Η κλασική τραγωδία «Φαίδρα» του Ρακίνα σε σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου

Σε επιλεγμένους θεατρικούς χώρους της Αττικής

«Η ανόητη, που είμαι; Τι έχω πει;
Πού έχω αφήσει ο πόθος μου κι ο νους να πλανηθεί;
Τα ’χω χαμένα, οι θεοί πήραν το λογικό μου.
Οινώνη, κόκκινο η ντροπή βάφει το πρόσωπό μου.»

Η κλασική τραγωδία του Ρακίνα Φαίδρα, αριστούργημα του γαλλικού 17ου αιώνα, που αντλεί τις πηγές της από τον Πλούταρχο και τον Βιργίλιο και εμπνέεται το θέμα της από τα έργα Ιππόλυτος του Ευριπίδη και Φαίδρα του Σενέκα, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου, τον Σεπτέμβριο σε επιλεγμένους θεατρικούς χώρους της Αττικής.

Ο άνομος έρωτας της Φαίδρας για τον Ιππόλυτο, γιο του συζύγου της Θησέα, ζωντανεύει μέσα από τη νέα μετάφραση του ποιητή και μεταφραστή Στρατή Πασχάλη, που σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του μεταφραστική εκδοχή, επανέρχεται για να αποδώσει μέσα από μια γλώσσα σύγχρονη τη μορφολογία του πρωτότυπου κειμένου, με μέτρο και ομοιοκαταληξία, όσο το δυνατόν πιο πιστά στις τονικότητες και τους ρυθμούς του.

Η νέα αυτή μετάφραση, αναδεικνύει τη μουσικότητα του πρωτότυπου κειμένου και επιτρέπει μια νέα δραματουργική, σκηνοθετική και ερμηνευτική προσέγγιση του έργου με έμφαση στο διάλογο ανάμεσα στη μουσική των γλωσσών. Θραύσματα του κειμένου ακούγονται ηχογραφημένα στα γαλλικά από ηθοποιούς που ανήκουν στην πρωτοπορία της σύγχρονης γαλλικής σκηνής: Valerie Dreville, Matthieu Sampeur, Cedric Eeckhout, Melodie Richard, Francois Loriquet, Farida Rahouadj, Yasmine Hadj Ali.

Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Παρουσιάστηκε στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου (26,27 Ιουλίου) και στη συνέχεια σε περιοδεία στην Κρήτη (3-13 Αυγούστου).

Τον Σεπτέμβριο η Φαίδρα θα παρουσιαστεί στην Αττική:

– Βύρωνας, «Φεστιβάλ στη Σκιά των Bράχων 2019», Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, 21:00
– Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, 21:00
– Βριλήσσια, «Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη», Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, 20:30
– Μετά από την τιμητική παραχώρηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, μια και μοναδική παράσταση της «Φαίδρας» θα δοθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαικής Αγοράς της Αθήνας, για περιορισμένο αριθμό θεατών, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, 18:00 – στο φως της μέρας

Συντελεστές

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Κίνηση: Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης, Μυρτώ Δελημιχάλη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλιάνα Καλαδάμη
Χειριστής ήχου: Gary Salomon

Παίζουν: Μαρία Σκουλά (Φαίδρα), Μάξιμος Μουμούρης (Θησέας), Μάνος Πετράκης (Ιππόλυτος), Γιωργής Τσαμπουράκης (Θηραμένης), Μαριάννα Δημητρίου (Οινώνη), Πηνελόπη Τσιλίκα (Αρικία), Ελένη Μπούκλη (Ισμήνη/Πανόπη)

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

10 €
- 25 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.