Επιστρέφει για 12η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους “Psarokokalo”

Σε ειδική προβολή η αινιγματική ταινία μικρού μήκους "ΝIMIC" του Γιώργου Λάνθιμου

To σινεμά μικρού μήκους έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Το PSAROKOKALO Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους επιστρέφει από 16 έως 22 Ιουλίου με νέες προτάσεις και ό,τι πιο φρέσκο έχει να προσφέρει η Ελληνική αλλά και παγκόσμια παραγωγή. Φέτος κάνει πρεμιέρα στον κινηματογράφο ΕΚΡΑΝ, ενώ η αφίσα του φετινού φεστιβάλ φιλοξενεί έργο του καλλιτέχνη Στέφανου Ρόκου.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς και συνάντησης για τους ανθρώπους που αγαπούν και εμπνέονται από τον κινηματογράφο με ταινίες που ταξιδεύουν το μεγάλο κοινό στις θάλασσες όλου του κόσμου. Nα υποστηρίζει και να δίνει ερεθίσματα σε νέους δημιουργούς. Nα είναι μέσο πρόσβασης στην γνώση και στον πολιτισμό.

ΝΙΜΙC

Το φεστιβάλ παρουσιάζει σε ειδική προβολή την νέα αινιγματική ταινία μικρού μήκους ΝIMIC του βραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου με χώρες παραγωγής τις Μ. Βρετανία και Γερμανία που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Λοκάρνο. Πρωταγωνιστή ο Ματ Ντίλον και η Ελληνοβελγίδα ηθοποιό Δάφνη Πατακιά. Το σενάριο υπογράφει ο Γιώργος Λάνθιμος μαζί με τον στενό του συνεργάτη Ευθύμη Φιλίππου. Η ταινία θέτει ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα, την αντίληψη, τις σχέσεις και την κυκλικότητα. Μιλώντας για τη μικρού μήκους ταινία ο Γ. Λάνθιμος είπε: «Ήμουν ευτυχής που μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω σε μια σύντομη μορφή που μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη. Είναι πάντα πολύ συναρπαστικό να σκέφτεσαι έξω από το κουτί».

Focus on China

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το διακεκριμένο Shanghai international film festival το PSAROKOKALO μας φέρνει στην καρδιά του κινέζικου κινηματογράφου. Νέες ταινίες που έχουν ξεχωρίσει σε φεστιβάλ της χώρας τους καλύπτουν ένα ευρύ θεματικό φάσμα ιδωμένα όμως μέσα από το πρίσμα μιας άλλης κουλτούρας.

Special Program 2Χ2

To Psarokokalo παρουσιάζει στο τμήμα 2Χ2 τέσσερις ταινίες από δυο σκηνοθέτες. Τον Dekel Berenson και Maxime Roy που ο καθένας ξεχωριστά διαφέρει τόσο στην θεματική όσο και στις χώρες που επιλέγει να τοποθέτησή τις ιστορίες.

Ο Dekel Berenson είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης, ακτιβιστής και γραφίστας. Αντλώντας έμπνευση από τα ταξίδια του σε περισσότερες από εξήντα χώρες, ο Dekel διερευνά πραγματικά κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα. Η δεύτερη ταινία μικρού μήκους του “Ashmina” γυρισμένη στο Νεπάλ (τρέιλερ) κέρδισε αρκετά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κρακοβίας και του Best Live Action Short στο 36ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ, προκρίνοντας την ταινία για όσκαρ. Η τρίτη του ταινία “Anna” σε συμπαραγωγή Ουκρανία Ηνωμένο Βασίλειο Ισραήλ (τρέιλερ) έκανε πρεμιέρα ως Επίσημη Επιλογή  στο 72ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας Μικρού Μήκους στα 22α βραβεία BIFA.

