου, γιατί μερικές φορές τα (κινηματογραφικά) διαμάντια κρύβονται στα πιο απίθανα μέρη!

Trash Dance, 68′ (2012) του Andrew Garrison @ 19:00
Τι δουλειά έχει μια κοκαλιάρα χορογράφος γαντζωμένη στα σκουπιδιάρικα που αλωνίζουν τους δρόμους του Τέξας; Μερικές φορές η έμπνευση βρίσκεται στα πιο απίθανα μέρη, και η Άλισον Ορ είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τα άκρα. Καταδιώκοντας 24 σαστισμένους σκουπιδιάρηδες στο Όστιν, η Ορ καταφτάνει καθημερινά οπλισμένη με ντόνατ (βιολογικά, φυσικά!), ένα φτυάρι και πολλή υπομονή, μέχρι να τους πείσει να πάρουν μέρος σε μια μοναδική παράσταση, όπου η σχέση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής μετατρέπεται σε ένα απρόσμενο κοινωνικό μπαλέτο. Η κάμερα όμως δεν κοντοστέκεται στα αυτονόητα. Κατά τη διάρκεια μιας εξάμηνης πρόβας, αποκαλύπτει τα προσωπικά τους ταλέντα αλλά και τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα φωσφορούχα τους γιλέκα: ανύπαντροι μπαμπάδες, κρυφοί breakdancers και εμπνευσμένοι rappers, οι σκουπιδιάρηδες του Τέξας ανακαλύπτουν σιγά – σιγά ότι η δουλειά τους δεν είναι απλά χρήσιμη, αλλά διαθέτη μια εντελώς δική της κομψότητα! Βραβεία στο Silverdocs, SXSW και Fullframe Film Festivals.

The Loving Story, 77′ (2011) της Nancy Buirski @ 21:00
Ένα ζευγάρι στον οπισθοδρομικό Νότο τα βάζει με 24 πολιτείες της Αμερικής. Ένα βράδυ, εν έτη 1958, ο κύριος και η κυρία Loving ξύπνησαν απ’ το εκτυφλωτικό φως των φακών. Αστυνομικοί είχαν εισβάλλει στο σπίτι τους λίγες μόλις ημέρες μετά το γάμο τους για να τους συλλάβουν. Αυτός ήταν λευκός και αυτή μικτής Αφρικανικής καταγωγής και, σύμφωνα με το νόμο, ο γάμος τους ήταν κακούργημα. Το ζευγάρι πέρασε 9 χρόνια στα δικαστήρια διεκδικώντας το δικαίωμα να ζήσουν μαζί, αλλά το Loving Story είναι απλά ένα ντοκιμαντέρ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι μια ιστορία αγάπης δύο φιλήσυχων ανθρώπων που έγιναν ακτιβιστές χωρίς να το καταλάβουν. Δεν ήταν αφοσιωμένοι στον αγώνα, ήταν απλά αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλο…