”Female Pleasure” της Barbara Miller στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Female Pleasure

Στο πλαίσιο της σειράς προβολών «η προκλητική γοητεία της Γυναικείας ματιάς»

Στο πλαίσιο της σειράς προβολών H Προκλητική Γοητεία της Γυναικείας Ματιάς, το WIFT GR προσκαλεί το κοινό στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ Female Pleasure [Γυναικεία Ηδονή] της Barbara Miller, την Κυριακή 21 Απριλίου 2019, και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ακολουθεί συζήτηση με το κοινό που θα συντονίσουν η σκηνοθέτης Αντουανέττα Αγγελίδη και η θεωρητικός κινηματογράφου Ρέα Βαλντέν.

Το ντοκιμαντέρ Female Pleasure της Barbara Miller έκανε διεθνή πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο το 2018 (Semaine de la Critique). Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου έλαβε τα Βραβεία της Διεθνούς Αμνηστίας και του WIFT GR. Όπως σημειώνεται στο σκεπτικό της βράβευσης από το WIFT GR, πρόκειται για «μια ταινία ανατρεπτική και πολυπολιτισμική, που προσεγγίζει με γενναιότητα θέματα ταμπού που αφορούν εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο, μια ταινία που αποτελεί πηγή έμπνευσης και αγωνιστικότητας».

Το Female Pleasure παρουσιάζει πέντε γενναίες, ικανές και αποφασισμένες γυναίκες που σπάνε τη σιωπή που τους επέβαλαν οι πατριαρχικές κοινωνίες και οι θρησκευτικές κοινότητες στις οποίες ανήκουν. Με απίστευτη δύναμη και θετική ενέργεια, η Deborah Feldman, η Leyla Hussein, η Rokudenashiko, η Doris Wagner και η Vithika Yadav μάχονται για την σεξουαλική απελευθέρωση και την αυτονομία των γυναικών, πέρα από σύνορα, θρησκευτικούς κανόνες και πολιτισμικούς περιορισμούς.

Και νικούν. Αλλά η νίκη τους δεν έρχεται χωρίς τίμημα: όλες τους έχουν αντιμετωπίσει δημόσια διαπόμπευση, απειλές και διώξεις, και εξοστρακισμό από τις κοινότητες στις οποίες μεγάλωσαν. Το Female Pleasure αποκαλύπτει τους μηχανισμούς που καθορίζουν τη θέση των γυναικών μέχρι σήμερα, διατρέχοντας κουλτούρες, θρησκείες και ηπείρους: από την Ιαπωνία έως την Ινδία, από την μουσουλμανική Σομαλική διασπορά έως την χασιδική κοινότητα στο Μπρούκλιν και τον καθολικό κλήρο στην Ευρώπη. Αυτές οι γυναίκες αποφάσισαν να παλέψουν. Το κουράγιο και η δύναμή τους αποτελούν ζωντανό παράδειγμα αντίστασης και της δυνατότητας να αλλάξουν και οι πιο καταπιεστικές κοινωνικές δομές.

Η προβολή του Female Pleasure κλείνει για φέτος τη σειρά προβολών H Προκλητική Γοητεία της Γυναικείας Ματιάς που διοργανώνει το WIFT GR. Προβάλλονται ταινίες φτιαγμένες από γυναίκες, με ανατρεπτικό βλέμμα, που προτείνουν μη στερεοτυπικές αντιλήψεις του φύλου και θέτουν ερωτήματα. Μετά την κάθε προβολή, ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.