Family Concept 09: Experimental Piano muzike

Δανάη Στεφάνου

Μια σειρά από ατμοσφαιρικούς αυτοσχεδιασμούς με τη Δανάη Στεφάνου

Στο Family Concept 09: Experimental Piano muzike, η Δανάη Στεφάνου ξεκινώντας με το έργο ”In a Landscape” του John Cage (1948), θα παίξει μια σειρά από ατμοσφαιρικούς αυτοσχεδιασμούς στο εσωτερικό και τα πλήκτρα του πιάνου, βασισμένη σε πειραματικές συνθέσεις των Eva Maria Houben, Alison Knowles, Manfred Werder, Mieko Shiomi και Takehisa Kosugi.

«Η πειραματική μουσική» γράφει ο συνθέτης John Cage το 1955, «είναι μια πράξη της οποίας το αποτέλεσμα είναι άγνωστο». Αυτό που θα ακουστεί καθορίζεται ζωντανά, την ώρα της συναυλίας. Σε ένα πειραματικό κομμάτι μουσικής «χωράνε» όλοι οι ήχοι του δωματίου, και των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Ακόμη και ήχοι που έρχονται απ’έξω, ή προκύπτουν κατά λάθος.

Η Δανάη Στέφανου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ, όπου διδάσκει μαθήματα ιστορίας, αισθητικής και ερμηνείας σύγχρονης μουσικής, ενώ παράλληλα συντονίζει την Ομάδα Critical Music Histories, τα Σύνολα Πειραματικής και Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής και το διακαλλιτεχνικό πρόγραμμα noise: muse σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Έχει μεταφράσει στα ελληνικά τα βιβλία «Πειραματική Μουσική» του Michael Nyman (Εκδόσεις Οκτώ, 2012), και «Η Πειραματική Μουσική Μετά το 1970» της Jennie Gottschalk (υπό έκδοση).

Μαζί με τον Γιάννη Κοτσώνη, είναι μέλος του αυτοσχεδιαστικού ντουέτου acte vide, και συνιδρύτρια / καλλιτεχνική υπεύθυνη των Ηχητικών Συναντήσεων Σύρου, ενός προγράμματος επιτόπιας καλλιτεχνικής έρευνας & εκπαιδευτικών δράσεων με επίκεντρο τον ήχο και την ακρόαση. Οι εξερευνήσεις της στο εσωτερικό του πιάνου έχουν χαρακτηριστεί ως σύνθεση σε πραγματικό χρόνο «χωρίς δίχτυ ασφαλείας».

Ο χώρος που θα φιλοξενήσει τη συναυλία του Απριλίου είναι «Το αβγό – του μουσικού χωριού», ένας από τους πιο αγαπημένους δημιουργικούς πυρήνες στην πόλη. Το «αβγό» είναι ένας πρώην βιοτεχνικός, ενιαίος χώρος 150 τετραγωνικών μέτρων που έχει ανακαινιστεί για να φιλοξενεί εργαστήρια, ζωντανές μουσικές ακροάσεις και ποικίλες ομαδικές δράσεις. Είναι ένα μέρος όπου εκκολάπτονται νεογνές μουσικές ιδέες και σύγχρονα εκπαιδευτικά μοντέλα καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής και της εαρινής περιόδου, σε διάδραση με τα project και τις κατευθύνσεις του «Μουσικού Χωριού».

Τα muzike. family concepts είναι μια σειρά από συναυλίες για γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείους και φίλους που θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί με τα παιδιά τους, ακούγοντας ζωντανή μουσική.

Σε διάφορους χώρους της πόλης, χωρίς να χρειάζεται να προβληματιστούν για τους περιορισμούς και τις δυσκολίες που συναντάει κανείς έχοντας μικρό παιδί ή βρέφος σε μια αίθουσα συναυλιών, απολαμβάνουν ποιοτικό και ξέγνοιαστο χρόνο μαζί. Κάθε συνάντηση και διαφορετικό μέρος, κάθε συνάντηση και διαφορετική μουσική εξερεύνηση.

Τα παιδιά μπορούν να κλάψουν, να γελάσουν, να θηλάσουν, να εκφραστούν όπως αισθάνονται. Οι καλλιτέχνες είναι έτοιμοι να δεχθούν την περιέργεια των μικρών ακροατών και οι χώροι είναι ασφαλείς ώστε τα παιδιά να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα ανάλογα με τη διάθεση, τις ανάγκες και τη φαντασία τους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.