Ephemeral: Μια εικαστική έκθεση στον Πύργο Μπαζαίου της Νάξου

Καλλιτέχνες από διαφορετικά μέρη του κόσμου συναντιούνται, συνυπάρχουν, εμπνέονται και δημιουργούν

Μάιος ο μήνας των καλλιτεχνών στον Πύργο Μπαζαίου, στη Νάξο. Έρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου, συναντιούνται, συνυπάρχουν, εμπνέονται από το μυστήριο του τόπου και του χώρου, δημιουργούν. Έργα πολύτροπα αλλά εφήμερα, που συνδιαλέγονται κι αναμετρώνται με την αιωνόβια φύση του μνημείου όσο διαρκεί ένα καλοκαίρι, για να εξαφανιστούν μετά.

Καλούν τον επισκέπτη να μεταβάλει τον ρυθμό, να αποβάλει την ένταση, να διαισθανθεί την ευδαιμονία να κινείται, να βλέπει, να ακούει, να παρατηρεί, να βρίσκεται στο εδώ και τώρα. Απωθώντας την απαισιοδοξία της ματαιότητας, να ενστερνιστεί τη χαρά της ζωής, που κρύβεται στην ανεπιτήδευτη καθημερινότητα.

Σε μια μεταβατική περίοδο, επιταχυνόμενα μεταβλητή όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το μέλλον, η έννοια του carpe diem ανάγεται σε αξία ανεκτίμητη, αναπόδραστη επιθυμία για απόλαυση της στιγμής.

Carpe momentum για τον επισκέπτη, που εισέρχεται στον πύργο, στον ιστορικό και καλλιτεχνικό μικρόκοσμο του, στο περιβάλλον γύρω, μετουσιώνοντας την αισθητική εμπειρία σε βίωμα προσωπικό.

Συμμετέχοντες

Πατρίτσιο Μπεντον (PATRIZIO BEDON) (ΙΤ)

Γεννημένος στη Γένοβα της Ιταλίας αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο του Μιλάνου με πτυχίο στην αρχιτεκτονική. Ανέλαβε διάφορα έργα αναστήλωσης και ανάπλασης κτηρίων και εσωτερικών χώρων.

Από τη δεκαετία του 80 ξεκινάει να δημιουργεί τα δικά του, μοναδικά χειροποίητα έργα. Χρησιμοποιώντας άχρηστα και ανακυκλώσιμα υλικά πραγματεύεται τρία βασικά αφηγηματικά στοιχεία: το αναπόφευκτο του χρόνου, την ατέλεια ως μια βαθιά υπαρξιακή αλήθεια και την ανθεκτικότητα ως πηγή λυρισμού. Έργα του εκθέτει τακτικά στο Μιλάνο και δημοσιεύει σε περιοδικά. Ζει και εργάζεται στην Ιταλία (Cerro di Cocquio Trevisago, Varese) και στην Ελλάδα (Αζαλάς, Νάξος).

 Casa Essenziera (ΙΤ / ΖΑ)

Το Casa Essenziera είναι ένα ανεξάρτητο καλλιτεχνικό αρωματοποιείο. Για να εκφράσει καλύτερα την ιδιαίτερη φύση των αρωμάτων του, ο δημιουργός του αποφάσισε να παραμείνει μια «αφανής μύτη» και να μοιραστεί με το κοινό κάποια μέρη της ιστορίας και της προέλευσής τους, διατηρώντας παράλληλα άλλες πτυχές κρυμμένες.

Το ταξίδι του στην καλλιτεχνική αρωματοποιία την πιο εφήμερη μορφή τέχνης, είναι στενά συνδεδεμένο με τις ιταλικές καταβολές του και εμπνέεται από τις σύγχρονες τάσεις. Τα βιοτεχνικά του αρώματα είναι χειροποίητα σύμφωνα με τις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής αρωμάτων από το Grasse στη Γαλλία και με μυρωδιά έντονα διαφορετική από τα τυποποιημένα εμπορικά αρώματα.

Νίκος Λαγός (GR)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε Αρχιτέκτονας Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εργάστηκε ως αρχιτέκτονας από το 1997 έως το 2002. Από το 2002 έως το 2006 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Επεξεργάζεται μια ομάδα εικονιστικών αναφορών τις οποίες ενσωματώνει, συνδυάζει και μετασχηματίζει σε έργα ευφάνταστα, και πρωτότυπα, οργανώνοντας το ζωγραφικό πεδίο των αφηγήσεών του.

Μέσα από την έντονη χρωματικότητα ή τη σχεδόν μονοχρωματική απόδοση, οι συνθέσεις του παραπέμπουν, άμεσα και συνειδητά, σε παιδικές ζωγραφιές ή γκράφιτι. Η σκηνοθεσία των έργων και η εικαστική τους πραγμάτωση, παρά την απλότητά τους, δίνουν το έναυσμα για συνειρμούς πολύ πιο σύνθετους και αλληγορικούς σχετικά με τις αγωνίες της ύπαρξης, σε μια κρίσιμη, μεταβατική, αντιφατική και θρυμματισμένη εποχή. Έργα του υπάρχουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την γκαλερί Ζουμπουλάκη από το 2008.

Αναΐς Λελιεβρ (ANAIS LELIEVRE) (FR)

Γεννήθηκε το 1982 στη Γαλλία και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Paris 1 (PhD) και στις σχολές Καλών Τεχνών στο Rueil-Malmaison και στη Rouen. Αναπτύσσει μια πολυμορφική εργασία, αμφίδρομη και σωματική, αναζητώντας να εκφράσει τη δυναμική που προηγείται των μορφών ή που διατρέχει τους τόπους.

