Με την τραγωδία του Αισχύλου «Επτά Επί Θήβας» επιστρέφει μετά από 22 χρόνια απουσίας στα ελληνικά θεατρικά δρώμενα, ο σκηνοθέτης Πάνος Νακόπουλος και το σχήμα του Μεταθέατρο, πλαισωμένο από παλιούς συμμαθητές του της Σχολής του Λαϊκού Πειραματικού θεάτρου (Λεωνίδα Τριβιζά) καθώς κι ένα δυναμικό κάστ από άλλους έμπειρους και νέους ταλαντούχους ηθοποιούς.

Ο νεαρός -τότε- σκηνοθέτης που αναστάτωσε το Καλοκαίρι του 1991 και ΄92 τους θεατρικούς κύκλους της Αθήνας με τις Ανα-παραστάσεις των Μικρών και Μεγάλων Ελευσινείων Μυστηρίων, επιστρέφει φέτος το καλοκαίρι στα ανοιχτά μας θέατρα μετά από μια πολύχρονη απουσία του στο εξωτερικό, αναζητώντας και πάλι νέες μορφές σκηνικής έκφρασης για το αγαπημένο του αρχαίο δράμα.

Το «Επτά Επί Θήβας – Μια παράσταση για τον Πυρρίχιο Λόγο», επιχειρεί μια βαθιά κατάδυση στο
θεατρικό είδος της τραγωδίας, που ερευνά το Αρχαιοελληνικό πολεμικό στοιχείο, αναζητώντας
απομεινάρια ενός εσωτερικού μονολόγου του, έτσι όπως αυτός έχει επιβιώσει μέσα από τον Ποντιακό Πυρρίχιο.

Το αποτέλεσμα είναι ένα δρώμενο το οποίο ευελπιστεί να προσεγγίσει τον αισχύλειο τραγικό λόγο και τον χαρακτηρισμό του Αριστοτέλη, Αριστοφάνη και άλλων αρχαίων συγγραφέων που θέλουν τους Επτά να είναι ένα «δράμα άρεως μεστόν».

Την ευθύνη της θεωρητικής προσέγγισης και την επιμέλεια του Πυρρίχιου, υπογράφει ο Νίκος Ζουρνατζίδης και χορεύει ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών «Σέρρα».

Τη μουσική της παράστασης ερμηνεύουν ζωντανά οι Γιάννης Φωτιάδης (λύρα), Χριστόφορος Κοσμίδης (αγγείο -άσκαυλος) και Περικλής Κατσώτης (νταούλι).

Η πρώτη παράσταση πραγματοποιείται τη Δευτέρα 14 Ιουλίου στο Ανοιχτό Θέατρο του Κολωνού στις 21:00.