“Face to Face”: Η ομαδική έκθεση στον Χώρο Τέχνης Ώχρα Μπλέ στη Λήμνο

FACE TO FACE

Διαφορετικές εικαστικές εκδοχές συνομιλούν σε μια κοινή έκθεση πάνω στο διαχρονικό θέμα του πορτρέτου

Ο Χώρος Τέχνης Ώχρα Μπλε ξεκινά τη νέα περίοδο με την ομαδική έκθεση “Face to Face” με τους καλλιτέχνες Νίκο Βαβάτση, Μελίνα Γιαλαμά, Θάλεια Κερούλη, Φωτεινή Χαμιδιελή και Paolo Incarnato.

Πρόσωπο με πρόσωπο τα έργα μεταξύ τους, αλλά και με το θεατή, διεισδύουν στο βλέμμα του και προκαλούν διάλογο με τον εσώτερο εαυτό. Διαφορετικές εικαστικές εκδοχές  συνομιλούν σε μια κοινή έκθεση πάνω στο διαχρονικό θέμα του πορτρέτου.

Οι προσωπογραφίες του Νίκου Βαβάτση λειτουργούν σαν καθρέφτες. Με το πρώτο βλέμμα φαίνονται σαν παραμορφωτικοί του ανθρώπινου προσώπου, καθώς τα χαρακτηριστικά του «θάβονται» κάτω από αλληλοεπικαλυπτόμενες, επίμονες και αδρές πινελιές, που αποδομούν αυτή τη μαγική συνάρτηση που συνθέτει τη μοναδικότητα κάθε προσώπου. Η αφαιρετική προσέγγιση στρεβλώνει τη μορφή η οποία αποτελεί το πρώτο υλικό για την αναγνώριση του άλλου, ανοίγοντας ένα δρόμο προς τα μέσα, προς το εσωτερικό της ύπαρξης.

Η Μελίνα Γιαλαμά εμπνέεται από τα παραμύθια, γιατί αυτά δεν γνωρίζουν τη μεσότητα, καθώς όλα κυμαίνονται μεταξύ των άκρων. Επιπλέον, δεν γνωρίζουν το σύνηθες μέτρο του κοινού ανθρώπου, κάτι που αποτυπώνεται και στα βλέμματα των παιδιών. Στα έργα, προσωποποιούνται και εξατομικεύονται διαφορετικά στοιχεία πέρα από τη λογική του χώρου και του χρόνου και επεκτείνονται αδιάκριτα από τον οργανικό στον ανόργανο κόσμο, από τον άνθρωπο και τα ζώα στα δέντρα και τα λουλούδια.

Το χαρτί γίνεται χρώμα για τη Θάλεια Κερούλη που χρησιμοποιεί χαρτιά για να σχεδιάσει πορτρέτα κολάζ μεγάλων και μικρών διαστάσεων. Πορτρέτα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα χαρτιά συνθέτουν τις μορφές που μοιάζουν με «εσωτερικά τοπία». Σαν γεωγραφικοί χάρτες που δείχνουν αναλυτικά τις διαδρομές, τη μορφολογία ενός τόπου, έτσι και το πορτρέτο μάς αφηγείται την ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου, την ατομική και τη μοναδική του ταυτότητα.

Η Φωτεινή Χαμιδιελή εκθέτει τμήμα μιας μεγάλης σειράς έργων που ξεκίνησε ενώ βρισκόμασταν στο μέσο της οικονομικής κρίσης και συνεχίζει να επανέρχεται στο θέμα κατά διάφορες περιόδους κάτω από τον γενικό τίτλο “in the woods”. Τα έργα της διαπνέονται από την αίσθηση σκοτεινιάς και αδιόρατης απειλής που μπορεί να μας περιβάλλει όταν βρεθούμε σε άγνωστο περιβάλλον. Μορφές-σκιές  περιπλανώνται σε τόπους όπου υπάρχει η ρευστότητα και καμία βεβαιότητα.

Στα γλυπτά του Paolo Incarnato ενυπάρχει η ιδέα του κλασικού με το σύγχρονο. Σε μία σειρά προτομών που δημιουργήθηκαν από γύψο με τον παραδοσιακό τρόπο, αφαιρούνται τμήματα με σκληρές τομές. Τη θέση τους συμπληρώνουν σιδερένια τμήματα από εξαρτήματα μηχανών σε ένα πάντρεμα δύο διαφορετικών υλών, που η καθεμία μας δίνει μια εντελώς ξεχωριστή θωριά.

