Για τον μήνα Ιούνιο η Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει τη δράση «Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο» και το έργο «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονύσιου Σολωμού σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.

Μυστήριο 62 | «Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο»

Οι «Νύχτες Βραδύτητας» επιστρέφουν στην Ελευσίνα και μας μιλούν για το χρόνο. Με φόντο την Πανσέληνο του Ιουνίου, η πρώτη για το 2021 διοργάνωση εξερευνά την έννοια του χρόνου στο σινεμά μέσα από το θρυλικό βιβλίο κινηματογραφικής θεωρίας “Transcendental Style in Film: Ozu, Bresson, Dreyer” σε μία συζήτηση με τον σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα και τον κριτικό κινηματογράφου Αλέξανδρο Παπαγεωργίου. Τη βραδιά συνοδεύει ο συνθέτης Γιάννης Βεσλεμές, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει ο μουσικός και σκηνοθέτης, Αλέξανδρος Βούλγαρης.

Στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας, ανάμεσα στο αρχαιολογικό παρελθόν και το βιομηχανικό παρόν, η Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εγκαινιάζει, την Πέμπτη 24 Ιουνίου, στις 20:00, την πρώτη διοργάνωση του Μυστηρίου 62 με τον τίτλο «Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο», θέτοντας στο επίκεντρο την έννοια του slow cinema. Κεντρικοί ομιλητές της βραδιάς είναι ο σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας και ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξανδρος Παπαγεωργίου. Παράλληλα με τη συζήτηση, ο συνθέτης Γιάννης Βεσλεμές αυτοσχεδιάζοντας μέσω της τεχνολογίας των modular synthesizers αποδομεί και αναδομεί το κλασικό κομμάτι του Johann Sebastian Bach, “Air on the G String”.

Ελευσίνα 2023 - Νύχτες Βραδύτητας

©John Kouskoutis

Η βραδιά της πανσελήνου του Ιουνίου αφιερώνεται στο θρυλικό βιβλίο κινηματογραφικής θεωρίας “Transcendental Style in Film: Ozu, Bresson, Dreyer”, του Paul Schrader. Στο βιβλίο ο Paul Schrader εξηγεί τα αισθητικά εργαλεία με τα οποία οι παραπάνω σκηνοθέτες προσέγγισαν την έννοια της πνευματικότητας στο έργο τους. Συνολικά, η ανάλυση κινείται γύρω από τον επαναστατικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τον χρόνο φτάνοντας να ορίσουν και να επηρεάσουν ανεξίτηλα αυτό που στις μέρες μας ονομάζεται ”slow cinema”.

Η Ιδέα:

Η «Νύχτα Βραδύτητας» (Nuit de la Lenteur) παρουσιάστηκε το 2018 για πρώτη φορά στην Ελευσίνα, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Αυτή η βραδιά είναι μέρος μιας ετήσιας εκδήλωσης αφιερωμένης στην ανταλλαγή και κυκλοφορία των ιδεών, που διοργανώνεται από τα Γαλλικά Ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο. Η Ελευσίνα 2023, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επαναλαμβάνει και εξελίσσει τη δράση το 2021 με δύο βασικές στιγμές και τίτλο «Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο».

Οι «Νύχτες Βραδύτητας» διοργανώνονται δύο φορές το έτος, υπό το φως της πανσελήνου, και παρουσιάζουν μία σειρά πρωτότυπων ομιλιών με διακεκριμένους προσκεκλημένους, θέτοντας πάντα στο επίκεντρο την έννοια του χρόνου. Παράλληλα, κάθε εκδήλωση συνοδεύεται και από διαφορετικά πολιτιστικά δρώμενα. Οι «Νύχτες Βραδύτητας» έρχονται να μας μυήσουν στην τέχνη της βραδύτητας, μειώνοντας του ξέφρενους ρυθμούς ενός κόσμου που κινείται πολύ γρήγορα.

Ελευσίνα 2023 - Νύχτες Βραδύτητας

©John Kouskoutis

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτίο εισόδου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η διάθεση των Δελτίων Ελευθέρας Εισόδου ξεκινά μία (1) ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης και μέχρι εξαντλήσεώς τους, στην είσοδο του χώρου (Σωτηρίου Γκιόκα 11, Πλατεία Ιεροφαντών, Εκκλησάκι Αγίου Νικολάου).

Προβλέπεται ταυτόχρονη καταγραφή Ονοματεπωνύμου και στοιχείων επικοινωνίας, ώστε σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται η σχετική ιχνηλάτηση. Χωρητικότητα: 80 θέσεις καθήμενων

*Προτείνεται οι επισκέπτες να έχουν μαζί τους μαξιλάρες ή ψάθα ή κάποιο άλλο ύφασμα για το έδαφος.

