Το CineDoc προβάλλει το εικαστικό ντοκιμαντέρ της Ευαγγελίας Κρανιώτη

Το ντοκιμαντέρ Exotica, Erotica, Etc. έκανε το ντεμπούτο του στη Berlinale, προβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια απογειώθηκε κερδίζοντας το Emerging International Filmmaker Award στο καναδέζικο Hot Docs, ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του κόσμου.

Γεννημένη στην Αθήνα, αλλά ζώντας και δουλεύοντας στη Γαλλία, η Ευαγγελία Κρανιώτη είναι καταρχήν εικαστικός και φωτογράφος. Πρώτη της ταινία, το Exotica, Erotica, Etc. γεννήθηκε ως φυσική συνέχεια της ενασχόλησής της ως φωτογράφου με τους ανθρώπους της Μεσογείου και την οργανική τους σχέση με τη θάλασσα.

Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου φωτογραφικού και οπτικοακουστικού πρότζεκτ που ολοκληρώθηκε σε διάστημα εννέα ετών, η Ευαγγελία Κρανιώτη μπάρκαρε δώδεκα φορές σε ελληνικά πλοία και έπιασε λιμάνι σε είκοσι χώρες.

Ως η μόνη γυναίκα πάνω σε τάνκερ, φορτηγά και κοντεϊνεράδικα, η Ευαγγελία Κρανιώτη διέπλευσε τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ταξίδεψε στον Ατλαντικό, στα Στενά του Μαγγελάνου και στον Ειρηνικό, από τον Παναμά ως τη Βαλτική, και από εκεί μέχρι το Βόρειο Πόλο και την Ασία, ακολουθώντας Έλληνες ναυτικούς και παρακολουθώντας τους φευγαλέους ή ισόβιους έρωτες που εμπνέει η μοναξιά της θάλασσας. Με τη βοήθεια του μοντέρ Γιώργου Λαμπρινού και του μοντέρ ήχου Ζερόμ Γκοντιέ, οι 450 ώρες κινηματογραφημένου υλικού της συνέθεσαν μια ταινία με εικαστική αξία και μουσική που στοιχειώνει σαν το τραγούδι των σειρήνων.

https://vimeo.com/119543266

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας «Exotica, Erotica, Etc.»

Την ταινία θα παρουσιάσουν η Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός τέχνης, Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, και η σκηνοθέτιδα Ευαγγελία Κρανιώτη. Καλεσμένη από τη Χιλή θα είναι και η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Sandy. Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Η Ευαγγελία Κρανιώτη είναι Ελληνίδα εικαστικός και ζει στη Γαλλία. Ασχολείται με τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία και τις οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και εικαστικές τέχνες στην École nationale supérieure des arts décoratifs de Paris (προ- και μεταπτυχιακές σπουδές). Το 2014, ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών της με μια διετή μεταπτυχιακή έρευνα πάνω στον κινηματογράφο και τα νέα media (άριστα παμψηφεί και έπαινος της επιτροπής) στο Fresnoy – Studio national des arts contemporains.

Η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους Exotica, Erotica, Etc. (73′) έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Forum της 65ης  Berlinale και έκτοτε παρουσιάζεται σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Karlovy Vary, Hot Docs Toronto, Melbourne, Sarajevo, BFI London, Göteborg, ανάμεσα σε άλλα. Το μεγαλύτερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, IDFA International Documentary Film Festival Amsterdam, την επέλεξε ως μια από τις ταινίες που ξεχώρισαν στα διεθνή φεστιβάλ μέσα στο 2015 (κατηγορία Best of Fests).

Συντελεστές

Ευαγγελία Κρανιώτη / 73′ / 2015 / Γαλλία

Παραγωγή Aurora films, με την υποστήριξη της Région Île-de-France, του Ίδρυματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και του Fonds de Dotation Agnès b.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

6 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.