H Ελληνο – Ινδική εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Διάδραση και με την υποστήριξη της Ινδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, οργανώνουν το 2ο Φεστιβάλ Ινδικής Μουσικής «Τούντζι Μέλα» το Σάββατο 4 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς και την Παρασκευή 10 Ιουνίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με την συμμετοχή διάσημων δεξιοτεχνών του είδους.

Μια ιδιαίτερη συνάντηση πολιτισμών, μια μυσταγωγία ήχων και ρυθμών, για δυο μοναδικές βραδιές στην Αθήνα, το «Τούνζι Μέλα» φέρνει κοντά μας την μαγεία της μακραίωνης Ινδικής μουσικής, η οποία μέσω της πνευματικής της σχέσης με τον διαλογισμό έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Ορισμένοι από τους σημαντικότερους Ινδούς μουσικούς εκπροσώπους των δύο κορυφαίων ειδών της παραδοσιακής ινδικής μουσικής, της Ντρούπαντ και της Καγιάλ θα μας μεταφέρουν στον πυρήνα του Ινδικού Πολιτισμού μέσω μιας μοναδικής εμπειρίας πνευματικής και συναισθηματικής αναγέννησης. Ανάμεσά τους ο Ουντάι Μπαβαλκάρ, πασίγνωστος τραγουδιστής της Ντρούπαντ και ο Παντίντ Ραμκουμάρ Μίσρα, δεξιοτέχνης της τάμπλα και ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους εκπροσώπους της Καγιαλ σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Η Ινδική μουσική είναι κυρίως πνευματική και είναι συνδεδεμένη με την ψυχή. Ο κάθε μουσικός που βρίσκεται μπροστά στο κοινό λαμβάνει υπόψη του το χώρο όπου βρίσκεται, το χρόνο που έχει στη διάθεσή του να παίξει, τα συναισθήματα του καθώς και τα συναισθήματα που θέλει να επικοινωνήσει στο κοινό του. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, καθώς η ινδική μουσική προκύπτει από μια έντονη προσωπική σχέση με το Θείο, ο καλλιτέχνης στοχεύει στην κατάκτηση της πνευματικής και όχι της αυστηρά καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

1η ενότητα Μουσική Ντρούπαντ (Dhrupad)

Η Ντρούπαντ είναι η κατεξοχήν διαλογιστική μουσική της Ινδίας, την ονομάζουν προκλασσική, ενώ χρονολογείται από το 2500 π.Χ. Η μουσική αυτή ερμηνεύεται με βάση τρία στοιχεία. Το σουρ (κούρδισμα – νότα), το ταλ (παλμός) και το λάγια (μετακίνηση). Για να επιτευχθεί η σωστή ερμηνεία πρέπει ο ερμηνευτής να κινείται με εξαιρετική δεξιότητα ανάμεσα στις νότες και τους παλμούς με απόλυτη ακρίβεια και σταθερότητα. Η ερμηνεία της μουσικής αυτής συνιστά μια από τις πιο αρχαίες μορφές διαλογισμού. Στην ντρούπαντ, η πρώτη νότα αντικατοπτρίζει το κενό συναίσθημα, ενώ η μετακίνηση ανάμεσα στις νότες προκαλεί την εναλλαγή των συναισθημάτων. Αυτή η σχεδόν θρησκευτική κατάνυξη προϋποθέτει την απόλυτη αφιέρωση του ακροατή αλλά και την απόλυτη δεξιότητα του μουσικού και του ερμηνευτή.

Στην ενότητα τραγουδά ένας από τους διασημότερους Ινδούς τραγουδιστές της Ντρούπαντ ο Ουντάι Μπαβαλκάρ, ενώ τον συνοδεύει με το κρουστό πακάγουατζ ο Γιώργος Γληνός.

2η ενότητα Μουσική Καγιάλ (Khayal)

Καγιάλ θεωρείται η κλασσική μουσική της Ινδίας. Πρόκειται για το πιο δημοφιλές είδος μουσικής στην χώρα, ενώ εκπρόσωποι της την έχουν ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μουσική αυτή, ακολουθώντας τις τρεις βασικές αρχές που ακολουθεί και η Ντρούπαντ, δίνει έμφαση στην μελωδική και ρυθμική δομή, έχει πολλά διαφορετικά στυλ μουσικά και μπορεί να εκφραστεί και να ερμηνευτεί με πάρα πολλούς τρόπους. Ένας από τους διασημότερους διεθνώς μουσικούς καγιάλ είναι ο Ραβί Σανκάρ, ενώ το είδος της μουσικής που ακούγεται στις ταινίες του Μπόλυγουντ είναι αρκετές φορές καγιάλ.

Στην ενότητα αυτή ερμηνεύουν οι δεξιοτέχνες Ραμ Κουμάρ Μίσρα (τάμπλα), Γκοβίντα Γκοσγουάμι (σιτάρ), Ερίκ Αλσεν (σενάι) και συνοδεύει ο Γιάννης Ζάννης (τάμπλα).