Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Ελλάδα-Αυστρία: Ισοπαλία!» στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών για μία και μοναδική παράσταση την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μια δίγλωσση διεθνή συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με το Σαουσπιλχάους (Schauspielhaus) του Γκρατς. Η συνεργασία αυτή των δύο θεάτρων, η οποία έγινε στο πλαίσιο της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, στοχεύει στην ανάδειξη αλλά και στη διακωμώδηση των στερεοτύπων που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ανάμεσα στους Έλληνες και τους γερμανόφωνους λαούς της βόρειας Ευρώπης.

Ηθοποιοί και των δύο θεάτρων, υπό τη διεύθυνση του Ελληνογερμανού σκηνοθέτη Σαράντου Ζερβουλάκου, οργανώνουν ένα σκηνικό παιχνίδι, βασισμένο στα εθνικά κλισέ και τις «αλληλοκατηγορίες» που εξαπολύονται από τον ένα λαό προς τον άλλο. Ποιος θα αναδειχθεί νικητής;

Η Κέρκυρα υπήρξε το αγαπημένο νησί της Πριγκίπισσας Σίσι. Ο Γκαίτε ένιωθε θαυμασμό και νοσταλγία για την Ελλάδα, ως μια σύγχρονη «Αρκαδία». Η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό ασκούσε πάντα μεγάλη επιρροή και έλξη στο γερμανόφωνο χώρο, αναδεικνύοντας τον τουρισμό σε βαριά βιομηχανία της. Ο τόπος, στον οποίο χόρευε ο Αλέξης Ζορμπάς, αποτέλεσε για πολλά χρόνια υπόδειγμα για τους βορειοευρωπαίους, που θαύμαζαν τον αγνό τρόπο ζωής των ανθρώπων, τα ήθη και τα έθιμα, το φαγητό, ακόμη και τις παραξενιές που συνόδευαν τη φήμη του ελληνικού λαού.