Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο “Εκ νέου, Μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών”.

Η παρούσα έκθεση διερευνά το δικό μας μέλλον στον ορίζοντα ενός διεθνούς καλλιτεχνικού περιβάλλοντος, παρουσιάζει τα νέα ερωτήματα που διατυπώνονται και αναδεικνύει την καλλιτεχνική δυναμική που τώρα διαμορφώνεται.

Γεννημένοι τη δεκαετία του ΄80 οι 34 πρωτοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες και τα μέλη 3 καλλιτεχνικών ομάδων που επιλέχθηκαν έχουν μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές τους και ξεκινούν τώρα τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνή καλλιτεχνικά κέντρα.

Παρουσιάζονται 60 έργα, εγκαταστάσεις, σχέδια, βίντεο, περφόρμανς, ηχητικά έργα, ζωγραφική, εκ των οποίων τα 27 αποτελούν νέες καλλιτεχνικές προτάσεις ειδικά για την παρούσα έκθεση.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες σχολιάζουν κριτικά τη σύγχρονη πολιτικο-οικονομική πραγματικότητα, αναμετρώνται με την πρόσφατη ιστορία και επαναφέρουν ζητήματα απεικόνισης συμβόλων και μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η έκθεση φέρνει το κοινό σε επαφή με τη ζωντανή πλευρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τη στιγμή εκείνη όπου η γλώσσα δομείται, αποδομείται και ξαναδοκιμάζεται, όπου πειραματισμοί, αμφιβολίες τίθενται στο κέντρο αναζήτησης μιας καλλιτεχνικής ταυτότητας.

photo: Ευθύμης Θέου και Θανάσης Δεληγιάννης, Το γεύμα, 2011-2013, Περφόρμανς, Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη

Σχετικά άρθρα
Εκ νέου, αλλά με νόημα και προοπτική, από το Μεγακλή Ρογκάκο
Το ΕΜΣΤ δίνει βήμα στους νέους, από τη Νάντια Δρακούλα

Ξεναγήσεις για το κοινό πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη στις 19:00 και Κυριακή στις 12:00.

Έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, από Τριτη έως Παρασκευή από τις 9:30 έως τις 11:00 και από τις 11:00 έως τις 12:30, ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η συμμετοχή ανά μαθητή είναι δωρεάν, ενω είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.