«Εικονο-Μουσείο»: Η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βαγγέλη Γκιόκα στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος- Δεξαμενή»

ΕΚΘΕΣΗ Β.ΓΚΙΟΚΑ

Μυθικά εικονικά ταξίδια, συνδυασμένα με προσωπικές καθημερινές ιστορίες, που δημιουργούν κόσμους τόσο οικείους αλλά και τόσο ονειρικούς ταυτόχρονα

19 Ιανουαρίου 2021
- 20 Φεβρουαρίου, 2021

Από την Τρίτη 19 Ιανουαρίου θα παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος- Δεξαμενή», η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βαγγέλη Γκιόκα με θέμα «Εικονο-Μουσείο».

Στη νέα αυτή έκθεση ο καλλιτέχνης παρουσιάζει σειρά ζωγραφικών έργων σε καμβά και σε παλιούς χάρτες. Αφορμή η Μυθολογία – Μυθοπλασία, το Παραμύθι, η Ιστορία της Τέχνης. Μυθικά εικονικά ταξίδια, συνδυασμένα με προσωπικές καθημερινές ιστορίες, που δημιουργούν εικόνες και κόσμους τόσο οικείους αλλά και τόσο ονειρικούς ταυτόχρονα.

Τα μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης προηγούμενων χρόνων συνεχίζονται καθώς στη νέα αυτή έκθεση του καλλιτέχνη, με ζωγραφικά μέσα αυτή τη φορά, γίνεται αναφορά σε έργα σταθμούς της Ιστορίας της Τέχνης.

Με χιούμορ ο καλλιτέχνης σχολιάζει αποδομώντας και ξαναχτίζοντας τη φιλολογία κάθε έργου. Σε κάποια έργα ανοίγει μία συνομιλία-διάλογο εικονολατρικά ή ένα κονταροχτύπημα ανάμεσα στους προσκεκλημένους δημιουργούς. Αυτοσαρκαστικά έργα στα οποία η εικόνα του σαρκάζει και σατιρίζει εύλογα χρησιμοποιώντας στερεότυπα.

Ο Van Gogh που αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει τα λαγουδάκια του J.Beuys σε ταχύρρυθμα σεμινάρια τέχνης, η Κόμισσα του Urbino του Τιτσιάνο, η ξαπλωμένη Αφροδίτη του Μποτιτσέλι, η συνομιλία της παιδούλας του Ντεγκά με τον δάσκαλο Παπαδιαμάντη, οι Las meninas, αλλά και σούπερ ήρωες αλλοτινών εποχών όπως ο Δον Κιχώτης, ο Καραγκιόζης, η Κοκκινοσκουφίτσα με τον κακό λύκο, ο Άγιος Σεβαστιανός ως φάντασμα του Μίκυ Μάους και τόσα άλλα, οδηγούν τον θεατή σε ένα παιχνίδι ανακάλυψης σύγχρονο και συνάμα κλασσικό.

Σχήματα, γράμματα και σύμβολα ξεπροβάλλουν μέσα από τις γραμμές. Κοινός παρονομαστής όλων των έργων η γραφή του καλλιτέχνη με τις επαναλαμβανόμενες μικρές γραμμούλες που δημιουργούν ένα δίκτυο – ιστό και καταλαμβάνουν κάθε σπιθαμή του έργου. Ένα τσίκι-τσίκι που καθώς εξαπλώνεται καταργεί την προοπτική, την κατακερματίζει παίζει παιχνίδι ισορροπίας ανάμεσα στη δυσδιάστατη ζωγραφική και στον χώρο και προσδίδει ταυτόχρονα έναν ιδιαίτερο ρυθμό σε κάθε σύνθεση.

Οι επαναλαμβανόμενες γραμμούλες, το τσίκι-τσίκι του Γκιόκα, μας φέρνουν ασυναίσθητα στο νου έργα γνωστών δημιουργών από τον Βαν Γκογκ έως τον Ακριθάκη, που δημιούργησαν επάνω στη ζωγραφική επιφάνεια, μορφές, εικόνες, σύμβολα, παραστάσεις ολόκληρες με αυτό το χαρακτηριστικό. Εδώ σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή, οι εικόνες του καλλιτέχνη ελαφρά κρυμμένες, ξεκαθαρίζουν και αναδεικνύονται στον αμφιβληστροειδή του θεατή με καλή παρατήρηση.

Τα σχήματα, οι μορφές και τα σύμβολα που ξεπροβάλλουν από παλιούς ή ψηφιακούς χάρτες, διαγράμματα και χειρόγραφα είναι μια απόπειρα να αφηγηθεί ιστορίες. Συχνά τα σύμβολα που εμφανίζονται τυχαία, επαναλαμβάνονται, παράθυρα, σκάλες, τρίγωνα, γραμμές πορείας, κύματα.

Το χρώμα, η φόρμα, η γραφή και οι διαφορετικές τεχνικές συνθέτουν στο τέλος ένα φαντασιακό τοπίο και ένα διάλογο που λειτουργεί ως οδηγός για τη δημιουργική διαδικασία, τη μνήμη και την εμπειρία. Τα έργα δανείζονται στοιχεία από διάφορα κινήματα αποφεύγοντας όμως μια συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση. Σαφείς είναι οι επιρροές από τα κινήματα του μοντερνισμού καθώς στις εικόνες του εμπεριέχεται η υπερρεαλιστική μυθοπλασία με το εξπρεσιονιστικό ιδίωμα στη γραφή και ένθετα αποσπασματικά κάποια στοιχεία και μοτίβα ναΐφ.

Η αισθητική του σύγχρονου design και της ποπ κουλτούρας κάνουν τα έργα να συνομιλούν με το θεατή του σήμερα. Κάπως έτσι ο καλλιτέχνης μας παρουσιάζει το δικό του σύγχρονο «Εικονο – Μουσείο» ορμώμενος από έργα διαφορετικών εποχών συνδυασμένα με φαντασία σε σύγχρονα παραμύθια στις δύο διαστάσεις της ζωγραφικής επιφάνειας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2021
Διάρκεια: 19 Ιανουαρίου – 20 Φεβρουαρίου 2021
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 12.00- 20.00 & Σάββατο: 11.00 – 15.00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.