Φέτος το καλοκαίρι, η πόλη του Ρεθύμνου θα πάλλεται στο ρυθμό, στα χρώματα και την παράδοση των κρουστών. Δημιουργία, αλληλεπίδραση, κίνηση, και έκφραση συναισθημάτων, σε ένα πολύκροτο Φεστιβάλ με διεθνείς συμμετοχές κάτω από τον έναστρο ρεθυμνιώτικο ουρανό τον Ιούλιο, στην κάρδια του καλοκαιριού.

Η Act for Art σε συνδιοργάνωση και υπό την Αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνου-Κ.Ε.ΔΗ.Ρ διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου που θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πύλες του το καλοκαίρι 2021 από τις 20 έως τις 24 Ιουλίου 2021.

Καλεσμένοι από το εξωτερικό, μεγάλα ονόματα της διεθνούς κοινότητας κρουστών, οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της ελληνικής σκηνής, καθώς και σημαντικοί μουσικοί από την Κρήτη, θα αφηγηθούν την δική τους ιστορία σε έναν διαπολιτισμικό μουσικό διάλογο, που θα ορίζεται από μια πανδαισία ήχων και ρυθμών, μια μουσική γιορτή για όλες τις ηλικίες. Αρχέγονη παράδοση, world music, street culture, flamenco, σύγχρονη μουσική, συνθέτουν ένα μουσικό μωσαϊκό που μέσα από την τέχνη των κρουστών θα αναδείξει το Φεστιβάλ σε ένα τριήμερο γεμάτο ρυθμό.

Πλαισιωμένο από εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις ανάδειξης της μουσικής των κρουστών μέσα από άλλες τέχνες, το Φεστιβάλ αναδεικνύει τον εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό του χαρακτήρα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου, με την υπογραφή του καλλιτεχνικού διευθυντή Τάκη Βασιλείου, έχει ως στόχο να μπει στον παγκόσμιο χάρτη των μεγάλων μουσικών Φεστιβάλ, και να γίνει θεσμός, στεγάζοντας κάθε καλοκαίρι τη μαγεία της αρχέγονης τέχνης των κρουστών στην πόλη του Ρεθύμνου.

Το Φεστιβάλ
ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ 22-23-24 Ιουλίου | Φορτέτζα

Οι κεντρικές συναυλίες του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν στο βενετσιάνικο κάστρο της Φορτέτζας, ένα μοναδικό μνημείο που δεσπόζει στην καρδιά της πόλης του Ρεθύμνου. Μουσικοί και κοινό από διαφορετικά μέρη του κόσμου θα συναντηθούν σε έναν οικουμενικό μουσικό διάλογο, μια μοναδική γιορτή που απευθύνεται σε όλους. Στις συναυλίες θα συμμετέχουν από το εξωτερικό οι: Itamar Doari: (Ισραήλ), The Bucket Boy (Matthew Pretty) (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), και από Ελλάδα οι: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, Βαγγέλης Καρίπης, Haig Yazdjian, Τάκης Φαραζής, Percussion4one feat. Tigran Sargsyan, De Todas Formas, Πέτρος Βαρθακούρης, Παντελής Ντζιάλας. Θα συμμετέχουν επίσης τοπικές μπάντες από την Κρήτη: οι Topos, οι Al Hanim Trio, και οι Σκίουρο5 feat. Μαρία Κώτη.

Πρόγραμμα Συναυλιών

22.07 | Έναρξη στις 20:15

TOPOS

Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

PERCUSSION4ONE feat. TIGRAN SARGSYAN

Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ

23.07 | Έναρξη στις 20:15

ΣΚΙΟΥΡΟ5 feat. ΜΑΡΙΑ ΚΩΤΗ

Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

THE BUCKET BOY (MATTHEW PRETTY)
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΙΠΗΣ

Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

24.07 | Έναρξη στις 20:15

AL HANIM TRIO

Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

DE TODAS FORMAS

Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

ITAMAR DOARI

Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

SPECIAL MUSICIAN GUESTS
HAIG YAZDJIAN

Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ

Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

ΤΑΚΗΣ ΦΑΡΑΖΗΣ

Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΤΖΙΑΛΑΣ

Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

Παράλληλες Δράσεις από τον Δήμο Ρεθύμνου-Κ.Ε.ΔΗ.Ρ
Πλ. Μικρασιατών – Φορτέτζα

Στο πλαίσιο του Rethymnon Percussion Festival ο Δήμος Ρεθύμνης προσφέρει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε ένα ευρύτερο κοινό να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει καλύτερα την ιδιαίτερη μουσική των κρουστών. Οι δράσεις περιλαμβάνουν: Γαστρονομία “Percussion B [eat]s ”, Live & Performances, Εκπαιδευτικές Δράσεις και Έκθεση Φωτογραφίας/Προβολή.

“PERCUSSION B[EAT]S” (Κρουστά και Γαστρονομία) | Πλατεία Μικρασιατών
20-21 Ιουλίου | Προσέλευση από τις 19:00

Πως συνδέονται τα κρουστά με τη γαστρονομία; Μέσω της μουσικής. Η μουσική των κρουστών μέσα από τις 4 ηπείρους που εκπροσωπούνται στο Rethymnon Percussion Festival (Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αφρική), θα ενωθεί με τη γαστρονομία σε μία πολιτισμική ενότητα που θα περιλαμβάνει κουζίνες του κόσμου μαζί με την φημισμένη κουζίνα της Κρήτης.

