Τη σχολική χρονιά 2013-2014, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα διαφορετικών θεματικών τα Σαββατοκύριακα για παιδιά ηλικίας από 3 ως 12 χρόνων.

Αναλυτικότερα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα:

Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-6 χρόνων αφορούν στις πέντε αισθήσεις. Τα παιδιά πειραματίζονται και αντιλαμβάνονται κάθε δύο μήνες μια διαφορετική αίσθηση και έτσι ανακαλύπτουν τον κόσμο στον οποίο ζουν. Ο Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στην αίσθηση της “γεύσης” και τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

– Σάββατο 2 Νοεμβρίου/Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 και Σάββατο 9 Νοεμβρίου/Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013:
“Πατάτες και… πατάτες”
Ποιο φυτό είναι αυτό που έχει το ίδιο χρώμα με το χώμα; Πώς φυτρώνει η πατάτα; Με τι μοιάζει; Τα παιδιά ανακαλύπτουν το φυτό της πατάτας και τον τρόπο μαγειρέματός της και πειραματίζονται με τις διαφορετικές γεύσεις της. Μαγειρεύουν μια εύκολη συνταγή με βασικό υλικό την πατάτα.

– Σάββατο 16 Νοεμβρίου/Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013 και Σάββατο 23 Νοεμβρίου/Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013:
“Αποτυπώνω τις γεύσεις”

Ποιες είναι οι ομάδες τροφίμων; Πού μας κάνουν καλό; Τι υφή έχει το μπρόκολο; Το αλεύρι; Με ποιον τρόπο μπορούμε να αποτυπώσουμε τις γεύσεις και τα τρόφιμα σε…ένα χαρτί; Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις ομάδες τροφίμων, παίζουν με τις υφές των τροφίμων και δημιουργούν χρωματιστά αποτυπώματα!

– Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013:
“Τι γεύση έχει;”
Με ποιο όργανο του σώματός μας δοκιμάζουμε; Ποιες γεύσεις αντιλαμβάνεται η γλώσσα μας; Πόσες διαφορετικές γεύσεις μπορούμε να καταλάβουμε με κλειστά τα μάτια; Τα παιδιά δοκιμάζουν υλικά και παρασκευάζουν μια συνταγή με οδηγό…τη γεύση τους!

Τα εκπαιδευτικά προγράμματαγια τα παιδιά σχολικής ηλικίας 7-12 χρόνων αφορούν στις συλλογές του Μουσείου. Κάθε μήνα ανοίγει μια διαφορετική κατηγορία των συλλογών του Μουσείου και υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα σχετικό με τη συγκεκριμένη κατηγορία συλλογών. Ο Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στην κατηγορία συλλογών με θέμα “Ο άνθρωπος συνυπάρχει και επικοινωνεί” και τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

– Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 και Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013:
“Διακοπή για… διαφημίσεις”

Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς διαφημίσεις; Ποιες λέξεις κρύβονται μέσα στη διαφήμιση; Τα παιδιά ανακαλύπτουν το επάγγελμα του διαφημιστή μέσα από μια έρευνα στον κόσμο της εικόνας. Λίγο πριν διακόψουν τη συνάντησή τους, τα παιδιά επιλέγουν μια θεματική και δημιουργούν μια διαφήμιση.

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013 και Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013:
“Η γλώσσα του σώματος”

Πώς θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε αν δεν υπήρχαν οι λέξεις; Μπορεί το σώμα μας να «μιλήσει»; Τα παιδιά ανακαλύπτουν τη σημασία και τις δυνατότητες της γλώσσας του σώματος, τόσο στο πέρασμα του χρόνου όσο και στους διαφορετικούς πολιτισμούς. Τέλος, δημιουργούν τη δική τους ιστορία με μοναδικό εργαλείο…το σώμα τους.