Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2021 στον Κήπο της Χαρτοποιίας Αιγίου: Η μαύρη σταφίδα του 19ου αιώνα συναντά το χαρτί του 20ού αιώνα

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ 2021

Μια σειρά πολιτιστικών και επιστημονικών δράσεων γύρω από τη φετινή θεματική «Δίκτυα/Networks»

25 Σεπτεμβρίου 2021
- 3 Οκτωβρίου, 2021

To Φεστιβάλ Πριμαρόλια, στην τρίτη του χρονιά φέτος, διεξάγεται από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου στον Κήπο της Χαρτοποιίας Αιγίου.

Σχεδιάζει και διοργανώνει ο οργανισμός Πριμαρόλια, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αιγιαλείας και την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η πλούσια ιστορία της μαύρης σταφίδας στον τόπο αποτελεί άξονα και οδηγό του Φεστιβάλ. Το πολύτιμο νόμισμα της πόλης του Αιγίου και της ευρύτερης περιοχής αποτέλεσε και αποτελεί κινητήριο δύναμη του εμπορίου, της οικονομίας του τόπου και του πολιτισμού της. Μετά από τρία χρόνια παρουσίας, διαμορφώνοντας μια ριζοσπαστική ταυτότητα στις συνδέσεις της σύγχρονης τέχνης και της ιστορικής μνήμης της μαύρης σταφίδας, ο οργανισμός Πριμαρόλια κάνει το επόμενο βήμα σε έναν νέο χώρο.

Λίγο πριν την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της Χαρτοποιίας Αιγίου ενεργοποιεί τον πρώην κήπο της, έναν τόπο ατμοσφαιρικό με ιδιαίτερη μνήμη και συμμετρία, μέρος ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής χαρτιού στα Βαλκάνια (1927). Δικτυώνει νήματα, έργα τέχνης, προφορικές ιστορίες και νέες συνεργασίες. Η μαύρη σταφίδα του 19ου αιώνα συναντά το χαρτί του 20ού αιώνα, αναδεικνύοντας διαδικασίες και ιστορίες με πολιτιστικό και ιστορικό δυνητικό.

Δικτυώνουμε και δικτυωνόμαστε. Η θεματική του Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2021 είναι «Δίκτυα/Networks». Γύρω από την θεματική και έχοντας ως αφετηρία τόσο την πλούσια ιστορία των πριμαρολίων όσο και την συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση, διοργανώνεται μια σειρά εικαστικών, πολιτιστικών και επιστημονικών δράσεων.

Μια βελονιά, μια ιστορία, μια λέξη και μια πράξη στην ώρα της κερδίζει άλλες δέκα. Κορωνίδα των δράσεων του φεστιβάλ αποτελεί η έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο ”A stitch in time saves nine” / «Μια βελονιά στην ώρα της» σε επιμέλεια των εικαστικών Νάνσυ Χαριτωνίδου και Βασίλη Ψαρρά. Η έκθεση εστιάζει στην κοινή ρίζα του κειμένου (text) και του ύφανσης (texere). Θεωρεί την «λέξη» και το «νήμα» δομικές μονάδες ταξιδιών, αφηγήσεων και επαναστάσεων. Οι λέξεις και τα νήματα συνδέουν γεφυρώνουν κόσμους με την ελπίδα ενός μηνύματος, αναδεικνύουν πρακτικές και μεθοδολογίες: το μήνυμα διαπερνά ως κλωστή την βελόνα, διαρθρώνεται απτικά ως μίτος σε εποχές-λαβύρινθους.

Στην έκθεση σύγχρονης τέχνης συμμετέχουν τρεις σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες, η Μαρία Βαρελά, η Μυρτώ Ξανθοπούλου και ο Γιάννης Παππάς. Οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν σειρά νέων έργων που προέκυψαν από τη συνομιλία τους με το ιστορικό, κοινωνικό και γεωγραφικό αντίκτυπο της μαύρης σταφίδας και της χαρτοποιίας, συνδέοντας δύο αιώνες μνήμης και παραγωγής. Τα έργα – χαρτοϋφαντικές συνθέσεις από ιστορικούς αλγόριθμους, τοποειδικές εγκαταστάσεις μικτής τεχνικής και αντικειμένων όπου το εφήμερο και το υφαντικό συναντιούνται – επαναπροσεγγίζουν πρακτικές αιώνων, όπως η ύφανση και η γραφή μέσα από ένα διεπιστημονικό και διακαλλιτεχνικό πρίσμα.

Τα εγκαίνια του φεστιβάλ και της έκθεσης και θα λάβουν χώρα το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στις 20.00. Παράλληλα με την έκθεση θα παρουσιαστούν δράσεις – ηχητικές ιστορίες στον χώρο, που αφορούν το εν εξελίξει έργο του οργανισμού Πριμαρόλια περί της προφορικής ιστορίας για την μαύρη σταφίδα ως στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς και συλλογικής μνήμης για τις σταφιδοπαραγωγικές περιοχές Πελοποννήσου και Ιονίων νήσων, μια συνεργασία της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας για την Μαύρη Σταφίδα (ΟΠΙ-ΜΑΣ) με το ΕΑΠ – Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Φέτος ο οργανισμός Πριμαρόλια εγκαινιάζει την συνεργασία του με το Athens Digital Arts Festival (ADAF), ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών στην Ευρώπη, θεμελιώνοντας μελλοντικές συνέργειες στον φυσικό και ψηφιακό κόσμο. Στο πλαίσιο της συνεργασίας παρουσιάζεται μια σειρά επιμελημένων προβολών από έργα καλλιτεχνών του αρχείου του ADAF με αφετηρία τις καλλιτεχνικές και επιστημονικές θεματικές του οργανισμού Πριμαρόλια.

Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ ο Δήμος Αιγιαλείας η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και ο οργανισμός Πριμαρόλια διοργανώνουν το διήμερο συνέδριο υπό τον τίτλο «Πολύπτυχη Βοστίτσα: Η συμβολή της μαύρης σταφίδας στο σύγχρονο ελληνικό κράτος» (1-2 Οκτωβρίου 2021). Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021 και την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

25 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου 2021

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.