Με το «Έγκλημα και τιμωρία», μια παράσταση που πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Μάιο, ξεκινάει τις δραστηριότητές του το νέο Θέατρο Τ, της ομάδας Passatempo, από το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014.

Το κλασικό αριστούργημα του Ντοστογιέφσκι, στη διασκευή της Γλυκερίας Καλαϊτζή, μεταγράφεται σε μια σύγχρονη ανακριτική διαδικασία, όπου μαρτυρίες, καταθέσεις αλλά και αναπαραστάσεις καίριων γεγονότων επιχειρούν να ρίξουν φως στις αιτίες και τις αφορμές ενός ιδεολογικού εγκλήματος. Ένας φοιτητής της νομικής, ο Ροντιόν Ρομάνοβιτς Ρασκόλνικοφ αποφασίζει να σκοτώσει και να ληστέψει μια γριά τοκογλύφο. Ο ίδιος πιστεύει ότι διαπράττει ένα δίκαιο έγκλημα, σκοτώνοντας ένα κοινωνικό παράσιτο, δίνοντας τη δική του δραστική απάντηση, τη δική του «λύση» στη φτώχεια, την ανέχεια και την κοινωνική αδικία που βιώνει παντού γύρω του.

Ως ένας αντεστραμμένος Άμλετ, ο ήρωας του Ντοστογιέσφκι θα αρχίσει να αναρωτιέται για το νόημα και τη σκοπιμότητα της πράξης του, αφού δράσει. Η πίεση των ανακρίσεων αλλά και η ίδια του η συνείδηση θα τον φέρουν τελικά αντιμέτωπο με τις πραγματικές συνέπειες της πράξης του.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 2010 στη Θεσσαλονίκη ως μια πρωτοβουλία δοκιμασμένων δημιουργών της πόλης (Γλυκερία Καλαϊτζή σκηνοθέτις, Ευαγγελία Κιρκινέ, Μαρία Καραδελόγλου σκηνογράφοι-ενδυματολόγοι, Κώστας Βόμβολος μουσικός, Ιωάννα Μήτσικα χορογράφος). Όλοι τους άνθρωποι με σημαντική και πολυετή παρουσία στη θεατρική ζωή της πόλης, αλλά και ισχυρούς δεσμούς με το Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς οι περισσότεροι είτε διδάσκουν, είτε έχουν σπουδάσει σ’ αυτό. Η ταυτότητα της ομάδας αποτυπώνει την ανάγκη να διαμορφωθεί ένας δημιουργικός και γόνιμος διάλογος ανάμεσα σε διαφορετικές από άποψη ηλικίας και εμπειρίας ομάδες καλλιτεχνών, αλλά και ένας αισθητικός και σκηνικός προβληματισμός γύρω από σημαντικά κείμενα του παγκόσμιου δραματολογίου. Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα Passatempo έχει ανεβάσει μέχρι σήμερα τις «Τρεις αδερφές» του Άντον Τσέχωφ (2011), την «Ολεάννα» του Ντέιβιντ Μάμετ (2011) και την «Όπερα του ζητιάνου» του Τζον Γκέι (2012), κείμενα που συνομιλούν με το σήμερα φωτίζοντας την ανθρώπινη περιπέτεια μέσα στο χρόνο και τη σύγχρονη ζωή.

Από τον Απρίλιο του 2012 η ομάδα λειτουργεί το Passatempo Inn (Σωκράτους 2 & Εγνατία 87), ένα μικρό χώρο φιλοξενίας τεχνών. Μία από τις κύριες δραστηριότητες του χώρου είναι η οργάνωση σεμιναρίων για την εμβάθυνση σε θέματα και τεχνικές του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών. Ως σήμερα έχει διοργανώσει σεμινάρια πάνω στην τεχνική εμψύχωσης της εκφραστικής μάσκας, την υποκριτική τεχνική του Meisner, την κίνηση και την εκφραστική του σώματος, το Devised Theatre, την παιδαγωγική του θεάτρου και τη δραματοθεραπεία.