“Ephemeral | Traces”: Η νέα φωτογραφική έκθεση του Σταύρου Καστρινάκη στη Μύκονο

Τα δρώντα υποκείμενα, η μεταβαλλόμενη μάζα του πλήθους, το αστικό και το φυσικό τοπίο συναντώνται σε μία έκθεση

Ο Σταύρος Καστρινάκης με τη ματιά ενός flâneur, αποτυπώνει στον φωτογραφικό του έργο τα δρώντα υποκείμενα, τη μεταβαλλόμενη μάζα του πλήθους, το αστικό και φυσικό τοπίο. Έχοντας ως αφετηρία των σπουδών του την Ψυχολογία και την εκπαίδευση του στην Ψυχοθεραπεία, αφομοιώνει τόσο τις ψυχολογικές εκφάνσεις όσο και τις σωματικές εκφράσεις του ατόμου. Ο φωτογραφικός φακός του διατηρεί την απόσταση από τα υποκείμενα για μια φαινομενολογική ερμηνεία της αλληλεπίδρασης του περιβάλλοντος και των φυσικών στοιχείων με το ανθρώπινο σώμα.

Το έργο Ephemeral Traces είναι το πρώτο έργο από μία σειρά έργων όπου ο καλλιτέχνης προσλαμβάνει και αποτυπώνει τη θάλασσα και τις σημειολογικές προεκτάσεις του νερού. Το νερό και η γη, ως κυρίαρχα στοιχεία παρακινούν τον παρατηρητή να διασχίσει τα όρια, κατοχυρώνοντας μια νοσταλγική αίσθηση της κοσμικής συνύπαρξης, της ευμετάβλητης ύλης και της απελευθερωτικής δράσης του νερού. Η γενέτειρά του, τα Χανιά, αποτελεί σταθμό εκκίνησης αυτής της παρατήρησης. Σε ένα συνεχές διάλογο με τα φυσικά στοιχεία ο καλλιτέχνης αποζητά τα πολυφωνικά ρίγη, την έκπληξη, την χαρά, την ενατένιση, το νωχελικό βάδισμα και το παιχνίδι των υποκειμένων ενώ βιώνει τον ίλιγγο του κινδύνου και την ηδονιστική αίσθηση του αποστασιοποιημένου παρατηρή. Η αφηγηματική δομή των φωτογραφιών του λειτουργεί ως ψυχογράφημα της διαλεκτικής σχέσης μεταξύ των σωμάτων που αλληλεπιδρούν με τα φυσικά στοιχεία. Ο Σταύρος Καστρινάκης επιχειρεί να σκιαγραφήσει τις κοσμικές σχέσεις των αναπαραστάσεων του νερού, της γλώσσας του σώματος, της βαρύτητας του τοπίου και της ελαφρότητας του καλοκαιριού μέσα από την ατέρμονη διαδικασία συγχώνευσης όλων των στοιχείων σε μία στιγμή.

Συμμετοχή σε εκθέσεις Καλοκαίρι 2019:

  • Στην Αντίπαρο: Antiparos International Photo Festival
  • Στην Μήλο: Bomb Shelter of Adamas Modern Gallery
  • Στην Μύκονο: Municipal Art Gallery Mykonos (ατομική έκθεση)

Το φωτογραφικό έργο του Σταύρου έχει προβληθεί σε διεθνούς φήμης περιοδικά καθώς και σε σε δημοφιλείς – διεθνούς αναγνώρισης social media λογαρισμούς.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.