Έτσι η δημιουργικότητα της κινείται ανάμεσα στα υλικά και ανάμεσα στους χώρους: εγκαταστάσεις ψηφιακών εικόνων, γλυπτά-παραστάσεις, σχέδια σε όγκο τροφοδοτούνται από τις εμπειρίες της σε εκθέσεις και από την κατοίκιση σε πολλές χώρες (Ισλανδία, Βραζιλία, Ελβετία). Αυτή την περίοδο η καλλιτέχνης διερευνά τη δυναμική που διαθέτουν τα ορυκτά και τα φυτικά στοιχεία να παράγουν συνθέσεις σχεδίων που αναπτύσσονται ή διαθλώνται στο χώρο. Αυτά τα υλικά που αποσπώνται από το περιβάλλον είναι σαν θραύσματα που συνθέτουν πολλές ολοκληρωμένες σχέσεις και με τη χρήση των φωτοτυπιών, διαμορφώνουν ένα σύμπαν σε μικρογραφία.

Βλαντιμίρ Σκόντα (VLADIMIR SKODA) (CZ/FR)

Γεννήθηκε το 1942 στην Πράγα. Εκπαιδεύτηκε στη τέχνη της σφυρήλατησης, αργότερα σπούδασε σχέδιο, ενώ ενδιαφέρθηκε επίσης για τη ζωγραφική. Το 1968 αναχώρησε για τη Γαλλία, όπου σπούδασε στο École des Arts Décoratifs στη Γκρενόμπλ και αργότερα στο εργαστήριο του César στο École National Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι. Από το 1975 άρχισε να δημιουργεί τα πρώτα του έργα από σίδερο. Το 1987 η τέλεια σφαίρα εμφανίστηκε στο έργο του και το 1991 δημιουργεί τα πρώτα σφαιρικά γυαλισμένα γλυπτά-καθρέφτη. Το 1994 εμπνεύστηκε από τη μόνιμη κίνηση του εκκρεμούς και αργότερα από τη δόνηση και την περιστροφική κίνηση του καθρέφτη.

Σαντόρ Ζελενάκ (SANDOR ZELENAK) (HU)

Γεννήθηκε στο Tatabánya το 1971. Εισήλθε στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Janus Pannonius (τώρα τμήμα του Πανεπιστημίου Pécs) το 1991 και αποφοίτησε το 1996 ως φοιτητής του Sándor Pinczehelyi. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Διδασκαλία Καλών Τεχνών το 2002 και έκτοτε δημιουργεί και συστηματικά εκθέτει τα έργα του. Κερδίζοντας την υποτροφία της Ιαπωνικής κυβέρνησης το 2006, έγινε ερευνητής στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Tsukuba, ενώ το 2008 έγινε δεκτός για Master of Fine Arts. Αποφοίτησε το 2010. Από τότε εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, χρησιμοποιώντας την εμπειρία της εσωτερικής σχεδίασης και τη δεξιότητα της ζωγραφικής. Συμμετέχει από το 2013 σε καλλιτεχνικά προγράμματα διαμονής και ξεκίνησε να κατασκευάζει μπαμπού και άλλο αντικείμενα για σκηνογραφίες.

Προσκεκλημένοι Καλλιτέχνες

Αλέξανδρος Κακλαμάνος (GR)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1999, από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. το 2005 και από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών το 2011. Το 2010 φοίτησε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. για το πρόγραμμα Erasmus, στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμβέρσας. Το Σεπτέμβριο του 2012 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο “World Event of Young Artists’’ στα πλαίσια της πολιτιστικής Ολυμπιάδας, στο Νότινγχαμ, στην Αγγλία. Επιλέχθηκε για την υποτροφία της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ HELLAS, με την οποία σπούδασε στο μεταπτυχιακό τμήμα εικαστικών τεχνών στην Ακαδημία Sint Joost, στην Ολλανδία. Το 2017 ήταν υποψήφιος για το βραβείο Λάππα και το 2018 επιλέχθηκε από την ARTWORKS για το πρώτο πρόγραμμα στήριξης καλλιτεχνών του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Νικόλαος Συμεωνίδης

Είναι μουσικός παραγωγός, ζωντανός καλλιτέχνης και κιθαρίστας κλασικής παιδείας, που κινείται μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου. Το έργο του επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στην έρευνα και την τεκμηρίωση τόσο των πρωτότυπων ηχογραφήσεων του ηχητικού πεδίου όσο και στη διάδραση της μουσικής μέσω της μετανάστευσης. Ιδρυτής της HEARD Music, συνεργάζεται συστηματικά σε μουσικά εργαστήρια και live συναυλίες ηλεκτρονικής και ακουστικής μουσικής στο Βερολίνο (2010-2016) και στη Τύνιδα (2016-2017, Ανώτερο Μουσικό Ινστιτούτο και Φεστιβάλ JAOU του 2017). Η πρώτη του περφόρμανς “Η απουσία των μονοπατιών” εκτελέστηκε στο Περίπτερο της Τυνησίας στην Biennale de Venezia 2017.

Αμαλία Κοσμά

Είναι χορεύτρια και χορογράφος με έδρα την Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Επαγγελματικού Χορού Άννα Πετρόβα και της Εθνικής Σχολής Χορού (Honors). Έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και διεθνείς χορογράφους όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, η Μαρίλα Νέστορα, ο Ίρις Κάραγιαν, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, η Σοφία Σπυράτου και ο Pierre Magendie. Έχει εμφανιστεί σε διάφορα φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Είναι μέλος της σχολής διδασκαλίας της Εθνικής Σχολής Χορού από το 2012.

Συντελεστές

Επιμέλεια:  Μάριος Βαζαίος
Συνεργαζόμενος Επιμελητής: Klaus Pfeiffer
Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.