Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Film O’Clock ξεκινά με ένα πρωτότυπο concept και με σημαντικά events για τους λάτρεις και επαγγελματίες του κινηματογράφου.

Από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου ένα νέο φεστιβάλ θα ξεκινήσει το ταξίδι του ανά τον κόσμο, το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Film O’Clock. Η φετινή έκδοση αποτελεί μία σύμπραξη μεταξύ χωρών που μοιράζονται την ίδια ώρα ζώνης και θα προβάλλεται σε πραγματικό χρόνο (real time) για το κοινό της εκάστοτε χώρας σε μία πρωτότυπη προσπάθεια να αποτελέσει ένα παγκόσμιο πολιτισμικό κινηματογραφικό κίνημα. Οι χώρες που συμμετέχουν φέτος με κοινή ώρα ζώνης είναι η Λιθουανία, Ρουμανία, Ελλάδα, Αίγυπτο και Νότια Αφρική. Μέσω της online κινηματογραφικής πλατφόρμας Festival Scope αλλά και άλλων ψηφιακών μέσων (όπως την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ, www.foc-iff.com), το κοινό της κάθε χώρας θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σημαντικές ταινίες αλλά και ομιλίες και Q&A με επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας να συζητούν για τα σύγχρονα προβλήματα των κινηματογραφικών παραγωγών και άλλα θέματα.

Η ομάδα του Film O’Clock αποτελείται από επαγγελματίες του κινηματογράφου, ο καθένας εκπροσωπώντας μία από τις χώρες με στόχο να αναδείξουν ταινίες που αποτυπώνουν τα σύγχρονα προβλήματα της κάθε χώρας και νέες «φωνές».

Ένας από τους στόχους του Film O’Clock International Festival είναι να αποτελέσει πλατφόρμα δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ κινηματογραφιστών από την ιδέα ενός project έως τη διανομής του. Ποια είναι τα οφέλη και οι προκλήσεις ανάπτυξης μιας ταινίας σε μία άγνωστη χώρα; Η ερώτηση αυτή μαζί με παρόμοια θέματα θα συζητηθούν το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στις 14:00 GMT στο Industry Talk “Unveiling Cinematic Heritage”. Ένας ακόμη στόχος του φεστιβάλ είναι η επιλογή και επαναπροβολή ταινιών καίριας πολιτισμικής κληρονομιάς. Πώς μπορεί η κινηματογραφική βιομηχανία να αναπτύξει νέα μέσα προβολής των «ελίτ» ταινιών σε ένα ευρύτερο κοινό; Φορείς και επαγγελματίες του χώρου θα συζητήσουν ανοιχτά στο Industry Talk “Filmmaking Opportunities” το οποίο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Μαρτίου στις 15:00 GMT. Τα Industry Talks θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά και η λίστα με τους ομιλητές θα ανακοινωθεί σύντομα.

Το Film O’Clock International Festival ιδρύθηκε από την Mirona Radu, την Ρουμάνα κινηματογραφίστρια με πολυετή εμπειρία στον χώρο του κινηματογράφου και των φεστιβάλ.