“Eco – Spheres”: Έκθεση εγκατάστασης της Lorraine Beaulieu και του Philippe Boissonnet στον Τεχνοχώρο

Eco – Spheres

Η αίθουσα τέχνης «Τεχνοχώρος» παρουσιάζει την έκθεση εγκατάστασης δύο πολύ σημαντικών καλλιτεχνών που κατοικούν και εργάζονται στον Καναδά

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και το My Art Box by technohoros παρουσιάζουν την έκθεση εγκατάστασης δύο πολύ σημαντικών καλλιτεχνών που κατοικούν και εργάζονται στον Καναδά, της Καναδής Lorraine Beaulieu και του Γάλλου Philippe Boissonnet με τίτλο ”Eco – Spheres”. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019 στις 20:00, και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 6 Ιουλίου.

Τα έργα που θα εκθέσει η Lorraine Beaulieu είναι συνδεδεμένα με την performance “Sisyphus, and the water concern” – μία συμμετοχική και γλυπτική παρέμβαση που είχε παρουσιαστεί στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος το 2014 – συμμετέχοντας έτσι στο project της Καίτης Χαλιορή και του World Water MuseumAsk the flask“.

Η καλλιτεχνική της έρευνα αφορά στην προσωπική της αντίληψη σχετικά με τον Άνθρωπο και την πολύπλοκη σχέση του με τη Φύση, την Κουλτούρα και την Επικοινωνία. Δημιουργώντας γλυπτά και εγκαταστάσεις, καθώς και performances, ψηφιακές εικόνες και κολλάζ σε χαρτί, συνήθως ξεκινά χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα και υλικά: δημοσιογραφικό χαρτί, περιοδικά, πλαστικά μπουκάλια νερού, ομπρέλες, καλώδια υπολογιστών κ.α. Πρόσφατα, εισήγαγε και περισσότερες άυλες τεχνολογίες (ήχο, φως) στις γλυπτικές της έρευνες, θέτοντας σαφή και ποιητική ματιά στη σύγχρονη εποχή.

Η παρούσα σειρά ολογραφημάτων, φωτογραφιών και βίντεο – έργων (2007- 2019) του Philippe Boissonnet έχει δομηθεί γύρω από επαναλαμβανόμενα συμβολικά μοτίβα τα οποία αναφέρονται στον μύθο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και, κατ ’επέκτασιν, στη δημιουργία του κόσμου. Υπηρετώντας μια αισθητική της αλληλεπίδρασης και της μίξης ο καλλιτέχνης συχνά εναλλάσσει τα καλλιτεχνικά του μέσα και κινούμενος από την ολογραφία, στη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη γλυπτική, την performance και το video, επικεντρώνεται στις δυαδικότητες των διάφορων κοσμοθεωριών: αντιληπτική και γεωπολιτική, ρεαλιστική και φανταστική, εσωτερική και εξωτερική, κεντρική και περιφερειακή, προστατευτική και εύθραυστη.

Παίζοντας με διάφορα γεωμετρικά σχήματα (τετράγωνο, κύβος, σφαίρα, κώνος, οβάλ…), αναζητά να σταθεροποιήσει τις ασταθείς αντιλήψεις για έναν κόσμο που έχει αποδομηθεί, προκειμένου να ισορροπήσει θεωρητικές αβεβαιότητες, που αφορούν στη μη κατανόηση των ολογραφικών εικόνων. «Βλέπει τον κόσμο ως ζώντα οργανισμό και τον συνδέει με μυθολογικούς χαρακτήρες: τη Γαία, τον Ίκαρο, τον Άτλαντα, ακόμη και τον Γαλιλαίο, ο οποίος ανέτρεψε την κοσμογονία μας». (Hervé Fischer, 2003)

Σύντομο βιογραφικό καλλιτεχνών:

Η Lorraine Beaulieu ζει και εργάζεται στην πόλη Trois-Rivières στο Κεμπέκ του Καναδά. Είναι κάτοχος προπτυχιακού και μεταπτυχιακού διπλώματος στις Τέχνες, ενώ έχει λάβει δεύτερο πτυχίο στην Ιστορία της Τέχνης. Είναι μια διεπιστημονική καλλιτέχνις, η οποία εμπνέεται από ερωτήματα που αφορούν την πολιτισμική ταυτότητα και τη σχέση των ανθρώπινων όντων με τη Φύση. Από το 2001 χρησιμοποιεί καθημερινά αντικείμενα και ανακυκλώσιμα υλικά, δημιουργώντας δυσδιάστατα γλυπτά, εγκαταστάσεις και έργα τέχνης. Η Lorraine έχει παρακολουθήσει διάφορα καλλιτεχνικά residencies: στις πόλεις Clamecy, Γαλλία (2005), Marambio, Ανταρκτική (2007), Ύδρα, Ελλάδα (2014) και Avatar and La Chambre Blanche στο Κεμπέκ (2017). Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλούς χώρους στον Καναδά, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη και πρόσφατα στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Είναι guest artist του URAV Group και έχει οργανώσει πολλά καλλιτεχνικά events ως ανεξάρτητη επιμελήτρια από το 2011. Επίσης, από το 2015 συντονίζει τις δραστηριότητες της Gallery R3 στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ στην πόλη Trois-Rivières.

 

Ο Philippe Boissonnet γεννήθηκε στη Γαλλία (1957) και ζει στον Καναδά (Quebec) από το 1985. Σπούδασε Εικαστικές Τέχνες στο École d’art d’Angers, και στο Université Sorbonne-Paris I στη Γαλλία, και έχει λάβει το διδακτορικό του στις Τέχνες από το Université du Quebec à Montréal του Καναδά. Εργάζεται ως καθηγητής Τέχνης στο Université du Québec à Trois-Rivières από το 1993 όπου ηγείται της ερευνητικής ομάδας URAV. Έλαβε βραβείο αριστείας από το Elisabeth Greenshields Foundation του Μόντρεαλ το 1983, από το Shearwater Foundation for the Holographic Arts της Νέας Υόρκης το 1998 καθώς και από το The Hologram Foundation του Παρισιού το 2018.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά προγράμματα απασχόλησης καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων είναι το Fringe Research Holographics Lab (Τορόντο, 1984-¬1985), το Laboratoire des systèmes photoniques (LSP) από το Université de Strasbourg (1993), το Center for the Holographic Arts στη Νέα Υόρκη (1999), και το Pulse Laser Laboratory στο Ohio State University (2012). Το 2007, μαζί με την καλλιτέχνιδα Lorraine Beaulieu προσκλήθηκαν στο Antarctic Peninsula από το Dirección Nacional del Antártico της Αργεντινής, για να διεξάγουν έρευνα για την κλιματική αλλαγή. Έχει παρουσιάσει όλη την γκάμα της δουλειάς του (ολογραφία, ζωγραφική, εγκατάσταση και μικτή τεχνική) σε πλήθος ομαδικών και ατομικών εκθέσεων από το 1983 μέχρι σήμερα στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Αυστραλία, το Μεξικό και τη Βόρεια Αμερική.

Μία πρώτη αναδρομική του από τα ολογραφήματα παρουσιάστηκε στη The Holocenter Vault Gallery της Νέας Υόρκης το 2014. Έργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες συλλογές στον Καναδά και την Ευρώπη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.