«Προσωπογραφίες Τοπίων»: Έκθεση σύγχρονης ζωγραφικής του Γιώργου Κούμουρου στο Λονδίνο

Γιώργος Κούμουρος

Το Πολιτιστικό Τμήμα της Υπάτης Αρμοστείας της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο εγκαινιάζει την έκθεση υπό την επιμέλεια του Μεγακλή Ρογκάκου

Λονδίνο.‒ Στις 18:30, την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019, το Πολιτιστικό Τμήμα της Υπάτης Αρμοστείας της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο εγκαινιάζει την έκθεση σύγχρονης ζωγραφικής του Γιώργου Κούμουρου με τίτλο «Προσωπογραφίες Τοπίων», υπό την επιμέλεια του Μεγακλή Ρογκάκου.

Ο Κούμουρος είναι ένας επιτυχημένος ζωγράφος από την Κύπρο. Μία κορυφαία στιγμή στην καριέρα του είναι οι εικονογραφήσεις του εμπνευσμένες από τον Όμηρο (2008), οι οποίες εξετέθηκαν στα αρχαιολογικά μουσεία Δελφών, Ηγουμενίτσας και Θεσσαλονίκης, και οδήγησαν στην έκδοση με τίτλο Ιλιάδα η Εμή (Ανάπλους, 2013).

Ο Δρ Ρογκάκος γράφει ότι η ερώτηση «τι παραμένει από το παρελθόν και τι έπεται στο μέλλον;» απασχόλησε υποσυνείδητα τον Γιώργο Κούμουρο, ο οποίος οπτικοποίησε τη συγκεκριμένη αγωνία στα έργα που ζωγράφισε κατά την περίοδο 2012-2017.

Οι απόκοσμες εικόνες του παρουσιάζουν προσωποποιημένα τοπία ή προσωπογραφίες τοπίων. Τα συγκεκριμένα τοπία είναι έρημα και σιωπηρά. Είναι τοπία που γνώρισαν ζωή κάποτε και τώρα έχουν οριστικά φθαρεί από τη χρήση ή την κατάχρηση. Χωρίς την παραμικρή διάθεση εξωραϊσμού, ο Κούμουρος αναπαριστά το προφητικό όραμά του. Ίσως με ειρωνεία ή σαρκασμό, σηματοδοτεί το τέλος του πολιτισμού. Στην προσπάθειά του να περιγράψει τις εικόνες του, ο ζωγράφος κατέφυγε σε συγγραφή στίχων που του αποκαλύφθηκαν εντελώς αυθόρμητα, εμπνευσμένοι από τις ίδιες τις δημιουργίες του, που τώρα τις συνοδεύουν στον κατάλογο, ως λόγια τους.

Κάνει το ζωγραφικό του αφήγημα κτήμα ες αεί όλων μας. Οι εικόνες του έχουν πλατιά απήχηση και διαχρονική αξία. Αποδεσμεύεται από τον ρεαλισμό, και αντ᾽ αυτού δανείζεται εργαλεία από το σουρεαλιστικό και το εξπρεσιονιστικό ύφος, ώστε με αρχετυπικά σύμβολα από τη μία και με το πάθος ή/και το συναίσθημα από την άλλη, συνειρμικά να εκφράσει αυτή την ουσία. Ο Κουμούρος έγραψε για το όραμα που διαποτίζει τα έργα του. Μίλησε για την απουσία ανθρώπων, την ανάγκη συνύπαρξης και τη συμπόνια της φύσης. Καταλήγει με την ευχή οι Προσωπογραφίες Τοπίων του να είναι εν δυνάμει φυλαχτό για έναν δρόμο δύσκολο και με είσοδο στενή. Ως φυλαχτό να είναι μεταδοτικές της θείας χάριτος, σε θέση να αποτρέψουν και να προλάβουν το κακό, και να επιφέρουν το καλό και την ευδαιμονία.

Ένας κατάλογος 68 σελίδων, που απεικονίζει πλήρως τα έργα, με εισαγωγή και ποιήματα του Κούμουρου και ένα δοκίμιο του Δρος Ρογκάκου, συνοδεύει αυτή την έκθεση. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί μία επιλογή 24 έργων από τη σειρά Προσωπογραφίες Τοπίων.

Η έκθεση Προσωπογραφίες Τοπίων θα διεξαχθεί στις Αίθουσες Τέχνης της Υπάτης Αρμοστείας της Κύπρου, 13 St James’s Square, London SW1, από τις 14 Μαρτίου μέχρι τις 5 Απριλίου 2019.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπάτου Αρμοστή της Κύπρου, κ. Ευριπίδη Ευρυβιάδη. Ο καλλιτέχνης αναγνωρίζει με ευγνωμοσύνη την υποστήριξη από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.