Το Φεστιβάλ Πιάνου Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ 2019 έχει θέμα τον Ρομαντισμό

Οι ήχοι του πιάνου θα πλημμυρίσουν τις δύο σκηνές της ΕΛΣ σε έναν πραγματικό πιανιστικό μαραθώνιο

Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2019, μια μεγάλη γιορτή για τον «βασιλιά των οργάνων», επιστρέφει δριμύτερο για τρίτη χρονιά με ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην καρδιά του ρεπερτορίου του οργάνου: τον ρομαντισμό.

Οι μελωδικοί ήχοι του πιάνου θα πλημμυρίσουν τις δύο σκηνές της ΕΛΣ (Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και Εναλλακτική Σκηνή) σε έναν πραγματικό πιανιστικό μαραθώνιο. To Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης.

Στα πέντε ρεσιτάλ αναγνωρισμένων πιανιστών με διεθνή σταδιοδρομία που θα παρουσιαστούν στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ (5, 6, 26, 27 Νοεμβρίου & 4 Δεκεμβρίου) θα ακουστούν ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου του ρομαντισμού, ενώ στην κεντρική συναυλία του Φεστιβάλ, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος (14 Νοεμβρίου), θα παρουσιαστούν τρία από τα δημοφιλέστερα κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα του ρομαντισμού (1ο Τσαϊκόφσκι, 2ο Ραχμάνινοφ, 1ο Μπραμς). Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός Ντάνιελ Σμιθ.

Οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν απογευματινές συναυλίες ανερχόμενων σολίστ, βραβευθέντων του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης και νέων καλλιτεχνών, καθώς και ένα τριήμερο masterclass με τη Δόμνα Ευνουχίδου (2, 3 & 4 Νοεμβρίου).

Υπάρχει ρομαντισμός σήμερα; Μπορεί να μιλήσει στην ψυχή και τον νου μας η ρομαντική μουσική;

Αναβιώνοντας το ρομαντικό πνεύμα μέσα από εξαιρετικές ερμηνείες μερικών από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες πιανίστες, το φετινό Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ παρουσιάζει ένα πανόραμα των πιο αγαπημένων έργων για το όργανο.

Πάθος, συγκίνηση, λυρικότητα, ενατένιση, μελαγχολία· καθεμιά από τις θεματικές συναυλίες, καθώς και το αφιέρωμα στα μεγάλα κοντσέρτα του ρομαντισμού, αναδεικνύουν διαφορετικές πλευρές της ρομαντικής μουσικής τέχνης, προσφέροντας στους ακροατές μια πνευματική και συγκινησιακή βύθιση στην εκφραστική δύναμη του ρομαντικού μουσικού κόσμου.

Ρεσιτάλ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ

Πέντε μοναδικά ρεσιτάλ πιάνου διακεκριμένων σολίστ με διεθνή σταδιοδρομία θα πραγματοποιηθούν στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στις 5, 6, 26, 27 Νοεμβρίου και 4 Δεκεμβρίου, στις 20.30.

Σολίστ: Δημήτρης Τουφεξής (5.11), Τίτος Γουβέλης (6.11), Λίλια Μπογιατζίεβα (26.11), Νεφέλη Μούσουρα (27.11), Θοδωρής Τζοβανάκης (4.12)

Εισαγωγικές ομιλίες: Κώστας Χάρδας

Δημήτρης Τουφεξής – 5 Νοεμβρίου 2019 / Ώρα έναρξης: 20.30

Ρομαντικές μινιατούρες: Στιγμές στο άπειρο

Έργα των: Φρεντερίκ Σοπέν, 6 πρελούδια από το έργο 28, 3 βαλς, 3 νυχτερινά, Πολωνέζα σε ντο δίεση ελάσσονα έργο 26, αρ. 1, 2 σπουδές, Φραντς Λιστ, Παρηγοριά, αρ. 3, Όνειρο αγάπης, αρ. 3, Γιοχάννες Μπραμς, 3 ιντερμέδια, Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Πρελούδιο σε σολ δίεση ελάσσονα, έργο 32, αρ. 12, Αλεξάντρ Σκριάμπιν, Σπουδή σε ντο δίεση ελάσσονα έργο 2, αρ. 1, Πρελούδιο για αριστερό χέρι σε ντο δίεση ελάσσονα, έργο 9, αρ. 1.

Τίτος Γουβέλης – 6 Νοεμβρίου 2019 / Ώρα έναρξης: 20.30

Εικόνες που τραγουδούν

Έργα των: Φραντς Λιστ, Μνηστεία (Sposalizio) από τα Χρόνια προσκυνήματος ΙΙ, Κλωντ Ντεμπυσσύ, Το νησί της χαράς, Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Πρελούδιο σε σι ελάσσονα, έργο 32, αρ. 10, Ολιβιέ Μεσσιάν, Ασπασμός του βρέφους Ιησού Χριστού από τους Είκοσι στοχασμούς για τον Ιησού Χριστό βρέφος, Γκιλ Σοχάτ, Τρεις αυτοσχεδιασμοί πάνω σε πίνακες, Μοντέστ Μούσσοργκσκι, Εικόνες από μια έκθεση.

