Στις 13 Ιουνίου 2015, Σάββατο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον στο Δρομόνερο, εγκαινιάζει την εικαστική εκδήλωση «Φιλοξενία» με δύο επιμέρους εκθέσεις – την προσωπική έκθεση φωτογραφίας «Νατάσα Καρακατσάνη – Άγνωστος Προορισμός» σε επιμέλεια του Γιάννη Στρατουδάκη, και την ομαδική εικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Καλωσορίσατε – Η Ευρωπαϊκή Φιλοξενία και τα Σύνορά της» σε επιμέλεια του Μεγακλή Ρογκάκου.

Η έκθεση «Νατάσα Καρακατσάνη – Άγνωστος Προορισμός» μας γνωρίζει τον χώρο του Ξενώνα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο στη Μακρινίτσα, του Κέντρου Υποστήριξης Νέων Άρσις, που αποτελεί σταθμό πολλών από αυτούς τους εφήβους. Χωρίς επιτήδευση, οι φωτογραφίες εμβαθύνουν στη ψυχολογία δεκαπέντε ανήλικων, ορφανών μεταναστών από δοκιμαζόμενες περιοχές του πλανήτη, όπως γράφει ο Στρατουδάκης, τονίζοντας τη μοναδικότητά τους.

Η θεματική της έκθεσης «Καλωσορίσατε – Η Ευρωπαϊκή Φιλοξενία και τα Σύνορά της» είναι επίκαιρη κι ευαίσθητη. Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων Μεγακλής Ρογκάκος επιλέγει, τεκμηριώνει και παρουσιάζει άρτια 33 έργα ισάριθμων καλλιτεχνών με κεντρικό θέμα τη φιλοξενία και τη μετανάστευση στην Ευρώπη. H πλειοψηφία των έργων φιλοτεχνήθηκε ειδικά για την έκθεση και κάθε καλλιτέχνης χρησιμοποίησε το ιδιαίτερο λεξιλόγιό του για να ανταποκριθεί στην ιδέα της φιλοξενίας και της μετανάστευσης καλύπτοντας από διαφορετικές οπτικές γωνίες το θέμα. Τα έργα εμπνεύσθηκαν με αφορμή την ιδιαίτερη παράδοση της φιλοξενίας στην Ελλάδα κι εκφράζονται με ευαισθησία και κριτική για την ανθρώπινη αγωνία της μετανάστευσης.

Οι 33 καλλιτέχνες της έκθεσης «Καλωσορίσατε» είναι οι Σοφία Βλαζάκη, Αλέξανδρος Βούτσας, Νίκος Γιαβρόπουλος, Κρις Γιανάκος, Έλλη Γρίβα, Λυδία Δαμπασίνα, Γιάννης Διαλινός, Μαρίβα Ζαχάρωφ, Αντιγόνη Καββαθά, Μιχάλης Καλαϊτζάκης, Νίκος Κρυωνίδης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Δημήτρης Μεράντζας, Άλκηστη Μιχαηλίδου, Μαρία Μιχελογιάννη, Νίκολας Μουρ, Χαρίτων Μπεκιάρης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ελένη Μυλωνά, Μπάρμπαρα Νάιτ, Λένα Ντίμοβα, Πέτρος Ξενάκης, Αντωνία Παπατζανάκη, Κ.Ν. Πάτσιος, Ελένη Παυλοπούλου, Μαρίνα Προβατίδου, Νατάσσα Πουλαντζά, Μιράντα Σκυλουράκη, Ρένα Στόλλενβερκ, Γιώργος Τσεριώνης, Κωνσταντίνος Φίσερ και Διονύσιος Φραγκιάς.

Οι δύο επί μέρους εκθέσεις συνοδεύονται από ενιαίο κατάλογο, που περιλαμβάνει πρόλογο από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον, Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη, χαιρετισμό της Ίριδας Πανδίρη, Συντονίστριας Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων – Άρσις, εισαγωγή με τίτλο «Φιλοξενία – ´Ορια, Προκλήσεις και Αντοχές μίας Αρχαιοελληνικής Έννοιας στη Σύγχρονη Ευρώπη» του ιστορικού και κριτικού τέχνης Δρ Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου, και εκτενή κείμενα των επιμελητών για τις εκθέσεις με αναφορές και σχόλια για τα συμμετέχοντα έργα. Ο κατάλογος εικονογραφεί πλήρως όλα τα εκθέματα.

Η «Φιλοξενία» εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων».

Φωτογραφία: Διονύσιος Φραγκιάς (Ελλάδα, γ. 1971). Οι Νεοαφιχθέντες, 2015. Λάδι σε κομμένο αλουμίνιο (29 x 46 x 5 εκ). Παραχώρηση της RARE Gallery, Νέα Υόρκη.