Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνει φέτος ραντεβού με το σινεφίλ κοινό από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου 2014 στην έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Το 55ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικά ονόματα από τον κινηματογραφικό χώρο: Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Χάνα Σιγκούλα / Hanna Schygulla, ο πρωτοπόρος Σέρβος κινηματογραφιστής Ζέλιμιρ Ζίλνικ, ο Ούγγρος σκηνοθέτης Κόρνελ Μούντρουτσο / Kornél Mundruczó, η πρόσφατη ταινία του οποίου Λευκός θεός (βραβείο τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στο φεστιβάλ Κανών) θα ανοίξει την αυλαία του Φεστιβάλ, ο Ραμίν Μπαχράνι / Ramin Bahrani, απ’ τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους του νέου ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά και ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Φατίχ Ακίν, με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του The Cut.

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε για το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται τον Νοέμβριο του 2015

Το Διεθνές Διαγωνιστικό φιλοξενεί τις πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, επιλογές του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη. Με πνεύμα διερεύνησης και βασικό προσανατολισμό την ανακάλυψη νέων τάσεων και δημιουργών, στο προσκήνιο του τμήματος τοποθετούνται σκηνοθέτες που εκφράζονται με πρωτοτυπία και τόλμη, πειραματίζονται με την κινηματογραφική γλώσσα και, εν τέλει, αρθρώνουν τις πιο πρωτοποριακές φωνές της σύγχρονης πραγματικότητας στην Έβδομη Τέχνη. Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 14 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό («Θόδωρος Αγγελόπουλος»), τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο-Ειδικό βραβείο επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγματος), τα οποία θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Ανάμεσά τους και δυο ελληνικές ταινίες, το φιλμ Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ και το Forget Me Not του Γιάννη Φάγκρα.

Η ταινία Λευκός θεός / White God του Κόρνελ Μούντρουτσο ανοίγει την αυλαία του 55ου ΦΚΘ την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 στο Ολύμπιον, παρουσία του σκηνοθέτη. Στο φιλμ, ένα συναρπαστικό κράμα κινηματογραφικών ειδών, ηρωίδα είναι η 13χρονη Λίλι, η οποία επαναστατεί ενάντια στον κόσμο των ενηλίκων. Ταυτόχρονα, ο πιστός σκύλος της ηγείται μιας άγριας εξέγερσης των τετράποδων εναντίον των ανθρώπων, σε μια αλληγορική «δήλωση αλληλεγγύης για τους περιθωριοποιημένους και τους καταπιεσμένους», όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης, στον οποίο φέτος το φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα.

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξη του / A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence του σπουδαίου σουηδού δημιουργού Ρόι Άντερσον, στο έργο του οποίου η φετινή διοργάνωση πραγματοποιεί αφιέρωμα. Το σπονδυλωτό φιλμ, το οποίο απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, ολοκληρώνει την τριλογία του σκηνοθέτη με θέμα «το να είσαι άνθρωπος» και μέσα από το γνώριμο σουρεαλιστικό ύφος του, αγγίζει διαχρονικές θεματικές, όπως η θνητότητα, τα γηρατειά και η αγάπη.

Στο πλαίσιο του τμήματος Ειδικές Προβολές, θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη οι νέες, πολυαναμενόμενες ταινίες καταξιωμένων δημιουργών και πιο συγκεκριμένα, των Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν, Φατίχ Ακίν, Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, Ναόμι Καβάσε, Αμπντεραμάν Σισακό, Σουσάνε Μπίερ, Όλε Κρίστιαν Μάντσεν και Κρίστιαν Πέτσολντ.

Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των Βαλκανίων αναδεικνύεται για ακόμη μια χρονιά μέσα από το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, το πρόγραμμα που επιμελείται ο Δημήτρης Κερκινός και το οποίο παρουσιάζει ένα σύγχρονο πανόραμα του κινηματογράφου της βαλκανικής χερσονήσου. Θεματικά και αισθητικά πλούσιο, το βαλκανικό σινεμά τροφοδοτεί φέτος έναν διάλογο που εκτείνεται από το άτομο για να φτάσει στο σύνολο και θίγει πολλαπλούς προβληματισμούς. Σκηνοθέτες νέοι και καταξιωμένοι υπογράφουν φέτος τις ταινίες του βαλκανικού προγράμματος, ανάμεσά τους και οι πολυβραβευμένοι Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Κορνέλιου Πορουμπόιου και Κουτλούγ Αταμάν.

Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο φετινό εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Νεανική Οθόνη» ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ταινίες από όλον τον κόσμο που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα και έχουν ως απώτερο στόχο την ένταξη της τέχνης του κινηματογράφου στη μαθησιακή διαδικασία και την ανάπτυξη μιας αμφίδρομης ανοιχτής και σταθερής σχέσης των μαθητών με το χώρο του κινηματογράφου.

Η Αγορά, η οποία θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 8 Νοεμβρίου 2014 στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα.