Λίλια Μπογιατζίεβα – 26 Νοεμβρίου 2019 / Ώρα έναρξης: 20.30

Με έμπνευση από το παρελθόν για το μέλλον

Έργα των: Γιοχάννες Μπραμς, 4 μπαλάντες, έργο 10, Σεζάρ Φρανκ, Πρελούδιο, χορικό και φούγκα, έργο 18, Φραντς Σούμπερτ, Σονάτα σε σι ύφεση μείζονα.

Νεφέλη Μούσουρα – 27 Νοεμβρίου 2019 / Ώρα έναρξης: 20.30

Ρομαντικές αφηγήσεις

Έργα των: Ρόμπερτ Σούμαν, Καρναβάλι, έργο 9, Φρεντερίκ Σοπέν, Φαντασία – αυτοσχεδιασμός σε ντο δίεση ελάσσονα, έργο 66, Μπαλάντα αρ. 1 σε σολ ελάσσονα, έργο 23, Φραντς Λιστ, Βενετία και Νάπολη, από τα Χρόνια προσκυνήματος ΙΙ.

Θοδωρής Τζοβανάκης – 4 Δεκεμβρίου 2019 / Ώρα έναρξης: 20.30

Εκλεκτικές συγγένειες

Έργα των: Ρόμπερτ Σούμαν, Πεταλούδες, έργο 2, Κλάρα Σούμαν, Νυχτερινό σε φα μείζονα, έργο 6, αρ. 2, Γιοχάννες Μπραμς, Ιντερμέδιο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 117, αρ. 1, Ραψωδία σε σολ ελάσσονα, έργο 79, αρ. 2, Φραντς Σούμπερτ – Φραντς Λιστ, Ο Άτλας, Ο μυλωνάς και το ρυάκι, Ο οργανοπαίχτης, Η Μαργαρίτα στο ροδάνι, Ο οδοιπόρος, Ο βασιλιάς των ξωτικών.

Μεγάλα κοντσέρτα του ρομαντισμού στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ

Η κεντρική συναυλία του Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ 2019 φέρνει τρία από τα δημοφιλέστερα ρομαντικά κοντσέρτα για πιάνο στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ στις 14 Νοεμβρίου, στις 20.00. Έπος, δράμα, λυρικότητα, μελαγχολία εναλλάσσονται αναμοχλεύοντας τον ανθρώπινο συναισθηματικό πλούτο. Οι διακεκριμένοι πιανίστες Κάρολος Ζουγανέλης, Στέφανος Θωμόπουλος, Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης και η Ορχήστρα της ΕΛΣ, υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού Ντάνιελ Σμιθ, γίνονται οι ξεναγοί μας στη ρομαντική έκφραση της ανθρώπινης συγκίνησης.

Μουσική διεύθυνση: Ντάνιελ Σμιθ

Σεργκέι Ραχμάνινοφ
Κοντσέρτο αρ. 2 σε ντο ελάσσονα, έργο 18
Σολίστ Κάρολος Ζουγανέλης

Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Κοντσέρτο αρ. 1 σε σι ύφεση ελάσσονα, έργο 23
Σολίστ Στέφανος Θωμόπουλος

Γιοχάννες Μπραμς
Κοντσέρτο αρ. 1 σε ρε ελάσσονα, έργο 15
Σολίστ Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης

Με την Ορχήστρα της ΕΛΣ

Συναυλίες στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ

Παράλληλα με τα βραδινά ρεσιτάλ του κεντρικού κύκλου, θα πραγματοποιηθούν απογευματινές συναυλίες ανερχόμενων σολίστ, βραβευθέντων του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού του ΦΠΘ και νέων καλλιτεχνών στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, στις 5, 6, 26, 27 Νοεμβρίου και 4 Δεκεμβρίου, στις 18.00.

Βραβευθέντες του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού του ΦΠΘ

Γιάννης Σύμκο, Αναστάσιος-Αχιλλέας Ζαφειρόπουλος (5.11)

Ανεχόμενοι σολίστ

Μάνος Κιτσικόπουλος (26.11)
Χρήστος Μαράντος (4.12)

Νέοι καλλιτέχνες

Αλεξία-Δάφνη Ελευθεριάδου, Αλέξανδρος Κυριακόπουλος, Κασσάνδρα Φουντουλάκη (6.11)
Δημήτρης-Ορφέας Δέμης, Γιώργος Βαρδάκης, Παρασκευή Ράτη (27.11)

Συντελεστές

Καλλιτεχνική επιμέλεια Φεστιβάλ: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.