Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access

Ένα διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού για ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access, που θα διεξαχθεί στη Στέγη ως «κορύφωση» του ευρωπαϊκού προγράμματος Unlimited Access, αποτελεί το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού που γίνεται στην Ελλάδα για ανθρώπους με αναπηρία και χωρίς αναπηρία. Ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους στη Στέγη, με ένα μήνυμα: «Πάνω στη σκηνή του χορού είμαστε όλοι ίδιοι!».

Το 2012, με αφορμή το Unlimited Festival που οργανώθηκε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στο Λονδίνο, τέσσερις φορείς: British Council, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Vo’ Arte (Πορτογαλία) και Croatian Institute for Movement and Dance (Κροατία),  ένωσαν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα, το Unlimited Access. Βασικοί στόχοι του ήταν η δημιουργία και η προβολή παραστάσεων χορού για ανθρώπους με αναπηρία και η αναθεώρηση του τρόπου αντιμετώπισής τους στον χώρο του πολιτισμού.

Προβάλλοντας το έργο ανθρώπων με αναπηρία ως ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα εγγενούς αισθητικής και δημιουργικής αξίας και ταυτόχρονα, επιδεικνύοντας μια απτή δέσμευση στην άρση των εμποδίων σε ό,τι αφορά την πρόσβαση καλλιτεχνών και θεατών με αναπηρία, το Unlimited Access δημιουργεί ένα νέο χώρο στην ευρωπαϊκή πολιτιστική σφαίρα, για να προσφέρει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: μέσα από ποιανού τα μάτια βλέπουμε τον κόσμο; Ποιος είναι ο ρόλος των πολιτιστικών ιδρυμάτων στην προώθηση των τεχνών και του πολιτισμού χωρίς αποκλεισμούς; Πώς μπορούν τα καλλιτεχνικά μας ιδρύματα να καθρεφτίζουν με ουσιαστικό τρόπο την ευρωπαϊκή κοινωνία στην οποία ζούμε; Ποιος μπορεί να είναι καλλιτέχνης ή ερμηνευτής; Ποιοι μπορούν να κάνουν τέχνη και ποιοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν; Και γιατί θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει αυτό;

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Στέγη πραγματοποίησε τα δύο τελευταία χρόνια μια σειρά εργαστηρίων σύγχρονου χορού, στα οποία συμμετείχαν άνθρωποι με διαφορετικές αναπηρίες, αλλά και χωρίς αναπηρία, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Οι μεικτές ομάδες που δημιουργήθηκαν, «δούλεψαν» με το σώμα, πειραματίστηκαν με την κίνηση και εμπνεύστηκαν τη δική τους παράσταση, με στόχο το Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access στην Αθήνα, με το οποίο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Οι παραστάσεις είναι κατάλληλες για ηλικίες 7+.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου

– evolution της χορογράφου και χορεύτριας Claire Cunningham, Μεγάλη Βρετανία
Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30
Διάρκεια: 17′

– Magnolia (or Defiance) της κολλεκτίβας IMRC (Integrated Movement Research Collective), με χορογράφο την Iva Nerina Sibila, Κροατία
Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 22:00
Διάρκεια: 40′

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου

Τρεις παραστάσεις από τις ομάδες χορού της Στέγης, με άτομα με και χωρίς αναπηρία, επαγγελματίες του χορού και ανθρώπους που για πρώτη φορά έκαναν χορό:

– Ακούς έναν ήχο. Τρέχεις στην άκρη της σκηνής. Σταματάς. Νοιώθεις ένα χέρι στον ώμο. Συνεχίζεις από τη χορογράφο Ίρις Καραγιάν

– Γλυκιά άβυσσος από τη χορογράφο Μέντη Μέγα

– Η πτήση από τη χορογράφο Μαρία Κολιοπούλου

Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30
Διάρκεια: 90′ (με διάλειμμα)

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου

– Two for C της ομάδας Candocο, με χορογράφο τον Javier de Frutos, Μ. Βρετανία
Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30
Διάρκεια: 12′

– Edge της ομάδας CiM (Companhia Integrada Multidisciplinar), με χορογράφο την Ana Rita Barata, Πορτογαλία
Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 21:30
Διάρκεια: 45′

Προβολή ντοκυμανταίρ 2 and 2, are four της ομάδας CiM.

Κυριακή 1 Μαρτίου

– Simulante Bande από την ομάδα VerTeDance και το Archa Theatre, του χορογραφικού ντουέτου της Veronika Kotlíková και της Tereza Ondrová (Τσεχία)
Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης 20:30
Διάρκεια: 60′

– Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με συμμετοχή των εταίρων του προγράμματος Unlimited Access. Αποτίμηση και Προοπτικές.
Προβολή της ταινίας μικρού μήκους Silent Moves των Aideen Barry και Emma O’Kane
Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης 18:00
Διάρκεια: 90′

Εκπαιδευτικά προγράμματα

– Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου από τις 10:00 έως τη 13:00

Εργαστήριο για εφήβους από την ομάδα Candoco Dance Company
Λάβετε μέρος στο δημιουργικό όσο και διασκεδαστικό εργαστήριο για εφήβους που διοργανώνει η Candoco Dance Company, η ομάδα σύγχρονη χορού με χορευτές με αναπηρία και χωρίς αναπηρία.
Ελεύθερη συμμετοχή κατόπιν εγγραφής

– Σάββατο 28 Φεβρουαρίου από τις 11:00 έως τις 14:00

Εργαστήριο για ενήλικους από την ομάδα Candoco Dance Company
Οι χορευτές της Candoco ξεκινώντας από ομαδικές ασκήσεις προθέρμανσης, θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες σε μια σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες, εμπνευσμένες από το έργο Two for C. Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικους με αναπηρία και χωρίς αναπηρία. Είναι επίσης ιδανικό για επαγγελματίες χορευτές, φοιτητές, άτομα με ορισμένη κινητική εμπειρία και γενικότερα, ανθρώπους που έχουν πάθος για το χορό.
Ελεύθερη συμμετοχή κατόπιν εγγραφής

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 7 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.