Το Exile Room επιστρέφει μετά την καλοκαιρινή κινηματογραφική του ανάπαυλα σε ένα κόσμο που δυσκολεύεται να σηκώσει το κεφάλι – μάλλον γιατί φοβάται να αντικρίσει το είδωλό του στον καθρέφτη. Σε πείσμα όμως της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ο κύκλος προβολών Φθινόπωρο/Χειμώνας 2011 έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι μπορεί η Ελλάδα να εκτίει χρέη αποδιοπομπαίου τράγου για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης, αλλά τουλάχιστον το κάνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο χάρη σε ένα πανέμορφο έθνος από Beautiful Losers. Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Οκτώβριος: Beautiful Losers

Πέμπτη 13/10
BEAUTIFUL LOSERS (90’) των Aaron Rose, Joshua Leonard
Πώς μια χούφτα άφραγκων DIY καλλιτεχνών με ολίγον σπρέι και πολλή φαντασία άλλαξαν κατά λάθος τον κόσμο ή αλλιώς τι έκανε ο Mike Mills πριν τα CD sleeves των Air, ο Shepard Fairey πριν τη διάσημη αφίσα του Obama και ο Harmony Korine πριν το Kids. Έκτος από skateboard φυσικά!

Πέμπτη 27/10
MARWENCOL (83’) του Jeff Malmberg
Καλωσήλθατε στο Marwencol, τη φανταστική πόλη του Mark, η οποία μπορεί να είναι 1:6 σε κλίμακα, αλλά γι’ αυτόν είναι ο μοναδικός τρόπος για να ανακτήσει επαφή με την πραγματικότητα. Διότι μετά από μια ζωή βυθισμένη στο αλκοόλ και έναν άγριο ξυλοδαρμό σε τοπική παμπ, οποιαδήποτε μνήμη του παρελθόντος σβήστηκε για πάντα από το μυαλό του, μαζί με τη γεύση της βότκας!

Νοέμβριος: Μυστικά και Ψέμματα

Τετάρτη 9/11
A FILM UNFINISHED (88’) του Yael Hersonski
Στις 9 Νοεμβρίου, την επέτειο της τραγικής Νύχτας τον Κρυστάλλων – αφετηρία του Ολοκαυτώματος στη Ναζιστική Γερμανία – θα μοιραστούμε μαζί σας μια ταινία για μια ταινία: αυτή που οι Ναζί τράβηξαν στο γκέτο της Βαρσοβίας αλλά δεν ολοκλήρωσαν ποτέ, καθώς τους πρόλαβε η ιστορία. Πόσο διαφέρει η προπαγάνδα του τότε από την προπαγάνδα του σήμερα;

Πέμπτη 24/11
THE MOST DANGEROUS MAN IN AMERICA (92’) των Judith Ehrlich, Rick Goldsmith
Το 1971, Daniel Ellsberg έγινε ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στην Αμερική όταν διέρρευσε όλη την αλήθεια για τον πόλεμο του Vietnam στις εφημερίδες. Τι έκανε ο Nixon προς απάντησή του; Έβαλε να διαρρήξουν το γραφείο του ψυχιάτρου του και πρόσφερε στο δικαστή τη γενική διεύθυνση του FBI. Απλά πράγματα!

Δεκέμβριος: Η φάρμα των ζώων

Πεμπτη 8/12
DIVINE PIG (60’) του Hans Dortmans
Άλλοι τον αγαπάνε, άλλοι τον μισούνε, άλλοι θέλουν να τον φάνε! Ο Dorus είναι ο τρίτος εκ των τριών χοίρων που ανύποπτος χασάπης προόριζε για χοιρινό, αλλά τελευταία στιγμή δύο απ’ αυτούς σώθηκαν από ζωόφιλους. Άραγε θα έχει κι αυτός την ίδια τύχη; Αν νομίζατε ότι το «Μπέιμπ, το Ζωηρό Γουρουνάκι» ήταν η απόλυτη γουρουνοταινία, κάνατε λάθος!

Πέμπτη 22/12
THE NATURAL HISTORY OF THE CHICKEN (60’) του Mark Lewis
Η σχέση του ανθρώπου με το κοτόπουλο πάει πολύ πιο μακριά από ένα ταψί πατάτες. Μια βόλτα στην καρδιά της Αμερικής τοποθετεί το συμπαθέστατο πουλερικό στο κέντρο λαϊκών θρύλων, στην καρδιά γειτονικών καβγάδων, στην αγκαλιά εκκεντρικών γιαγιάδων αλλά κυρίως στο επίκεντρο της πιο απολαυστικής ταινίας με πούπουλα απ’ την εποχή του Hitchcock!