Αισχύλεια 2019: Μια γιορτή πολιτισμού επιστρέφει για 45η χρονιά

Ένα από τα επιδραστικότερα και μακροβιότερα φεστιβάλ στην ελληνική επικράτεια με ένα πλούσιο πρόγραμμα για ακόμη μία χρονιά

Τα 45 του χρόνια γιορτάζει το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2019, που διοργανώνει με συνέπεια ο Δήμος Ελευσίνας, με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει προτάσεις πολιτισμού υψηλής αισθητικής και ποιότητας. Πρόκειται για ένα από τα επιδραστικότερα και μακροβιότερα φεστιβάλ στην ελληνική επικράτεια, που έχει τιμηθεί με ευρωπαϊκή διάκριση ως ένα από τα καλύτερα Φεστιβάλ της Ευρώπης, το οποίο αποτελεί σημαντικό βήμα πολιτισμού όχι μόνο για τους κατοίκους της πόλης, αλλά της Αττικής γενικότερα.

Στη 45η διοργάνωση του, το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2019 περιλαμβάνει αυστηρά επιλεγμένες εκδηλώσεις μία προς μία, θεατρικές, μουσικές, κινηματογραφικές. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, με φόντο την παραλία της Ελευσίνας, στο Παλαιό Ελαιουργείο, έναν χώρο, που έχει άρρηκτα συνδεθεί με τα Αισχύλεια και έχει αγαπήσει το φιλότεχνο κοινό. Ο Πολιτισμός είναι σήμα κατατεθέν για την Ελευσίνα και το όχημά της για μια άλλη εικόνα της πόλης που καταξιώνεται ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση του κοινού.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2019 φιγουράρουν σημαντικοί συνθέτες, τραγουδιστές, άνθρωποι του τραγουδιού: όπως οι: Γιώργος Νταλάρας, Λίνα Νικολακοπούλου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Παύλος Παυλίδης, Χαΐνηδες, κ. ά.

Επίσης παραστάσεις που συζητήθηκαν το καλοκαίρι, αρκετές από τις οποίες προέρχονται από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπως: «Ορέστεια», «Ικέτιδες» (Εθνικό Θέατρο), «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», (ΚΘΒΕ), «Εκκλησιάζουσες» (Θέατρο Τέχνης), κ.ά.

Το πρόγραμμα

Πιο συγκεκριμένα οι φετινές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 25 Αυγούστου με μια μαγευτική βραδιά στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Η στιχουργός των μεγάλων επιτυχιών Λίνα Νικολακοπούλου μας καλεί να «Πάμε κάπου…» και δίνει το στίγμα της σε μια μοναδική βραδιά με βασική ερμηνεύτρια την Αργυρώ Καπαρού. Συμμετέχουν σε μια διαφορετική συνύπαρξη ο πολυδιάστατος καλλιτέχνης Άγγελος Παπαδημητρίου και ο Σταύρος Σιόλας. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ακολουθεί στις 27 Αυγούστου η θεατρική παράσταση «Αλαντίν», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαϊτη, επειδή τα Αισχύλεια έχουν πάντα χώρο και για τους μικρούς θεατρόφιλους. Επίσης με ελεύθερη είσοδο.

Στις 28 Αυγούστου η σκυτάλη περνάει στον Παύλο Παυλίδη & τους B-movies, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ένα ανανεωμένο δυναμικό συναυλιακό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει αναδρομή σε όλη τη μουσική πορεία του Παύλου Παυλίδη, τόσο από την αξέχαστη εποχή των Ξύλινων Σπαθιών, όσο και από τη μετέπειτα δισκογραφία του. Τη συναυλία ανοίγουν οι Next Time Passions, ένα συγκρότημα που ξεκίνησε ως μια παρέα φίλων από την Ελευσίνα και σηματοδότησε την αρχή της εγχώριας indie σκηνής.

Η κολεκτίβα των Χαΐνηδων έχει το λόγο στις 30 Αυγούστου με μια μουσική παράσταση.

Την 1η Σεπτεμβρίου μια καινοτόμα πρόταση από το Εθνικό Θέατρο: Τρεις σκηνοθέτιδες, η Ιώ Βουλγαράκη, η Λίλλυ Μελεμέ και η Γεωργία Μαυραγάνη, παρουσιάζουν σε ενιαία παράσταση την «Ορέστεια» του Αισχύλου, τη μοναδική σωζόμενη τριλογία του αρχαίου δράματος. Η κάθε μια σκηνοθέτης έχει αναλάβει από ένα έργο της τριλογίας δίνοντας τη σκυτάλη στην επόμενη.

