Η Σαμοθράκη, ακριτική και ανατρεπτική, με μια γοητεία σχεδόν ηλεκτρική, αποτελεί την πηγή έμπνευσης για την έκθεση σύγχρονης τέχνης ΗΛΕΚΤΡΙΣ | how to think like a mountain. Καθιερωμένη εξαρχής ως ιερός τόπος, η φύση και ιστορία της συνυφαίνουν μέχρι σήμερα το μύθο της «μυστηριακής» Σαμοθράκης με την ιδιαίτερη ενέργεια. Η περίφημη φράση «Σκεφτείτε σαν βουνό» του Leopold Aldo, Αμερικανού οικολόγου που επηρέασε σημαντικά τις σύγχρονες οικολογικές προσεγγίσεις και τον διάλογο περί περιβαλλοντικής ηθικής, συντονίζεται αρμονικά με το επιβλητικό βουνό του νησιού.

Οκτώ καλλιτέχνες εξερευνούν τη Σαμοθράκη, δημιουργώντας εικαστικά έργα, γλυπτικές εγκαταστάσεις και εφήμερες παρεμβάσεις στο τοπίο της. Αφετηρία το Παλιό Δημοτικό Σχολείο στα Θέρμα, στη βόρεια πλευρά του νησιού με την οργιώδη, σχεδόν ακραία βλάστηση. Εκεί λέγεται ότι παλιά, τους λιγοστούς μήνες που λειτουργούσε το χρόνο, τα μαθήματα γινόταν έξω στη φύση, σε ένα πνεύμα που σήμερα θα παραλληλίζαμε ελεύθερα με τη σύγχρονη τάση της «εκπαίδευσης βασισμένη στον τόπο» (place-based education). Ένα τέτοιο πλαίσιο, εγείρει σκέψεις περί περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αισθητικής και ηθικής, ιδίως σε ένα φυσικό περιβάλλον που υπαγορεύει την ενσώματη πρόσληψή του.

Η έκθεση διερευνά τον ρόλο της σύγχρονης εικαστικής πρακτικής έξω από το σύνηθες αστικό περιβάλλον της, και το πώς αυτή μεσολαβεί ώστε να να φανταστούμε μια εναλλακτική σχέση βαθύτερης σύνδεσης του ανθρώπου μέσα στη φύση. Ακόμη, πώς το φυσικό και αγροτικό τοπίο βιώνονται εξίσου ως γόνιμα πεδία σκέψης και δράσης για καίρια ζητήματα, ενώ η φύση, ιστορία και ανθρώπινη δραστηριότητα ενσωματώνονται σε αυτά σε ένα δυναμικό πεδίο σχέσεων. Με την υποστήριξη του ΝΕΟΝ.

Καλλιτέχνες: Μαρίνα Βελησιώτη, Νίκη Γκουλέμα, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Κατερίνα Κότσαλα, Κωνσταντίνος Κωτσής, Ελεάννα Μπαλέση, Σοφία-Χρυσάνθη Τούμπουρα, Πυθαγόρας Χατζηανδρέου