Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει το νέο έργο του Γιώργου Χατζημιχάλη με τίτλο Γιώργος Χατζημιχάλης. Ο ζωγράφος Α.Κ. Ένα Μυθιστόρημα, στο πλαίσιο της σειράς ΕΜΣΤ Νέες Παραγωγές 2011.

Πρόκειται για μία μεγάλη, πολυμεσική εγκατάσταση που αποτελείται από 300 περίπου ζωγραφικά έργα μικρών κ μεσαίων διαστάσεων, μία κατασκευή 50 περίπου τ.μ. και ένα ασπρόμαυρο βίντεο. Ολόκληρη η εγκατάσταση είναι η αναδρομική έκθεση ενός φανταστικού ζωγράφου. Υιοθετώντας μια πρακτική παρόμοια με αυτή ενός μυθιστοριογράφου, ο Χατζημιχάλης οραματίζεται ένα φανταστικό πρόσωπο και φιλοτεχνεί τα έργα του εξιστορώντας μια ιστορία. Μέσα από τα έργα του μυθοπλαστικού αυτού προσώπου, που παρουσιάζονται στην έκθεση με χρονολογική σειρά, οι θεατές ανακαλύπτουν τον βίο του ζωγράφου Α.Κ. Στο έντονα αφηγηματικό αυτό έργο ο Γιώργος Χατζημιχάλης καταπιάνεται με θέματα όπως η προσωπική αναζήτηση του ανθρώπου, το ανθρώπινο σώμα και η ανθρώπινη ψυχή, η αρρώστια, η απώλεια, η ψύχωση, ο θάνατος, κ.ά. Το έργο εμπεριέχει και ένα υποβόσκων αυτοβιογραφικό στοιχείο, καθώς αναπόφευκτα ο βίος του ζωγράφου Α.Κ. συναντάει αυτόν του δημιουργού του εικαστικού αυτού μυθιστορήματος.
Σύντομο βιογραφικό

Ο Γιώργος Χατζημιχάλης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στο Hammersmith School of Art και στo St. Martin’s School of Art στο Λονδίνο από το 1971 έως το 1975. Το 1977 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στη γκαλερί Ώρα. Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και ιδρύματα σύγχρονης τέχνης όπως στο MOMA/PS1 της Νέας Υόρκης και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα. Το 1992 συμμετείχε στη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης Documenta IX στο Kassel ενώ το 2005 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 51η Μπιενάλε της Βενετίας.

Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη