Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2019: Δείτε όλες τις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο

Τιμώμενο ίδρυμα για φέτος είναι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

«Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης» είναι το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5).

Εξειδικεύοντας το σκεπτικό του το ICOM επισημαίνει ότι: «Τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του.

Στο πλαίσιο αυτό, τα Μουσεία με τις πολύπλευρες δράσεις τους προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος».

Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων επέλεξε ως τιμώμενο ίδρυμα για το 2019 το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, που παρουσιάζει πολυσχιδές έργο μέσω του Δικτύου των εννέα θεματικών μουσείων στην περιφέρεια, του Ιστορικού Αρχείου, της Βιβλιοθήκης αλλά και των ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του. Η εξωστρέφεια του ΠΙΟΠ, οι συνεργασίες που σχεδιάζει με άλλους φορείς, οι ποικίλες εκδηλώσεις που διοργανώνει και προσφέρονται δωρεάν στο ευρύ κοινό, συνδέονται άμεσα με το θέμα του φετινού εορτασμού και συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής της περιφέρειας και όχι μόνον.

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Μαΐου και ώρα 19:30 στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ (οδός Δωρίδος 2 και Ειρήνης 14,Ταύρος). Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο κ. Κωνσταντίνος Στρατής, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και η κ. Τέτη Χατζηνικολάου, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Βασίλης Κολώνας, αρχιτέκτων, ιστορικός της αρχιτεκτονικής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στις 13 και στις 18 Μαΐου η είσοδος σε όλα τα Μουσεία του ΠΙΟΠ θα είναι ελεύθερη.

Παράλληλα σε όλη την Ελλάδα από 8 έως 23 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν από μουσεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται σε ειδικό έντυπο που έχει εκδώσει το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

Στις 18 Μαΐου η είσοδος σε όλα τα μουσεία της χώρας είναι ελεύθερη.

Δείτε εδώ όλες τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.