Where is the problem? "Empathy - apathy"

Φωτογραφία, βίντεο, ζωγραφική, γλυπτική και περφόρμανς

Η έκθεση αυτή μικτών μέσων συζητά την επικαιρότητα – αναδεικνύει την προβληματική της ελληνικής κοινωνίας που συμπεριφέρεται πολλές φορές ως να μη μπορεί να εντοπίσει το πρόβλημα, να μη μπορεί να το αντιμετωπίσει συλλογικά, εν τέλει συμπεριφέρεται ενίοτε ως να μην υπάρχει πρόβλημα.

Η συζήτηση επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία παρά το εύρος των συζητήσεων αδυνατεί να ονοματίσει την αιτία αλλά και την ουσία του ίδιου του προβλήματος και τέλος μιλά συνεχώς για πρόβλημα/-τα γενικά μετατοπίζοντας τη συζήτηση αλλά και το προσανατολισμό από επουσιώδη σε ουσιώδη συνεχώς.

Where is the problem? “Empathy – apathy”

Ο τίτλος αυτός επιλεγμένος σκόπιμα στα αγγλικά επιθυμεί να συνδέσει το τοπικό με το παγκόσμιο, το ειδικό με το γενικό. Αναφέρεται με σαρκασμό και χιούμορ στην αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν «κοινωνίες σε κρίση», «κοινωνίες σε μετάβαση», οι οποίες παραμένουν αδρανείς και παθητικές, αναπτύσσοντας πολλές φορές μία διπολική και αμφίθυμη στάση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο τίτλος μεταφρασμένος στα ελληνικά «Πού είναι το πρόβλημα»; ακούγεται ως μία ερώτηση που στοχεύει περισσότερο από το να εντοπίσει το πρόβλημα (εννοιολογικά, χωρικά, κοινωνιολογικά) περισσότερο στο να το «παραβλέψει». Οι δύο όροι empathy – apathy δεν έρχονται ως απάντηση αλλά ως ένα δίπολο διερεύνησης του ίδιου του προβλήματος.

Με ένα παιγνιώδη τρόπο το ανοιχτό αυτό ερώτημα που απευθύνεται ερείδεται στις δύο ετυμολογικά ελληνικής προέλευσης λέξεις –τη λέξη εμπάθεια- αλλά και απάθεια. Έχει ενδιαφέρον ότι η λέξη empathy έχει θετικό πρόσημο στα αγγλικά. Όλες αυτές οι έννοιες όμως αφορούν την ελληνική κοινωνία, μία κοινωνία με ετερόκλητα στοιχεία που εύκολα καταδικάζει, ταυτίζεται με κάτι άλλο ή και παράλληλα παραμένει απαθής – στερούμενη το «πάθος» που της αναλογεί για ριζοσπαστικές αλλαγές και επίλυση των θεμάτων που την ταλαιπωρούν.

Συντελεστές

Καλλιτέχνες:

Ειρήνη Ευσταθίου

Γιάννης Θεοδωρόπουλος

Άννα Λάσκαρη

Μαρία Μαυροπούλου

Στεφανία Στρουζα

Lanfranco Aceti & Willem Jan Smit

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.