«Επέστρεφε στην ποίηση» με την Μαρία Φαραντούρη στο Μέγαρο Μουσικής: Μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη

Επέστρεφε στην ποίηση

Ένα απάνθισμα αυτούσιου ελληνικού ποιητικού λόγου, όπως αυτός μελοποιήθηκε από τους μεγαλύτερους συνθέτες μας

1 Οκτωβρίου 2021
- 2 Οκτωβρίου, 2021

Σε δύο εμφανίσεις τους, την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη και ο Δημήτρης Καταλειφός, συνοδευόμενοι από τετραμελές μουσικό σχήμα, προσφέρουν στο κοινό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ένα απάνθισμα αυτούσιου ελληνικού ποιητικού λόγου, όπως αυτός μελοποιήθηκε από τους μεγαλύτερους συνθέτες μας. Οι στίχοι σπουδαίων ποιητών μας ζωντανεύουν μαγικά στα χείλη δύο μεγάλων ερμηνευτών που έχουν μακρά και ιδιαίτερη σχέση με την ποίηση, στο πλαίσιο της μουσικής παράστασης «Επέστρεφε στην ποίηση» που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. Στην εκδήλωση συμμετέχει και ο Βασίλης Γισδάκης.

Η Μαρία Φαραντούρη έχει κατεξοχήν συνδεθεί με την ερμηνεία των εμβληματικών Ελλήνων ποιητών, μελοποιημένων από το Μίκη Θεοδωράκη και άλλους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Με τις συναυλίες της στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου (Carnegie Hall, Salle Pleyel, Queen Elisabeth Hall, Berliner Philarmonie κ.ά.), φέρνει τους ακροατές του εξωτερικού σε επαφή με την ελληνική γλώσσα και μουσική, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παράγει πνευματικό και καλλιτεχνικό έργο, ένα έργο που μέσα στην ελληνικότητά του είναι απόλυτα οικουμενικό ως φορέας διαχρονικών αξιών της ανθρωπότητας. Παράλληλα, από το ρεπερτόριό της δεν λείπει και ο «διεθνής» ποιητικός λόγος είτε στην πρωτότυπη μορφή του (π.χ. Pablo Neruda), είτε σε ελληνική απόδοση (π.χ. Brendan Behan / Bασίλης Ρώτας, Léopold Sédar Senghor / Αλέξης.Τραϊανός).

Στην καλλιτεχνική του πορεία, ο Δημήτρης Καταλειφός είχε την ευλογημένη τύχη, όπως λέει, να απαγγείλει σε ταινίες, εκδηλώσεις ή ηχογραφήσεις ποιήματα ελλήνων αλλά και ξένων ποιητών. Σταδιακά συνειδητοποίησε ότι ο ποιητικός λόγος αποτελεί την ύψιστη μορφή τέχνης μαζί με τη μουσική και ότι η απαγγελία ενός ποιήματος απαιτεί από τον ηθοποιό μια ερμηνεία αντίστοιχη με εκείνη ενός θεατρικού ρόλου.

«Οι στίχοι του ποιητή πρέπει να κατοικήσουν στην ψυχή μου. Όταν θα τους εκφέρω, οφείλω να δίνω την αίσθηση ότι αποτελούν πια δικά μου λόγια, προσωπική μου υπόθεση», υποστηρίζει. Ο Δημήτρης Καταλειφός νιώθει μεγάλη τιμή και χαρά που έχει ως τώρα απαγγείλει Κάλβο, Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο, Αναγνωστάκη, Λειβαδίτη, Καρούζο, Εγγονόπουλο και Δημουλά. Όταν επιστρέφεις και «αφήνεσαι στην ποίηση», όπως λέει ο Καβάφης, διαπιστώνεις ότι είναι «πολλών ανθρώπων τα λόγια μας», όπως αναφέρει ο Σεφέρης, και συνειδητοποιείς ότι η ποίηση αποτελεί ύψιστη παρηγοριά για τον άνθρωπο.

Συντελεστές

Την Μαρία Φαραντούρη, τον Δημήτρη Καταλειφό και τον Βασίλη Γισδάκη πλαισιώνουν οι μουσικοί:

Τάκης Φαραζής | ενορχηστρώσεις &πιάνο
David Lynch | σαξόφωνο & φλάουτο
Ηρακλής Ζάκκας | μπουζούκι & μαντολίνο
Μιχάλης Πορφύρης | βιολοντσέλο

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

10 €
- 20 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Παρασκευή 1 και Σάββατο 2 Οκτωβρίου | 20:30

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 10
- 20 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη 1, 11521 Αθήνα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.