Λίγο πρίν την επιστροφή του για τέταρτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη, το IN-EDIT σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζει μία νέα ενότητα στο ετήσιο πρόγραμμά του: IN-EDIT Rewind.

Το IN-EDIT, σημείο συνάντησης των φίλων της μουσικής και του κινηματογράφου, κοιτάζει το μεγάλο μουσικο-κινηματογραφικό του αρχείο και διοργανώνει δύο ξεχωριστές προβολές για δύο από τα πιο επιτυχημένα μουσικά ντοκιμαντέρ παλαιότερων εκδόσεών του. Δύο μουσικές ιστορίες προβάλλονται ξανά στην αίθουσα του Ολύμπιον, δίνοντας τον τόνο για εκείνες που θα ακολουθήσουν.

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, ο Freddie Mercury, αφηγείται την συναρπαστική αλλά και μοναχική ζωή του, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. «Freddie Mercury: The Great Pretender» (Rhys Thomas, 2012) ή η μοναχική πορεία του Freddie Mercury, τραγουδιστή και κεντρικής φιγούρας των Queen, από το 1985 μέχρι το θάνατό του, το 1991. Ένας από τους σπουδαιότερος μουσικούς και ερμηνευτές στην ιστορία της μουσικής, αφηγείται τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια, μιλάει για τη σχέση του με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος αλλά και την καθιέρωσή του, το χαρακτηριστικό μουστάκι, την αποκάλυψη της ομοφυλοφιλικής σεξουαλικότητάς του και τις ντίσκο της Νέας Υόρκης αλλά και το πώς επαναπροσδιορίστηκε σαν καλλιτέχνης, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό του εαυτό. Πριν τη προβολή, οι Scootboy & Sakis Korovessis, στήνουν ένα dj set στο φουαγιέ του Ολύμπιον.

Δύο εβδομάδες αργότερα, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, μία ταινία για τη ζωή, το θάνατο και τα σουπερμαρκετς. Οι Pulp, επιστρέφουν στο Sheffield για την τελευταία συναυλία της καριέρας τους και χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο, ταξιδεύουν μέχρι εκεί γα να τους ακούσουν. Το ντοκιμαντέρ «Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets» (Florian Habicht, 2014) παρουσιάζει τη σχέση της βρετανικής μπάντας με την πόλη από όπου ξεκίνησαν και το αντίστροφο, τη σχέση του Sheffield με τη μουσική και την ταυτότητα των Pulp. Είναι οι απλοί άνθρωποι του Sheffield, που αντανακλούν την κυριαρχία των Pulp, τους μήνες μέχρι την τελευταία τους συναυλία σε αγγλικό έδαφος, στις 8 Δεκεμβρίου 2012: παλιοί φίλοι, παιδιά, ενθουσιώδεις θαυμαστές και ψαράδες μιλούν για το συγκρότημα των common people. Και αυτή η μουσική βραδιά ξεκινάει από το φουαγιέ όπου αυτή τη φορά, λίγο μετά τις 23:15 βρίσκεται ο TSOP για ένα live set.

Σχετικά άρθρα:

– Ένας αστεροειδής που λέγεται Freddie Mercury