Στις 2 Σεπτεμβρίου τα Αισχύλεια συστήνουν στο κοινό το συγκρότημα Κοινοί Θνητοί που έρχεται από την Εύβοια. Η μουσική τους δεν ανήκει σε ένα συγκεκριμένο είδος αλλά αποτελεί μίξη από ροκ, χιπ χοπ, και ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Στις 3 Σεπτεμβρίου η 5η Εποχή παρουσιάζει το αριστούργημα του Μολιέρου «Δον Ζουάν», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του πολλές παραγωγές υψηλού επιπέδου και αισθητικών απαιτήσεων που παρουσιάστηκαν με επιτυχία σε όλη την Ελλάδα, επί σειρά ετών.

Στις 4 Σεπτεμβρίου δύο τραγουδοποιοί με παράλληλες διαδρομές σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Νίκος Πορτοκάλογλου, προσγειώνονται δυναμικά στη σκηνή του Παλαιού Ελαιουργείου για να παρουσιάσουν την πολύ επιτυχημένη παράσταση τους «Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά». Μαζί τους οι Steve Tesser και η Αγάπη Διαγγελάκη.

Με την τραγωδία «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη συμμετέχει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στις 6 Σεπτεμβρίου στα Αισχύλεια. Η μετάφραση είναι του Παντελή Μπουκάλα και η σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού. Η Ανθή Ευστρατιάδου που τιμήθηκε με το 11ο «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» για την θεατρική περίοδο 2016 ερμηνεύει τον ρόλο της Ιφιγένειας.

Στις 9 Σεπτεμβρίου μια ανατρεπτική όπερα-περφόρμανς με κυβερνο-πανκ αισθητική που εμπνέεται από το αλληγορικό κείμενο του Πλάτωνα, σε σύλληψη, λιμπρέτο, σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου, μουσική σύνθεση–ενορχήστρωση Τηλέμαχου Μούσα.

Η Ελεονώρα Ζουγανέλη στην πρώτη εμφάνισή της στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας έρχεται στις 11 Σεπτεμβρίου για να μας τραγουδήσει «Κάπου σε έχω ξαναδεί» και άλλες αγαπημένες επιτυχίες της, έχοντας στο πλευρό της τον συνθέτη Γιάννη Χριστοδουλόπουλο.

Στις 13 Σεπτεμβρίου το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει τη μουσική εκδοχή της κωμωδίας του Αριστοφάνη “Εκκλησιάζουσες-Η οπερέτα» σε μία παράσταση σκηνοθετημένη από την Μαριάννα Κάλμπαρη. Στις 15 Σεπτεμβρίου το λόγο έχουν οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη, σε μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.

Μια εμβληματική τραγωδία για τον πόλεμο, τους νεκρούς του, την υπαρξιακή αγωνία, την αξιοπρέπεια, την πίστη και τη γυναικεία αντοχή, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

Μια μοναδική βραδιά στις 16 Σεπτεμβρίου με το μουσικό αφιέρωμα στον στιχουργό και ποιητή Μάνο Ελευθερίου που παρουσιάζουν ο Γιώργος Νταλάρας, μαζί με τον Μίλτο Πασχαλίδη και την Ασπασία Στρατηγού.

Στις 18 Σεπτεμβρίου έρχεται η παράσταση “Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι” της θεατρικής ομάδας Patari Project σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου. Εμπνευσμένη από το ομώνυμο επικό, αφηγηματικό ποίημα του Ησιόδου (7ος αι. π.Χ.) για τις απαρχές του κόσμου, φέρνει στο Φεστιβάλ Αισχύλεια, ένα γαμήλιο γλέντι αλλιώτικο από τ’ άλλα.

Η νέα παράσταση χορού του Παύλου Κουρτίδη, «Γενοκτονία» που θα παρουσιαστεί στις 20 Σεπτεμβρίου είναι ύμνος σε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας. Μία εναλλακτική ματιά της τραγικής ιστορίας, μέσα από τη δυναμική της ανθρώπινης κίνησης.

Μια βραδιά σε τζαζ ηχοχρώματα στις 23 Σεπτεμβρίου με το συγκρότημα AVLOS. Στις 24 Σεπτεμβρίου μουσικές Περιπλανήσεις σε μια μουσική συναυλία συνοδευόμενη από video-art εγκατάσταση. Πιάνο, Λυδία Λινάρδου. Μουσική σύνθεση και κιθάρα, Κώστας Παρισιάδης. Σενάριο, σκηνοθεσία, μοντάζ Κατερίνα Βλάχμπεη.