Μυστήριο 39 | «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονύσιου Σολωμού

Με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το έργο «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», ένα από τα κορυφαία έργα του Διονύσιου Σολωμού, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, πρωτότυπη μουσική σύνθεση Σοφίας Καμαγιάννη και με τη συμμετοχή των κατοίκων της πόλης. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί για δύο βραδιές, την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στο χώρο του Πάρκινγκ.

Η ποιητική σύνθεση είναι εμπνευσμένη από την πολιορκία του Μεσολογγίου και την Έξοδο, ένα από τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης που επηρέασαν καθοριστικά την πορεία της. Η συνομιλία ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, η επανανοηματοδότηση των ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν την πορεία του νεοελληνικού κράτους, η σχέση ανάμεσα σε εκείνους τους Πολιορκημένους και τους σημερινούς, μιας σύγχρονης πόλης με μακραίωνη ιστορία, είναι οι αναζητήσεις της site specific παράστασης που σκηνοθετεί η Ελένη Ευθυμίου, σε συνεργασία με τους ίδιους τους κατοίκους της Ελευσίνας.

Ελευσίνα 2023 - Νύχτες Βραδύτητας

© Karol Jarek

Τα αιτούμενα του 1821 για ελευθερία και ο ακατάπαυστος αγώνας του ανθρώπου για αντίσταση σε οποιαδήποτε τυραννική επιβολή, όπως τα κατέγραψε ο Σολωμός στα ανολοκλήρωτα σχεδιάσματα του έργου του, παραμένουν επιταγές – με όχι πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις – 200 χρόνια μετά, στη συνομιλία της παράστασης με το σολωμικό κείμενο.

Η δράση εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα της Ελευσίνας 2023, Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης, με γενικό τίτλο «Ελευσίνα και Επανάσταση».

Σκηνοθετικό Σημείωμα

«Υπάρχει άραγε κάτι που όλες και όλους εμάς να μας ενώνει σε μία κοινή αλήθεια; Μπορούμε ποτέ να απαλλαγούμε από το εγγενές συστατικό που μας χωρίζει και να συναντηθούμε σε κοινό όραμα και σε κοινή δράση; Τι χρειάζεται να στερηθούμε για να γίνουν οι λέξεις “μαζί” και “αλληλεγγύη” ταυτόσημες με την αναπνοή μας;

Εδώ στην Ελευσίνα, την πόλη του Αισχύλου, της ιστορίας και των αρχαίων, της βιομηχανίας, του πολιτισμού και της βάρβαρης περιβαλλοντικής καταστροφής, τη σύγχρονη πόλη, όπου μοιράζονται κοινό τόπο άνθρωποι από όλα τα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου…

Ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων, καθένας και καθεμία με τις δικές τους αναφορές και τα δικά τους βιώματα, στοιχειοθετούν το σύνολο των σύγχρονων πολιορκημένων. Στα χείλη τους ηχεί το κείμενο του Σολωμού, ως μία εξιστόρηση για το κοντινό παρελθόν, αλλά και το εδώ και τώρα, ένα παρόν σκληρό και αδυσώπητο και ένα μέλλον που αιωρείται από πάνω μας σαν ανάποδο ερωτηματικό.

Οι πολιορκημένοι αναμένουν, ετοιμάζονται και προβαίνουν σε μία καθολική σύγκρουση με την εξουσία, τον πολιορκητή, με ό,τι τους περιορίζει και τους στερεί τη ζωή και την αξιοπρέπεια. Και κάπου μέσα σε αυτή την σύγκρουση, ενώνονται μέσα από μία κοινή ανάγκη, σε ένα κοινό φαντασιακό, σε μία κοινή αλήθεια, αυτή του απέραντου πόθου για ελευθερία, που δεν σιγάζει, ακόμα κι αν, για να την συναντήσουμε χρειάζεται να στερηθούμε την ασφάλεια και την άνεση, ή ακόμα και την ίδια μας τη ζωή.»

Ελεύθερη Είσοδος με Δελτίο Εισόδου, με απαραίτητη τηλεφωνική προκράτηση στο 210 – 5560126 | Ημέρες και ώρες: Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη, από τις 11:00 – 13:00. Προβλέπεται ταυτόχρονη καταγραφή Ονοματεπωνύμου και στοιχείων επικοινωνίας, ώστε σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται η σχετική ιχνηλάτηση.

*Σε όλες τις εκδηλώσεις της Ελευσίνας 2023, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την ασφάλεια τόσο του κοινού όσο και των εργαζομένων της εκδήλωσης. Περισσότερες πληροφορίες: www.2023elevsis.eu

*Cover photo: © Karol Jarek