“EX LIBRIS”: Μια περιπατητική performance στη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ

O θεατής γίνεται ένας flaneur - εξερευνητής των ιστοριών που ψιθυρίζουν τα βιβλία

«Τα βιβλία αφηγούνται ιστορίες. Ιστορίες που δίνουν νόημα στην πολυπλοκότητα και τη χαοτική πλευρά της ζωής. Πυκνές και ελλειπτικές, συγκεντρώνουν την προσοχή μας σε καταστάσεις που μέσα στην καθημερινότητα θα περνούσαν απαρατήρητες ή θα μας ήταν αδιάφορες. Οι ιστορίες φανερώνουν τις κρυμμένες συνάψεις που είναι κοινές για όλους.

Αυτό που ο συγγραφέας επιλέγει να πει και ο τρόπος, με τον οποίο το λέει, μας δείχνει που να κοιτάξουμε, μας βοηθάει να νιώσουμε. Το διάβασμα των ιστοριών είναι μία προσωπική σχέση ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και ένα βιβλίο. Προϋποθέτει έναν ιδιωτικό χώρο, μία επιλογή και μία δέσμευση. Μία συνενοχή και μία περιδιάβαση.

Στην περιπατητική performance, ο θεατής γίνεται ένας flaneur – εξερευνητής, των ιστοριών που ψιθυρίζουν τα βιβλία. Οι εγκαταστάσεις θα είναι διάσπαρτες στο χώρο και οι θεατές θα τις συναντούν στην πορεία τους.»

Λίγα λόγια για την ομάδα θεάτρου Νοητή Γραμμή

H Ομάδα Θεάτρου Νοητή Γραμμή είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1999 από την Όλγα Ποζέλη. Εναρκτήρια παράσταση της ομάδας ήταν «Η μεγάλη της ευκαιρία» του Alan Bennett και το «Ένα κήρυγμα» του David Mamet, στον Τεχνοχώρο Υπό Σκιάν. Έκτοτε έχει παρουσιάσει με επιτυχία πολλές παραγωγές devised theatre και perfomance στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2010 ταξιδεύει συνεχώς με παραστάσεις της σε διάφορα φεστιβάλ του εξωτερικού έχοντας αποσπάσει σημαντικά βραβεία και διακρίσεις (Νέα Υόρκη, Βιετνάμ, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Ουκρανία, Ιράν). Στην Ελλάδα ήταν υποψήφια για το βραβείο Νέου Δημιουργού της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου, ενώ έχει δώσει το παρόν και στα Θεατρικά Βραβεία του περιοδικού «Αθηνόραμα». Η ομάδα θεάτρου Νοητή Γραμμή επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 2001, ενώ σε δύο παραγωγές της είχε τη στήριξη του Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστόπουλου.

Συντελεστές

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Όλγα Ποζέλη
Κείμενα: Ανδρέας Στάικος, Ανδρέας Φλουράκης, Άκης Δήμου,  Γλυκερία Μπασδέκη, Σοφία Καψούρου, Μαρία Γουλή, Θεώνη Δέδε

Art Direction: Κωστής Δάβαρης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γόνη Λούκα, Ιζαμπέλλα Κυριαζή, Στέβη Φόρτωμα, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Κωνσταντής Μιζάρας, Μάριος Σουγιουτζόγλου

Και η μουσικός Βίκυ Σαχπάζη
Video: Κώστας Δημητριάδης
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Μπινόπουλος
Οργάνωση Παραγωγής : Μυρτώ Λαζαρίδου
Παραγωγή: Ομάδα θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ 

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.