Ο κύκλος της Αγοράς του ΦΚΘ περιλαμβάνει:

10ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads (4-8 Νοεμβρίου 2014)
Σημαντική ενότητα της Αγοράς, το Φόρουμ Συμπαραγωγών
Crossroads, με επικεφαλής την Marie-Pierre Macia, φέτος κλείνει δέκα χρόνια ζωής, μια συγκυρία που συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων ελληνικού κινηματογράφου. Με βάση αυτό το σκεπτικό, φέτος δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική παραγωγή και από τα 13 κιν/κά σχέδια που συμμετέχουν, τα 6 είναι ελληνικά. Το Crossroads υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe του MEDIA. Ανάμεσα στα βραβεία του τμήματος περιλαμβάνονται και το βραβείο της ελληνικής εταιρίας post-production 2|35 Inc για συμπαραγωγή (εικόνα και ήχο) στο βραβευμένο κινηματογραφικό σχέδιο, το βραβείο του CNC (Centre National du Cinema et de l’ image animee), που προσφέρει 7.000 ευρώ για την ανάπτυξη του σεναρίου και το βραβείο του τηλεοπτικού σταθμού ARTE France, που προσφέρει για πρώτη φορά βραβείο 6.000 ευρώ σε ένα κιν/κό σχέδιο.

Τα Agora Works in Progress (6 Νοεμβρίου 2014)
Φέτος στα Agora Works in Progress συμμετέχουν 10 ταινίες, οι οποίες βρίσκονται στην τελική τους φάση και προέρχονται ή είναι συμπαραγωγές από τις ακόλουθες χώρες: Αίγυπτο, Ελλάδα, Γερμανία, Γεωργία, Γαλλία, Λιθουανία, Νότια Αφρική, Παλαιστίνη, Ρουμανία και Τουρκία. Και φέτος συνεχίζεται η συνεργασία της Αγοράς με την εταιρεία Graal, από τις σημαντικότερες εταιρείες post-production στην Ελλάδα, η οποία προσφέρει υπηρεσίες post-production στη βραβευμένη ταινία.

Το Agora Film Market με Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (1-8 Νοεμβρίου 2013)
Η ψηφιακή βιντεοθήκη Agora Film Market της Αγοράς του ΦΚΘ προωθεί την πλειοψηφία των ταινιών που συγκαταλέγονται στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Φέτος στο Agora Film Market εντάσσονται 205 διεθνείς τίτλοι ταινιών, οι οποίες έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν σε επαγγελματίες του χώρου (εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων-sales agents, διανομείς, εκπροσώπους φεστιβάλ), καθώς και σε δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Πραγματικότητα και θαύμα»
Masterclass
με τον Ζέλιμιρ Ζίλνικ
Αίθουσα Παύλος Ζάννας – Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, 11:00

Ο Σέρβος σκηνοθέτης Ζέλιμιρ Ζίλνικ θα παρουσιάσει τη μεθοδολογία που εφαρμόζει στη δημιουργία σχεδόν όλων των έργων του, που καταπιάνονται με τη δέσμευση με τα κοινά, το χιούμορ, το γκροτέσκο, την κωμωδία και τη ρητή κοινωνική κριτική. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, o Ζίλνικ υπήρξε παρατηρητής των παράδοξων και παράλογων πλευρών, τόσο του ανθρώπινου πεπρωμένου όσο και των δομών του κράτους – από τις απαρχές του πρώιμου σοσιαλισμού έως την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού· από την οργάνωση και εκτέλεση του Πολέμου της Γιουγκοσλαβίας (τον οποίο ακολούθησε η διάλυση του κράτους, η εδραίωση της λεγόμενης «δημοκρατίας» και η ήττα της) έως την πιο πρόσφατη τάση του «όρκου πίστης και υποταγής» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συντονίζει ο Δημήτρης Κερκινός.

 «Το σινεμά του Ραμίν Μπαχράνι»
Μ
asterclass και ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη
Αίθουσα Παύλος Ζάννας – Τρίτη 4 Νοεμβρίου, 11:00

Ο Ραμίν Μπαχράνι, ένας από τους πιο παραγωγικούς και αναγνωρισμένους σκηνοθέτες του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, θα παραδώσει masterclass στο πλαίσιο των δράσεων του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο Μπαχράνι θα μιλήσει για το έργο του και τι είναι αυτό που τον υποκινεί ως δημιουργό, καθώς και για θέματα όπως η χρηματοδότηση, η διανομή και άλλες προκλήσεις στην εκτέλεση παραγωγής μιας ταινίας. Την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Το 55ο ΦΚΘ φιλοξενεί την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας, που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το γαλλόφωνο κανάλι TV5 MONDE, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και την Unifrance. Στο πλαίσιο της Ημέρας Γαλλοφωνίας θα προβληθούν 3 γαλλόφωνες ταινίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης. Πρόκειται για τα φιλμ Ο πίνακας / Le Tableau του Ζαν-Φρανσουά Λαγκυονί, Τα κορίτσια/Girlhood της Σελίν Σιαμά / Céline Sciamma και Η απαγωγή του Μισέλ Ουελμπέκ / LEnlevement de Michel Houellebecq του Γκιγιώμ Νικλού.