Αυτό το μήνα οι προβολές του Exile Room παρουσιάζουν δύο βαθιά προσωπικές εξομολογήσεις, ξετυλίγοντας λέξη προς λέξη ένα κουβάρι αναμνήσεων, με κοινό παρονομαστή έναν ανέλπιστο χαμό, στις 10 και 24 Απριλίου.

Black Sun (2005)
Πέμπτη 10/04 στις 21:00 @ Exile Room
Σκηνοθέτης: Gary Tarn / Χώρα: Αγγλία / Διάρκεια: 70′
Μια καλοκαιρινή νύχτα του 1978, ο Γάλλος καλλιτέχνης Hugues de Montalembert επέστρεφε στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη, όπου θα έβρισκε δύο άνδρες να το έχουν διαρρήξει: Κατά τη διάρκεια της βίαιης συμπλοκής που ακολούθησε, ένας από τους εισβολείς πέταξε διαλυτικό μπογιάς στο πρόσωπό του. Μέσα σε λίγες ώρες, ο καλλιτέχνης θα έχανε για πάντα την όρασή του. 18 μήνες μετά, θα ξεκινούσε ολομόναχος ένα ταξίδι στα πέρατα του πλανήτη, βιώνοντας μια νέα πραγματικότητα και ανακαλύπτοντας τον κόσμο, αλλά και τους ανθρώπους, από την αρχή.
Το «Black Sun», όμως, δεν είναι μια απλή καταγραφή της τιτάνιας προσπάθειάς του για αναπροσαρμογή: χρησιμοποιώντας ως οδηγό την αποκαλυπτική αφήγηση του ίδιου του Montalembert, ο Βρετανός σκηνοθέτης και συνθέτης Gary Tarn εικονογραφεί τη συγκλονιστική αυτή μαρτυρία με μια πανδαισία εικόνων σε φιλμ 16mm και συνθέτει το πορτρέτο ενός ξεχωριστού ανθρώπου και της αξιοθαύμαστης αντίδρασής του στην τραυματική εμπειρία που του άλλαξε τη ζωή. Το φιλόδοξο αυτό κινηματογραφικό πείραμα επιχειρεί να αναπλάσει με αντισυμβατικό, αφαιρετικό τρόπο και σχεδόν εξπρεσιονιστική αισθητική την οπτική του τυφλού πρωταγωνιστή του. Και τα καταφέρνει: Εικονοκλαστική απόδοση μιας ασυνήθιστης ιστορίας επιβίωσης και συνάμα μια φιλοσοφική σπουδή πάνω στη φύση της αντίληψης, το «Black Sun» θα σας κάνει να δείτε τον κόσμο με άλλα μάτια.

Στα Αγγλικά χωρίς ελληνικούς υπότιτλους

Elena (2012)
Πέμπτη 24/04 στις 21:00 @ Exile Room
Σκηνοθέτης: Petra Costa / Χώρα: Βραζιλία / Διάρκεια: 82′
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η Ελένα, μια νεαρή Βραζιλιάνα, ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη για να εκπληρώσει το ίδιο όνειρο που είχε και η μητέρα της: να γίνει ηθοποιός του σινεμά. Πίσω της αφήνει μια παιδική ηλικία στη σκιά της στρατιωτικής δικτατορίας, αλλά και την επτάχρονη αδελφή της, Πέτρα. Δύο δεκαετίες αργότερα, η Πέτρα θα φτάσει στην αμερικανική μητρόπολη αναζητώντας τη χαμένη της αδελφή. Με μοναδικά στοιχεία παλιά οικογενειακά βίντεο, αποκόμματα εφημερίδων, ένα ημερολόγιο, την προσωπική τους αλληλογραφία και τις κατακερματισμένες μνήμες όσων τη γνώρισαν, η σκηνοθέτιδα Πέτρα Κόστα ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων για να ανακαλύψει ποια ήταν πραγματικά η αδελφή της. Όταν η Πέτρα επιτέλους βρίσκει την Ελένα σε ένα απρόσμενο μέρος, πρέπει να μάθει να την αφήσει να φύγει.
Επώδυνο και ταυτόχρονα λυτρωτικό, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Πέτρα Κόστα σκαλίζει τις ανοιχτές ακόμα πληγές μιας βαθιά προσωπικής ιστορίας. Καθώς ολοένα και περισσότερο ιχνηλατεί τη θολή, τραγική πορεία της εύθραυστης αδελφής της, οι ζωές και τα χαρακτηριστικά των δύο γυναικών συγχέονται ανησυχητικά. Θα μπορέσει ποτέ η δημιουργός να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος; Η απάντηση δεν θα μπορούσε να ενσαρκωθεί με πιο ποιητικό τρόπο, καθώς όνειρο, πραγματικότητα και αναμνήσεις μπερδεύονται σε ένα μελαγχολικό μωσαϊκό εικόνων και ήχων, συνθέτοντας ένα από τα ομορφότερα βραζιλιάνικα φιλμ των τελευταίων ετών.

Στα Αγγλικά χωρίς υπότιτλους