O Maxime Roy γεννημένος το 1988, ανακάλυψε τον κινηματογράφο σε ηλικία 18 ετών και σπούδασε στο ESRA. Το 2018 σκηνοθέτησε το “Beautiful Loser” παραγωγή της TS Productions το οποίο κέρδισε το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στο Ναμούρ του Βελγίου και άλλα βραβεία σε Angers, Clermont-Ferrand, Alès και Aubagne. – κυκλοφόρησε αργότερα ως μια ταινία μεγάλου μήκους με τον τίτλο “The Heroics” η οποία διανεμήθηκε από Pyramide – Πρωταγωνιστής σε μια τολμηρή ερμηνεία ο François Créton  έλαβε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ κινηματογράφου Κλερμόν Φεράν. Η νέα μικρού μήκους ταινία  “Sole mio” επιλέχθηκε στο Brest Festival το 2019 και διερευνά την συγκρουόμενη σχέση μεταξύ ενός πατέρα και γιου διανθισμένο με ερωτήσεις σχετικά με την ταυτότητα του φύλου.

Meet Creative Europe MEDIA

Μια εμπειρία γνωριμίας με το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη ΜΕDIA με προβολές ταινιών μικρού μήκους στο πλαίσιο ενός θεματικού αφιερώματος που θα μας φέρει σε επαφή με τα νέα ταλέντα της Ευρώπης. Πολιτιστικοί φορείς του νησιού, συνεργάτες και συμμετέχοντες επαγγελματίες θα είναι επίσης προσκεκλημένοι σε μια εκδήλωση δικτύωσης στην οποία θα ενημερωθούν για όλες τις δυνατότητες και τους στόχους του προγράμματος.

MAIN PROGRAMME

Το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ που ήταν και παραμένει η ναυαρχίδα του προγράμματός. Μια ανοιχτή, ανεξάρτητη ματιά στην διεθνή κινηματογραφία που περισσότερο αναζητά τα νέα ρεύματα παρά τα ακολουθεί. Περισσότερες από πενήντα ταινίες με έμφαση στην μυθοπλασία αλλά και ντοκιμαντέρ, κινούμενο σχέδιο από είκοσι οκτώ χώρες κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα. Ταινίες που συμμετείχαν ή και απέσπασαν διακρίσεις στα  μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ ( Καννών, Sundance,  Rotterdam, Toronto κ. α) Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος είναι Ευρωπαϊκές παραγωγές αλλά και από χώρες με χαμηλή κινηματογραφική παραγωγή Τυνησία, Περού, Βολιβία, Βραζιλία, Ταιβάν, Ιράν. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ προσεγγίζει θεματικές όπως η ρητορική μίσους, τις πολλαπλές διακρίσεις για λόγους φύλου, θρησκεύματος, φτώχειας  τον ρατσισμό και την ξενοφοβία τη βία κατά των γυναικών την κλιματική αλλαγή την οικονομική μετανάστευση τη σεξουαλική παρενόχληση.

Το εθνικό διαγωνιστικό τμήμα αποκλειστικά στην Ελληνική και Κυπριακή παραγωγή παρουσιάζει επιλεγμένες ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες θίγουν καίρια ζητήματα κοινωνικού διαλόγου και πολιτισμικής ταυτότητας.

Στα θεματικά αφιερώματα του φεστιβάλ συναντάμε την Αρχιτεκτονική και το Περιβάλλον να εξερευνούν την κοινή τους σύνδεση, προσεγγίζοντας τη σχέση περιβάλλοντος και κοινωνίας αλλά και τα όρια της οικολογικής μας συνείδησης.

H τελική επιλογή του νικητή εναποτίθεται στο κοινό. Μετά το τέλος κάθε προβολής θα ακολουθεί Q&A με τους σκηνοθέτες.

AISFF PSAROKOKALO X Edition – FILM MARKET

Το film market Psarokokalo λειτουργεί καθ’ όλη την διάρκεια του φεστιβάλ κατόπιν ραντεβού. Για ραντεβού και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία στείλτε email με τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο [email protected]

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.