Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει μουσικά μέρη από τη κλασική ταινία της Disney

Η κορυφαία ταινία κινουμένων σχεδίων, η Φαντασία της Disney, συναντά στο Θέατρο Badminton την πρώτη ορχήστρα της χώρας, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μια γιορτή εικόνων, χρωμάτων και μουσικής στη: Φαντασία – Live in Concert, από τις 15 έως τις 29 Μαρτίου.

Η Φαντασία – Live in Concert αποτελεί μια σύμπραξη animation και κλασικής μουσικής: οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ερμηνεύουν ζωντανά επιλεγμένα μέρη από τη μουσική επένδυση της Φαντασίας και της συνέχειάς της, τη Φαντασία 2000, παράλληλα με την προβολή των αντίστοιχων αποσπασμάτων από τις δύο ταινίες. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο διεθνούς φήμης Έλληνας μαέστρος και Διευθυντής της ΚΟΑ, Στέφανος Τσιαλής.

Όταν ο WaltDisney ετοίμαζε την εμπνευσμένη Φαντασία (1940), σε συνεργασία με τον περίφημο μαέστρο Leopold Stokowski και με τη συνδρομή εκατοντάδων καλλιτεχνών, είχε κάτι πολύ συγκεκριμένο κατά νου: σκοπός του ήταν να συνδυάσει τις πιο προχωρημένες τεχνικές animation αλλά κι ένα υψηλών προδιαγραφών εικαστικό αποτέλεσμα, με τη διαχρονική αξία της κλασικής μουσικής – κι όλα αυτά, σ’ ένα φιλμ, γεμάτο χιούμορ, που να απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Και το πέτυχε: η επιτυχία της ταινίας εδώ και επτά δεκαετίες υπήρξε τόση, που σήμερα η Φαντασία αναγνωρίζεται ως ένα αριστούργημα όχι μόνο των κινουμένων σχεδίων, αλλά της 7ης τέχνης συνολικά, σφραγίζοντας την έννοια της οικογενειακής ψυχαγωγίας για έναν ολόκληρο αιώνα. Η Φαντασία γνώρισε μια εφάμιλλη συνέχεια το 1999, με τη Φαντασία 2000, ένα φιλμ που επιμελήθηκε προσωπικά ο ανιψιός του Walt, ο Roy Disney και που συνδύασε το παραδοσιακό «χειροποίητο» animation με την ολοκαίνουρια, τότε, ψηφιακή τεχνολογία.

Για τη μουσική επένδυση της Φαντασίας, ο Disney κι ο Stokowski επέλεξαν ορισμένα από τα γνωστότερα και πιο αγαπητά μέρη σπουδαίων κλασικών έργων: έργα των Bach, Beethoven, Tchaikovsky, Stravinsky, Schubert κ.ά. έντυσαν τις σκηνές της ταινίας, ενώ για τη Φαντασία 2000 επιλέχθηκαν εξίσου σημαντικοί συνθέτες, όπως ο Shostakovich, ο Elgar, αλλά και ο George Gershwin.

Η πρεμιέρα της Φαντασίας του Walt Disney στο Broadway Theater της Νέας Υόρκης το 1940 έγραψε μια νέα, λαμπρή σελίδα κινηματογραφικής ιστορίας, καθώς όρισε εκ νέου τη σχέση ανάμεσα στη μουσική και στο κινούμενο σχέδιο, πηγαίνοντάς τη ένα βήμα παρακάτω. Αρχικά, η σκέψη τουDisney ήταν να γυρίσει ένα σύντομο φιλμ, προκειμένου να ενισχύσει τη δημοτικότητα του Μίκι Μάους, του πιο αγαπητού χαρακτήρα του. Έτσι προέκυψε η πασίγνωστη σκηνή του «Μαθητευόμενου Μάγου». Και τότε, μια τυχαία συνάντηση σ’ ένα εστιατόριο με τον θρυλικό μαέστρο Leopold Stokowski, διευθυντή της Ορχήστρας της Φιλαδέλφειας, άλλαξε τον ρου: ο Disney μίλησε στον Stokowski για την ιδέα του κι εκείνος ενθουσιάστηκε τόσο, που προσφέρθηκε να διευθύνει δωρεάν τη μουσική της ταινίας. Μετά από προτροπή του Stokowski, άλλα έξι αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου επιλέχθηκαν για την ταινία και ηχογραφήθηκαν από την Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας. Κινούμενες σκούπες, στρουθοκάμηλοι, μια πανδαισία χρωμάτων και σχεδίων συνδυάστηκαν αρμονικά με κορυφαία έργα κλασικής μουσικής, σε μια εμπνευσμένη ταινία που συνεχίζει να κατακτά μικρούς και μεγάλους εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη της επαφή με το κοινό.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

9 €
- 18 €
tags / Παιδί

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.