Φεστιβάλ Ντέιβιντ Λιντς

Οκτώ από τις καλύτερες ταινίες του David Lynch σε ένα διαφορετικό μαραθώνιο ταινιών

Η γιορτή της σινεφιλίας συνεχίζεται στον κινηματογράφο Άστυ ολόκληρο τον Ιούλιο και τη σκυτάλη από το Ταινιόραμα παίρνει το Φεστιβάλ Ντέιβιντ Λιντς, από την Πέμπτη 9 έως την Τετάρτη 22 Ιουλίου για να ξανασυστήνει τη φιλμογραφία του αιρετικού Αμερικανού σκηνοθέτη.

Οκτώ από τις καλύτερες ταινίες του δημιουργού, που έχουν λατρέψει τα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας, σε ένα διαφορετικό μαραθώνιο ταινιών. Καθημερινά, δύο προβολές ταινιών με ένα ενιαίο εισιτήριο προσφέρουν την παράξενη κινηματογραφική μυσταγωγία δια χειρός David Lynch.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών του Φεστιβάλ Ντέιβιντ Λιντς:

9 – 10 Ιουλίου
17:30: Μulholland Drive
20:00: Inland Empire
23:00: Μulholland Drive

11 – 12 Ιουλίου
18:00: The Straight Story
20:00: Eraserhead
22:00: The Straight Story

13 – 14 – 15 Ιουλίου
18:00: Χαμένη Λεωφόρος
20:20: Ατίθαση Καρδιά
22:30: Χαμένη Λεωφόρος

16 – 17 Ιουλίου
18:00: Eraserhead
20:00: Inland Empire
23:00: The Straight Story

18 – 19 Ιουλίου
18:00: Ατίθαση Καρδιά
20:10: The Straight Story
22:10: Ατίθαση Καρδιά

20 – 21 – 22 Ιουλίου
18:00: Ο Άνθρωπος Ελέφαντας
20:05: Μπλε Βελούδο
22:10: Ο Άνθρωπος Ελέφαντας

Λίγα λόγια για τις ταινίες του αφιερώματος

Μulholland Drive (2001)
Μια νεαρή ενζενί, που μόλις κατέφτασε στο Λος Άντζελες με κρυφό όνειρο να γίνει ηθοποιός, ανακαλύπτει στο διαμέρισμά της μια κυνηγημένη κοπέλα που πάσχει από αμνησία. Στην προσπάθειά της να τη βοηθήσει, θα βυθιστεί σε έναν παράξενο κόσμο όπου τα ίδια πρόσωπα, αλλά με άλλες ταυτότητες, κινούνται σε παράλληλο σύμπαν. Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών. Με τη Ναόμι Γουότς.

Inland Empire (2006)
Η Νίκι Γκρέις, σταρ του σινεμά, ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει στο ριμέικ μιας πολωνικής ταινίας. Στα γυρίσματα θα ερωτευτεί τον παρτενέρ της και θα μάθει για την κατάρα που άφησε ημιτελή την παλιά ταινία. Βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας. Με τους Τζέρεμι Άιρονς, Λόρα Ντερν, Χάρι Ντιν Στάντον.

The Straight Story (1999)
Η αληθινή ιστορία του 73χρονου Άλβιν Στρέιτ, ο οποίος, για να επισκεφθεί τον άρρωστο αδελφό του, διέσχισε εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Αϊόβα ως στο Γουισκόνσιν πάνω σε μια μηχανή του γκαζόν, επειδή, λόγω κακής όρασης δεν είχε άδεια οδήγησης. H πιο κανονική ταινία του Λιντς, με υποψηφιότητες στα Όσκαρ και τις Χρυσές Σφαίρες.

Eraserhead (1976)
Ένας δυστυχής υπάλληλος παντρεύεται την έγκυο φίλη του και στη συνέχεια μένει κλεισμένος στο σπίτι ώστε να φροντίσει το παιδί τους, ένα φρικτό και δύσμορφο πλάσμα. Σουρεαλισμός, τρόμος και παράνοια, τα συστατικά δηλαδή που έκαναν γνωστό το κινηματογραφικό σύμπαν του Λιντς, όλα τους σε αυτή την ταινία της πρώιμης φιλμογραφίας του. Βραβείο στο φεστιβάλ του Αβοριάζ. Με τον Τζακ Νανς.

Χαμένη Λεωφόρος (1996)
Ένας σαξοφωνίστας που πιστεύει ότι η γυναίκα του τον απατά οδηγείται στο έγκλημα. Καταδικάζεται σε θάνατο, όμως εξαφανίζεται μυστηριωδώς, και στη θέση του στο κελί των μελλοθανάτων βρίσκεται ένας νεαρός, άγνωστο το πώς και το γιατί. All time classic ταινία του Λιντς, με την Πατρίτσια Αρκέτ στον πρωταγωνιστικό ρόλο και το παρανοϊκό soundtrack του Άντζελο Μπανταλαμέντι.

Ατίθαση Καρδιά (1990)
Έχοντας σκοτώσει έναν κακοποιό ο οποίος αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει, ο Σέιλορ βγαίνει από τη φυλακή και φεύγει με την αγαπημένη του Λούλα για την Καλιφόρνια. Η μητέρα της τελευταίας όμως έχει ορκιστεί να τους σταματήσει με κάθε τρόπο. Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Καννών γι’ αυτό το παράξενο κι ατμοσφαιρικό road movie με τον Νίκολας Κέιτζ.

Ο Άνθρωπος Ελέφαντας (1980)
Στην Αγγλία του 19ου αιώνα ένας γιατρός ανακαλύπτει τον Άνθρωπο Ελέφαντα, έναν εντελώς παραμορφωμένο άντρα που πάσχει από μια σπάνια ασθένεια. Θα τον περιθάλψει αλλά ο άνθρωπος που τον είχε υπό την κηδεμονία του θα τον απαγάγει στη Γαλλία, όπου θα τον περιφέρει σαν δημόσιο θέαμα. Η πιο mainstream ταινία του Λιντς με οκτώ οσκαρικές υποψηφιότητες. Με τους Άντονι Χόπκινς, Τζον Χαρτ, Αν Μπάνκροφτ.

Μπλε Βελούδο (1986)
Ο Τζέφρι, που επέστρεψε πρόσφατα στην πόλη που γεννήθηκε, βρίσκει ένα κομμένο αφτί κι αποφασίζει να λύσει το μυστήριο του. Η έρευνά του τον οδηγεί σε μια μαζοχίστρια τραγουδίστρια κι έναν παρανοϊκό γκάνγκστερ, καθώς και σε ένα σκοτεινό κόσμο διαστροφών και μυστηρίου. Η πλέον εμβληματική και χαρακτηριστική ταινία του Λιντς, που τού χάρισε οσκαρική υποψηφιότητα για τη σκηνοθεσία του. Με τους Ντένις Χόπερ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι και Λόρα Ντερν.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

7 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.