Η αυλαία πέφτει στις 28 Σεπτεμβρίου με τη Θεατρική Σκηνή του Δήμου Ελευσίνας, που συμπληρώνει φέτος 13 δημιουργικά χρόνια θεατρικής διαδρομής με συστηματική δουλειά και θεατρική αγωγή, υπηρετώντας το θέατρο και τον πολιτισμό. Φέτος παρουσιάζει το «Ρωμέικο Πανόραμα», ένα θεατρικό οδοιπορικό που διατρέχει ανάγλυφα και γλαφυρά την ιστορία της νεότερης Ελλάδας από την παλιγγενεσία μέχρι σήμερα. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Θεοδώρου.

Κινηματογραφικό πρόγραμμα

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ταινίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος οι οποίες προβάλλονται από 26 Αυγούστου ως τις 17 Σεπτεμβρίου στον Θερινό Κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας με είσοδο μόλις 5 ευρώ.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Κυριακή 25/8 | Μουσική

«Πάμε κάπου… με την Λίνα Νικολακοπούλου»
Ερμηνεύει η Αργυρώ Καπαρού
Καλεσμένοι επί σκηνής: Λίνα Νικολακοπούλου, Άγγελος Παπαδημητρίου & Σταύρος Σιόλας
Συνδιοργάνωση με Εφορία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων.
Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας
Είσοδος ελεύθερη

Τρίτη 27/8 | Θέατρο

«Αλαντίν»
Παιδικό θέατρο
Σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαϊτη
Είσοδος ελεύθερη (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Τετάρτη 28/8 | Μουσική

Παύλος Παυλίδης & B-Movies
Opening act: Next Time Passions

Παρασκευή 30/8 | Μουσική

Χαϊνηδες
Θεατράκι, Πάρκο Μαγούλας
Είσοδος Ελεύθερη

Κυριακή 1/9 | Θέατρο

Μια καινοτόμα πρόταση από το Εθνικό Θέατρο: Τρεις σκηνοθέτιδες, η Ιώ Βουλγαράκη, η Λίλλυ Μελεμέ και η Γεωργία Μαυραγάνη, παρουσιάζουν σε ενιαία παράσταση την Ορέστεια του Αισχύλου, τη μοναδική σωζόμενη τριλογία του Αρχαίου Δράματος. Η κάθε μια σκηνοθέτης έχει αναλάβει από ένα έργο της τριλογίας δίνοντας τη σκυτάλη στην επόμενη.
«Αγαμέμνων»
Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη
«Χοηφόροι»
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
«Ευμενίδες»
Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη

Δευτέρα 2/9 | Μουσική

Το Φεστιβάλ Συστήνει : ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ
Οι Κοινοί Θνητοί είναι ένα συγκρότημα από την Εύβοια. Η μουσική τους δεν ανήκει σε ένα συγκεκριμένο είδος και αυτό το καταλαβαίνει κανείς από τα όργανα που χρησιμοποιούν και τους ρυθμούς στους οποίους βασίζονται. Είναι μια μίξη από ροκ, χιπ χοπ, και ελληνική παραδοσιακή μουσική.
Οι ίδιοι παίζουν, ηχογραφούν και τραγουδούν όλο το υλικό τους. Η στιχουργική τους στο μεγαλύτερο μέρος της έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα και δημιουργεί έναν κοινωνικό προβληματισμό. Δεν πιστεύουν πως η τέχνη θα αλλάξει τον κόσμο, αλλά πως με σύμμαχο την τέχνη η αλλαγή του κόσμου αποκτά ρυθμό.

Γενική είσοδος 5 ευρώ

Τρίτη 3/9 | Θέατρο

«Δον Ζουάν», Μολιέρου
Σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

Τετάρτη 4/9 | Μουσική

«Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά» Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Νίκος Πορτοκάλογλου

Παρασκευή 6/9 | Θέατρο

«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, ΚΘΒΕ
Σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού

Κυριακή 8/9 | 5ος Ημιμαραθώνιος «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού»

Διαδρομή Αθήνα- Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού
Αγώνας 21 χλμ., εκκίνηση: Κεραμεικός, ώρα: 08.30.
Αγώνας5 χλμ., εκκίνηση: Ελευσίνα, ώρα: 09.00.