LIVE SESSIONS/PERFORMANCES | Πλατεία Μικρασιατών
20-21 Ιουλίου | Προσέλευση από τις 19:00

Μουσική, παραστατικές τέχνες και εικαστικά στον ρυθμό των κρουστών, θα πρωταγωνιστούν στην Πλατεία Μικρασιατών με δωρεάν είσοδο στις 20 & 21 Ιουλίου. Ο The Bucket Boy (Matthew Pretty) από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, από τους headliners στις συναυλίες του Φεστιβάλ Κρουστών, το σύνολο κρουστών o Bombo από το Ρέθυμνο που θα μας ταξιδέψει με βραζιλιάνικους ρυθμούς, οι Sea Clown Sailing Circus, μια διεθνής Ομάδα New Circus που κάνει τα πάντα: χορεύει, τραγουδάει, παίζει μουσική, κάνει ακροβατικά και ζογκλερικά, και η εικαστικός Λία Κουτελιέρη με ένα art- in- progress έργο που θα δημιουργηθεί στην Πλατεία Μικρασιατών μπροστά στο κοινό και θα βρει τη θέση του στην Φορτέτζα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κρουστών.

Πρόγραμμα

20.07 | O BOMBO, SΕΑ CLOWN SAILING CIRCUS, ΛΙΑ ΚΟΥΤΕΛΙΕΡΗ

Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

21.07 | THE BUCKET BOY (MATTHEW PRETTY), SEA CLOWN SAILING CIRCUS, ΛΙΑ ΚΟΥΤΕΛΙΕΡΗ

Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ | Workshops, Σεμινάρια

Ο τομέας της εκπαίδευσης έχει μια πολύ ξεχωριστή θέση στο φεστιβάλ. Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ είναι η γνωριμία των παιδιών με τη μουσική και τα κρουστά, η επιμέρους επιμόρφωση σπουδαστών μουσικής ή μουσικών αλλά και η εν γένει καλλιτεχνική όσμωση που θα προκύψει μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Δράσεων (Συμμετοχή Δωρεάν)

20.07 | «Η παραδοσιακή Μουσική στο σήμερα» (από 15 ετών): Σεμινάριο για τους τρόπους εξέλιξης και ανανέωσης της παραδοσιακής μουσικής με σύγχρονα μέσα και σύγχρονα μουσικά όργανα.
Από την Ομάδα Σκίουρο5 | Σπίτι του Πολιτισμού, ώρα: 11:00-12:00

21.07 | «Ας μιλήσουμε στην Γλώσσα των Κρουστών» (από 10 ετών): Εργαστήρι για τις βασικές αρχές του ρυθμού ως γλώσσα μέσα από το πρίσμα των Βραζιλιάνικων ρυθμών. Ζωηροί, χορευτικοί, παιχνιδιάρικοι και δυναμικοί, δίνουν αφορμή στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν ταλέντα και πτυχές που ίσως αγνοούσαν. Γνωριμία με τα όργανα και εισαγωγή στο ρυθμικό αλφάβητο.
Από τον Μάνο Ναζλή | Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου, ώρα: 10:00-11:30

21.07 | «Ανακαλύπτοντας τους βασικούς ρυθμούς του Flamenco»: Εργαστήριο γνωριμίας με τον χορό και την μουσική Flamenco μέσα από τα μουσικά όργανα των κρουστών.
Από την Ομάδα De Todas Formas | Σπίτι του Πολιτισμού, ώρα: 11:30-12:30

22.07 | ”Street Drumming” (από 15 ετών): Πως να αυτοσχεδιάσεις με διάφορα αντικείμενα και να δημιουργήσεις μοναδικούς ρυθμούς.
Από τον Matthew Pretty “The Bucket Boy” | Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου, ώρα: 10:30-12:00

23.07 | “Κρουστά για τρεις, από τους Percussion4one” : (από 15 ετών) Ιδέες και τρόποι ενορχήστρωσης για ensemble κρουστών
Από τους Percussion4one | Σπίτι του Πολιτισμού, ώρα: 11:00-12:30

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών: Μαριάννα Τζιράκη, τηλ. 6989870159

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ/ΠΡΟΒΟΛΗ

Θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας και προβολή video, οι οποίες θα είναι ανοιχτές στο κοινό από τις 20 έως τις 24 Ιουλίου.

«Ρέθυμνο: Μια διαφορετική προσέγγιση»: Έκθεση Φωτογραφίας της ομάδας «Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου» υπό την καθοδήγηση του Μανώλη Καραταράκη.
Ανακαλύπτοντας χρώματα και άγνωστα τοπία μέσα από τη ματιά του φωτογράφου | Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη

«Κρουστά» : Οπτικοακουστικό υλικό με θέμα την ιστορία των μουσικών οργάνων των κρουστών και τους καλλιτέχνες | Φορτέτζα
Σκηνοθεσία / Μοντάζ: Γιάννης Ανδρίτσιος.