«Εν ξιφήρεις»: Η έκθεση ζωγραφικής με 111 έργα του Θανάση Μακρή στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

«Εν ξιφήρεις» - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Μορφοποιώντας την ιδέα του απλού Έλληνα αγωνιστή, ο Μακρής καταφέρνει, τελικά, να στήσει το δικό του ‘21, δίνοντας πρόσωπο στο ανώνυμο, ξεσηκωμένο πλήθος

14 Σεπτεμβρίου 2021
- 14 Νοεμβρίου, 2021

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Θανάση Μακρή με τίτλο «Εν ξιφήρεις» από τις 14 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου.

Η έκθεση «Εν ξιφήρεις» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Θα εκτεθούν 111 έργα του Θανάση Μακρή, τα οποία περιλαμβάνουν σχέδια σε πενάκι, παστέλ και χρωματιστά μολύβια και αποτυπώνουν μορφές αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης. Δεν πρόκειται για γνωστούς καιαναγνωρίσιμους ήρωες του 1821, αλλά για απλούς Έλληνες που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της χώρας και που τώρα στέκονται μπροστά στον θεατή αναμένοντας την αποδοχή και την αναγνώρισή τους. Ο ζωγράφος, εμφορούμενος αρχικά από τα ακούσματα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Καλαμάτας, σχεδιάζει τους λαϊκούς ανθρώπους της εποχής του Αγώνα δίνοντας έμφαση στις εκφράσεις, τις στάσεις και την ενδυμασία τους. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργεί και μια σειρά σχεδίων με θέμα τον ζωγράφο Θεόφιλο, αναπαριστώντας τον ως οπλαρχηγό της Επανάστασης.

«Εν ξιφήρεις» - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Θεόφιλος 2017, χρωματιστά μολυβοκάρβουνα σε χαρτί 59×42εκ

Μορφοποιώντας την ιδέα του απλού Έλληνα αγωνιστή, ο Μακρής καταφέρνει, τελικά, να στήσει το δικό του ‘21, δίνοντας πρόσωπο στο ανώνυμο, ξεσηκωμένο πλήθος.

O Θανάσης Μακρής γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1955. Σπούδασε στην Αθήνα, στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη, από όπου αποφοίτησε το 1980, έχοντας κερδίσει μια υποτροφία για το Παρίσι. Στη γαλλική πρωτεύουσα παρέμεινε τρία χρόνια (1980- 1982), κατά τη διάρκεια των οποίων παρακολούθησε μαθήματα στην École des Beaux Arts. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1983 και την επόμενη χρονιά παρουσίασε στο κοινό την πρώτη ατομική του έκθεση στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο Ώρα (Αθήνα, 1984). Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών στην Αθήνα και την περιφέρεια.

Η έκθεση συνοδεύεται με κατάλογο, που αποτελεί έκδοση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

*Cover photo: Θεόφιλος 2017, χρωματιστά μολυβοκάρβουνα σε χαρτί 59×42εκ

Συντελεστές

Επιμέλεια έκθεσης: Κωνσταντίνα Ντακόλια, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Διάρκεια έκθεσης: 14 Σεπτεμβρίου – 14 Νοεμβρίου 2021
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά, 09.30 – 20.00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.