Στον αστερισμό της γαλλοφωνίας θα κυλήσει ο μήνας Μάρτιος, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες πρεσβείες της Αθήνας, για να γιορταστεί η χρήση μιας κοινής γλώσσας που ενώνει πέντε ηπείρους: τα γαλλικά. Το 1990, υπήρχαν 135 εκατομμύρια γαλλόφωνοι στον κόσμο, ενώ το 2014 έγιναν 274 εκατομμύρια, το 36% των οποίων στην Ευρώπη. Τα Γαλλικά κατέχουν την πέμπτη θέση παγκοσμίως, ενώ στην πρώτη βρίσκονται τα μανδαρίνικα Κινέζικα.

Στην Ελλάδα, ο εθνικός διαγωνισμός της γαλλοφωνίας 2015 μόλις έφτασε στο τέλος του. Το θέμα του, μια πρόσκληση σε ταξίδι και η φρεσκάδα του παιδικού και νεανικού κοινού θα ξυπνήσουν την επιθυμία για άλλα μέρη. Οι 1000 νικητές και οι καλύτερες δημιουργίες θα βραβευθούν στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα στις 11 και 14 Μαρτίου. Όπως και το 2014, 16 βραβευθέντες θα ταξιδέψουν στη Γαλλία, για να συμμετάσχουν σε πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Περισσότεροι από 5000 μαθητές συμμετείχαν φέτος στον διαγωνισμό γαλλοφωνίας, σε όλη την Ελλάδα, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περισσότερες από 300 τάξεις γαλλικών σε Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Αθήνα και όλη την Αττική, Άρτα, Χανιά, Χίο, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Λάρισα, Πάτρα, Πειραιά, Πύργο, Ρέθυμνο, Σπάρτη, Σύρο, Θεσσαλονίκη, Τήνο, Τρίκαλα, Τρίπολη.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Αθήνα:

Από 9 Μαρτίου έως 3 Απριλίου: Έκθεση / Οι θαυμάσιες εικόνες του Βελγικού Κέντρου Κινουμένου Σχεδίου
Café Paris-Athènes

Η Πρεσβεία του Βελγίου στην Ελλάδα με την υποστήριξη του Wallonie-Bruxelles International παρουσιάζει τις εικόνες του Βελγικού Κέντρου Κινουμένου Σχεδίου: μία επιλογή έργων βέλγων δημιουργών κόμικς όπως οι Marc Sleen, Schuiten, Jean Pol, Merho κ.α., ένα αφιέρωμα στο Μουσείο των Βρυξελλών και το κτιριακό συγκρότημα Horta, σκηνικό πολλών περιπετειών κινουμένων σχεδίων. Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό των 25 χρόνων από την ίδρυσή του ΒΚΚΣ.

Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 19:00: Λογοτεχνική στρογγυλή τράπεζα – Το αστυνομικό και νουάρ μυθιστόρημα
Βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Τρεις συγγραφείς που χρησιμοποιούν το έγκλημα ως πρόφαση, εξερευνούν την κοινωνική πραγματικότητα, τις πολιτικές αποκλίσεις και την σκληρότητα ασυνήθιστων πεπρωμένων, στις δύο όχθες της Μεσογείου: Dominique Manotti, Miloudi Hamdouchi και Τεύκρος Μιχαηλίδης.
Συντονισμός: Marie-Christine Vandoorne, Πολιτιστική Ακόλουθος

12 – 14 Μαρτίου στις 21:00: Θεατρικό δρώμενο με μαριονέτες / Η νύχτα θα τελειώσει κάποια μέρα;
Εργαστήρι Μαιρηβή

Η θεατρική ομάδα Tête dans le sac της Γενεύης προτείνει μια πρωτότυπη ματιά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία με οδηγό το πασίγνωστο μουσικό είδος, στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, το ρεμπέτικο.
Είσοδος: 5€    
Για κρατήσεις: info@mairivi.grwww.mairivi.gr – τηλ. +303069424 20 062

Σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, το Σάββατο 14 Μαρτίου στις 11:00, ο πρώτος Μαραθώνιος αναγνώσεων για τη γαλλοφωνία θα ανακαλύψει ξανά τις λογοτεχνίες και την πολυφωνία που κάνουν πιο γοητευτική την πραγματικότητα. Ο λογοτεχνικός μαραθώνιος, μια πρωτοβουλία ορισμένων ελλήνων πολιτών στην Κέρκυρα και στην Αθήνα που αγαπούν τη γαλλική γλώσσα, επεκτείνεται και συνεχίζει τη διαδρομή του σε όλη τη χώρα. Από στόμα σε στόμα, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε συλλόγους, από ένθερμους αναγνώστες σε όσους αρέσει να μαθαίνουν, περισσότερα από δέκα τόποι έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή σε Κέρκυρα, Πάτρα, Μυτιλήνη, Χανιά, Άρτα, Σύρο, Αθήνα.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εβδομάδας γαλλικής γλώσσας και γαλλοφωνίας 2015 σε όλη την Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο francophonie2015@ifa.gr