Δήλωση συμμετοχής: eleusisimimarathon.gr

Δευτέρα 9/9 | Όπερα – Performance

To Σπήλαιο, ODC Ensemble
Σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου
Μια ανατρεπτική όπερα-περφόρμανς με κυβερνο-πανκ αισθητική που εμπνέεται από το αλληγορικό κείμενο του Πλάτωνα

Τετάρτη 11/9 | Μουσική

Ελεωνόρα Ζουγανέλη
Μαζί της ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος

Παρασκευή 13/9 | Θέατρο

«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη- Η οπερέτα, Θέατρο Τέχνης
Σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη
Είσοδος με πρόσκληση από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, κατόπιν επικοινωνίας στα τηλ. 213 2047003, 2132047117

Κυριακή 15/9 | Θέατρο

«Ικέτιδες» του Ευριπίδη, Εθνικό Θέατρο
Σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού

Δευτέρα 16/9 | Μουσική

Γιώργος Νταλάρας – Μίλτος Πασχαλίδης – Ασπασία Στρατηγού
Αφιέρωμα στον δημιουργό Μάνο Ελευθερίου

Τετάρτη 18/9  | Θέατρο

Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι
Patari Project
Σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου

Παρασκευή 20/9 | Παράσταση χορού

«Γενοκτονία»
Σκηνοθεσία και χορογραφία Παύλου Κουρτίδη

Ένας ύμνος σε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας. Μία εναλλακτική ματιά της τραγικής ιστορίας, μέσα από τη δυναμική της ανθρώπινης κίνησης. Ο σύγχρονος χορός για πρώτη φορά θα αναδείξει την ανθρώπινη πλευρά του δράματος. Βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά ντοκουμέντα του Πόντου η «Γενοκτονία» έρχεται να πει μία σκληρή αλήθεια μέσα από τα σώματα των ζώντων για όλες τις Γενοκτονίες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ένας ύμνος των απογόνων όσων βασανίστηκαν και όσων επέζησαν της πιο βάρβαρης απόπειρας εξόντωσης ενός ολόκληρου λαού. Μία βαθιά αφύπνιση και μία φωνή που θα ακουστεί παντού. Όχι μόνο για τους προγόνους μας αλλά και για όλους τους γενοκτονημένους λαούς.

Στιγμιότυπα και σκηνές έντονου χορευτικού διαλόγου αλλά και δυναμικά συμβολικές παρεμβάσεις επί σκηνής αλληλεπιδρούν με εναλλαγές κορύφωσης της έντασης στην χορογραφική δραματοποίηση.

Η «Γενοκτονία», είναι μια παράσταση χορού, μέσα από τη ματιά του σημερινού Έλληνα, η οποία θα προκαλέσει, θα προβληματίσει και θα ζωντανέψει πρόσφατες μνήμες.

Δευτέρα 23/9 | Μουσική

AVLOS -average lenght of stay
Ελεύθερος αυτοσχεδιασμός πειραματικής Jazz

Τρίτη 24/9 | Μουσική

Περιπλανήσεις, μια μουσική συναυλία συνοδευόμενη από video-art εγκατάσταση
Πιάνο, Λυδία Λινάρδου
Μουσική σύνθεση και κιθάρα, Κώστας Παρισιάδης
Σενάριο, σκηνοθεσία, μοντάζ Κατερίνα Βλάχμπεη
Τρεις νέοι δημιουργοί προσκαλούν τους θεατές σε ένα πολυαισθητηριακό ταξίδι με όχημα τη μουσική, το λόγο και την εικόνα, συνδέοντας συνθέσεις του παρελθόντος με τις αναδυόμενες νότες και σκηνές του σύγχρονου κόσμου.
Γενική είσοδος 5€

Σάββατο 28/9 | Θέατρο

ΡΩΜΕΪΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, η Ελλάδα των Θαυμάτων, των Υπάτων και των Πάτων Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας
Παλαιό Ελαιουργείο
Είσοδος Ελεύθερη

Κινηματογράφος

Παραλία Ελευσίνας  | Ώρα έναρξης: 21.15

29/8: Ακίνητο ποτάμι σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή
Γενική είσοδος 5€

31/8: 1968 σκηνοθεσία Τάσου Μπουλμέτη
Γενική είσοδος 5€

5/9: The waiter σκηνοθεσία Στιβ Κρικρή
Γενική είσοδος 5€

10/9: Η Ευνοούμενη σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου
Γενική είσοδος 5€

12/9: Προβολή ταινιών μικρού μήκους
Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν σκηνοθεσία Βασίλη Κεκάτου
Όλα για όλα σκηνοθεσία Μαρίνου Σκλαβουνάκη
Χρυσόψαρο σκηνοθεσία Γιώργου Αγγελόπουλου
Είσοδος Ελεύθερη

17/9: Η δουλειά της σκηνοθεσία Νίκου Λαμπότ
Γενική είσοδος 5€

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.