Το Μουσείο Μπενάκη πρόκειται να φιλοξενήσει στον εκθεσιακό χώρο του Κεντρικού Κτηρίου, έκθεση της συλλογής του Στέργιου Π. Θεοδωρίδη, η οποία αποτελείται από επιστολικά δελτάρια (καρτ ποστάλ), φωτογραφίες και έγγραφα της περιοχής του Πόντου, που χρονολογούνται από το 1890 έως το 1920.

Πρόκειται για μια συλλογή, η οποία συγκροτήθηκε μετά από προσπάθειες είκοσι ετών και έρχεται στο φως σε καιρούς που η Μνήμη στηρίζει τη ζωή και δημιουργεί νέες προοπτικές. Τα πολύτιμα θραύσματά της, κομμάτια της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου, συνδέουν το παρελθόν με το παρόν αλλά και με το μέλλον του τόπου που γεννηθήκαν οι πρόγονοι και με τις διηγήσεις τους μπολιάστηκαν οι γενιές που ακολούθησαν.

Η πληρότητα της συλλογής δίνει την ευκαιρία έτσι ώστε η καθημερινότητα, η επικοινωνία, η παιδεία, ο πολιτισμός, η θρησκευτική ζωή, το εμπόριο, οι ποικίλες δραστηριότητες και τα κτήρια της περιοχής του Εύξεινου Πόντου, να αποτελούν κομμάτια μιας ενιαίας αφήγησης του τόπου και της περιόδου.

Ακόμη, οι εικόνες αυτές, ίσως αποτελέσουν αφορμή για μία σειρά εκδηλώσεων που θα συνδέσουν εκείνο τον πολιτισμό με την ενότητα της ζωής και τη δύναμη της συνέχειας.

Επιμέλεια: Στέργιος Θεοδωρίδης