Βιογραφικά Καλλιτεχνών

Ο Νίκος Βαβάτσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Μετά το πέρας των σπουδών του στις Γραφικές Τέχνες-στα τέλη της δεκαετίας του 80-ξεκίνησε μια καλλιτεχνική πορεία με ευρεία γκάμα θεμάτων και τεχνικών: τοιχογραφία για δημόσιο χώρο, σκηνογραφία και μικτή τεχνική ζωγραφικής.Έχει κάνει 15 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει με έργα του σε πολλές ομαδικές. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και σε συλλογές ιδρυμάτων και μουσείων. Το 2012 ο ζωγράφος παρουσιάζει –για πρώτη φορά-ανθρωποκεντρικά έργα, τα οποία μέχρι και σήμερα αποτελούν τη βασική θεματική του ενότητα.

Η Μελίνα Γιαλαμά γεννήθηκε στην Φλώρινα. Σπούδασε ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θεσσαλονίκης, με καθηγητή τον κ. Γιάννη Φωκά. (1997-2001). Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πέντε ομαδικές. Εργάζεται στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο ως καθηγήτρια αισθητικής αγωγής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η Θάλεια Κερούλη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Νάπολης της Ιταλίας απ’ όπου αποφοίτησε το 2012. Το 2010 επιλέχτηκε έργο της στον εθνικό διαγωνισμό της Ιταλίας και την ίδια χρονιά στο φεστιβάλ “Creativita” της Φλωρεντίας. Το 2012 παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση στο “Penguin Cafè”, στη Νάπολη για την οποία έγραψαν οι κριτικοί τέχνης Valerio Rivosecchi και ο Stefano De Stefano. Το 2011 παρουσιάζει έργα της στην «Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης» στη Λήμνο. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις όπως “Sguardi d’Oltremare” στην “Mostra d’Oltremare”, “Dialoghi” από τους “Rotary Club”, στον “Gino Ramaglia”. Το 2013 συμμετέχει στην ομαδική έκθεση “In Red” στη Θεσσαλονίκη. Το 2016 εκθέτει “Spose Bambine” στην γκαλερί “Dondolandoarte”, στην γκαλερί “BLL” στην Πάρμα και στο “Caffé Freud” στη Ρώμη. Ζει και εργάζεται στη Λήμνο.

H Φωτεινή Χαμιδιελή γεννήθηκε στη Βέροια το 1957. Σπούδασε ζωγραφική, με υποτροφία, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Rhode Island των Η.Π.Α. (1975–1978). Συνέχισε τις σπουδές της στη Ρώμη, στο παράρτημα της Σχολής του Rhode Island School of Design (1978-1979). Πρωτοπαρουσίασε έργα της στη Μικρή Πινακοθήκη «Διαγώνιος», του Ντίνου Χριστιανόπουλου, όπου υπήρξε τακτική συνεργάτιδα (1981 –1995). Εκθέτει από το 1978 έχοντας παρουσιάσει την δουλειά της σε 18 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 120 ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Είναι μέλος της εικαστικής ομάδας TeeToTum η οποία επιμελείται εκθέσεις και διοργανώνει εικαστικές δράσει. Επίσης είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδος. Ζει στη Βέροια.

O Paolo Incarnato γεννήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας. Πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών της Νάπολης στο τμήμα γλυπτικής. Το 2007 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση “Fantasie Futuristiche”.  Το 2009 παρουσιάζει την δεύτερη ατομική του έκθεση και το 2011 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον εθνικό διαγωνισμό “RE-cicle” του Μιλάνου. Την ίδια χρονιά παρουσίασε έργα του στην «Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης» στην Λήμνο και ανέλαβε την υλοποίηση ενός γλυπτού που εκτίθεται μόνιμα στην κεντρική πλατεία του Κοντιά. Συμμετείχε στις περφόρμανς της Teresa Margolless και του Γιώργου Σαπουντζή στην Νάπολη. Πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις όπως“Sguardi d’Oltremare” στην “Mostra d’Oltremare”, “Dialoghi” από τους “Rotary Club”, στον Gino Ramaglia”, “Άνθος” στην “Ωχρα Μπλέ”, “In Red” “Casa Bianca” και στο Nato της Νάπολης. Το 2014 βραβεύεται στον εθνικό διαγωνισμό  “Antonio Canova” στην Βερόνα της Ιταλίας. Ζει και εργάζεται στην Λήμνο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.