Η έκθεση «Ευτυχής, όπως ο Οδυσσέας…» έρχεται από το Παρίσι στα Μεσκλά Χανίων

Παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, κολάζ, φωτογραφίας και βιντεοτέχνης

Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019, στις 19:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης με τίτλο «Ευτυχής, όπως ο Οδυσσέας…» (στίχος από ποίημα του Γάλλου ποιητή Ιωακείμ ντυ Μπελαί, 1522-1560) στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσκλών σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.

Ευτυχής είναι η συγκυρία εορτασμού των 10 χρόνων ενεργής δράσης του Μουσείου με το ξύπνημα μιας διάθεσης στα Μεσκλά για περισσότερη επαφή με τις τέχνες. Η συγκεκριμένη έκθεση που παρουσιάστηκε στο Παρίσι και το Ρέθυμνο θα σταθμεύσει τώρα στα Μεσκλά για δυο μήνες και ίσως υπάρξει συνέχεια του ωραίου ταξιδιού.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν ο Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος μαζί με τον Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση της διοργάνωσης η Ελένη Μανωλαράκη.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δημοσθένης Γαλλής, Νίκος Γιαβρόπουλος, Ανδρέας Ζυμβραγός, Βέρα Καλλιανίδη, Κατερίνα Καλογεράκη, Κάρολος Καμπελόπουλος, Μαρία Κελαϊδή, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ελένη Μανωλαράκη, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Ιωάννης Μονογυιός, Νικόλας Μουρ, Γρηγόρης Νιόλης, Πέτρος Ξενάκης, Σύλβια Πετσούρα, Χρυσούλα Σκεπετζή, Άρις Στοΐδης και Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, κολάζ, φωτογραφίας και βιντεοτέχνης, η διάρκειά της θα είναι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019.

Κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά και ενηλίκους έπειτα από προσυνεννόηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Ο τίτλος της έκθεσης «Ευτυχής, όπως ο Οδυσσέας…» (Heureux qui, comme Ulysse…) είναι ο πρώτος στίχος από το ποίημα του Ιωακείμ ντυ Μπελαί που έγινε κινηματογραφικό έργο από τον Ανρί Κολπί το 1970 και τραγούδι από τον Ζωρζ Μπρασέν και κατέχει προφανώς μια ξεχωριστή θέση στην Γαλλική κουλτούρα. Ο ποιητής επικαλείται τον Οδυσσέα και τον Ιάσονα, τους περίφημους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, για να δηλώσει το νόστο για την πατρίδα μετά την περιπέτεια σε ταξίδια και διαμονές σε μέρη κοσμοπολίτικα, όπως η Ρώμη της όψιμης Αναγέννησης.

Για να εκτιμήσει κανείς τον τόπο του πρέπει μάλλον να φύγει από αυτόν και να προσπαθήσει να γνωρίσει τον κόσμο. Ο Οδυσσέας είναι εκείνο το όνομα με την ευρωπαϊκή αξία που συμβολίζει την περιπέτεια και το νόστο. Συμβολίζει όχι μόνο τη διαδρομή που συνδέεται άμεσα με το ταξίδι αλλά επίσης και την περιπέτεια που συνδέεται με τη λογοτεχνία και το μοντερνισμό γενικότερα μαζί με όλα τα διακυβεύματα και τα προτάγματά του, όπως άλλωστε τα παρουσίασε το 1922 ο Ιρλανδός συγγραφέας Τζέιμς Τζόυς (1882-1941) με το μνημειώδες έργο του που φέρει τον ομώνυμο τίτλο: «Οδυσσέας». Το εγκώμιο του Έλληνα μυθικού ήρωα από τον αναγεννησιακό Γάλλο ποιητή και από τον μοντέρνο Ιρλανδό συγγραφέα μας επιτρέπουν να ξανασκεφτούμε το θέμα της ευτυχίας και της τέχνης, της πατρίδας και του σύγχρονου ήθους στην εξερεύνηση του κόσμου μέσα σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο με πανανθρώπινες αξίες.

Συμπληρώνοντας 10 χρόνια ενεργής πολιτιστικής παρουσίας, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζει μια σειρά εικαστικών εκθέσεων με επετειακό χαρακτήρα και πνεύμα εξωστρέφειας. Στόχος είναι να παρουσιαστεί σε νέους συσχετισμούς και εικαστικούς συνδυασμούς διερεύνησης η σύγχρονη τέχνη του 21ου αιώνα μέσα από τις ελληνικές και διεθνείς συλλογές του Μουσείου, αλλά και η παρουσίαση του έργου νέων δημιουργών σε συνδυασμό με το καταξιωμένο έργο των σύγχρονων δασκάλων της τέχνης, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Με τη συνεργασία ιδρυμάτων και φορέων πολιτισμού του εξωτερικού επιχειρείται ένας διαπολιτισμικός διάλογος μέσω της σύγχρονης τέχνης.  Η πρώτη παρουσίαση της έκθεσης έγινε στην Αίθουσα Τέχνης Δεσμός στο Παρίσι (Galerie Desmos, 14 rue Vandamme, 75014 Paris). Τα Μεσκλά κάνουν το πρώτο τους βήμα υποδοχής και φιλοξενίας εικαστικής έκθεσης πιστεύοντας πως η τέχνη προσφέρει ποιότητα στη ζωή και πως έχει θέση οπουδήποτε βρίσκει φιλικό έδαφος και φροντίδα.

Η έκθεση συνοδεύεται από έγχρωμο τρίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά) στον οποίο παρουσιάζονται τα συμμετέχοντα έργα τέχνης μαζί με αναλύσεις, κείμενα τεκμηρίωσης και σχόλια των επιμελητών.

Η νέα παρουσίαση της έκθεσης γίνεται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσκλών (Μεσκλά, Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, Κρήτη) στο πλαίσιο του Εικαστικού Προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2019», συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, τον Ελληνογαλλικό Σύλλογο Χανίων και τον Μορφωτικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μεσκλών – Ζούρβας με οικοδεσπότη τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσκλών.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.